www.nettime.org
Nettime mailing list archives

[Nettime-nl] [Fwd: [Fwd: V2_| PERSBERICHT Dia-Exit]]
press on Thu, 30 Aug 2007 21:05:01 +0200 (CEST)


[Date Prev] [Date Next] [Thread Prev] [Thread Next] [Date Index] [Thread Index]

[Nettime-nl] [Fwd: [Fwd: V2_| PERSBERICHT Dia-Exit]]Rotterdam, 29 augustus 2007

///PERSBERICHT///


Dia-Exit toont persoonlijke herinneringen van amateurfotografen

STEVEN JOUWERSMA’S DIA-EXIT BIJ V2_

In ruil voor een zelfgebakken appeltaart hebben verschillende amateurfotografen hun diacollecties met herinneringen, vakantiekiekjes en bruidsreportages overgedragen aan de kunstenaar Steven Jouwersma. Het uitgebreide dia-archief dat hij daarmee heeft verzameld, is verwerkt in de installatie Dia-Exit. Deze installatie is te zien bij V2_ tijdens het festival De Wereld van Witte de With op 7, 8 en 9 september en op 14, 15 en 16 september. Voor een laatste maal kan de bezoeker de belangrijke momenten uit andermans leven bekijken. Met behulp van een mechanisme verpulvert Jouwersma's installatie vervolgens de vertoonde dia, en legt de volgende dia op het schavot.

DIA-EXIT toont de beperking van het opslaan van herinneringen. Wat eens een belangrijk moment leek, kan door het wegvallen van de context zijn betekenis verliezen. De diabezitters schrikken terug voor een overvloed aan belangrijke momenten, het verouderde medium frustreert hen en de mensen die de foto’s hebben gemaakt zijn soms zelf niet meer in leven. Daarmee zijn de verhalen die de foto's interessant maken verdwenen en hebben de dia’s hun functie als documentatie van een herinnering deels verloren. Eén advertentie in een plaatselijke krant kan genoeg zijn om archieven vol herinneringen te verruilen voor een appeltaart.

De bezoeker kan de foto’s bekijken, koppelen aan eigen herinneringen of een nieuwe context geven. Maar zodra de nieuwsgierigheid naar het volgende beeld begint te kriebelen en de volgende dia wordt opgeroepen, wordt het beeld vernietigd en verdwijnt de herinnering voorgoed.


DIA-EXIT te zien tijdens het festival De Wereld van Witte de With 7/8/9 september 2007 en 14/15/16 september 2007 V2_ Eendrachtsstraat 10, Rotterdam Meer informatie: www.crofty-systems.com www.v2.nl www.festivalwww.nl

///EINDE PERSBERICHT///______________________________________________________
* Verspreid via nettime-nl. Commercieel gebruik niet
* toegestaan zonder toestemming. <nettime-nl> is een
* open en ongemodereerde mailinglist over net-kritiek.
* Meer info, archief & anderstalige edities:
* http://www.nettime.org/.
* Contact: Menno Grootveld (rabotnik {AT} xs4all.nl).