Geert Lovink on Mon, 1 Oct 2007 12:55:37 +0200 (CEST)


[Date Prev] [Date Next] [Thread Prev] [Thread Next] [Date Index] [Thread Index]

[Nettime-nl] Hivos: ‘Algehele censuur op internet is onbegonnen werk’


Hivos: ‘Algehele censuur op internet is onbegonnen werk’

http://www.hivos.nl/index.php/nederlands/nederlands/ algehele_censuur_op_internet_is_onbegonnen_werk

In Nederland kun je zonder problemen bloggen, chatten en surfen; in China staat het internet geheel onder censuur van de regering. Zo zwart en wit is de realiteit niet, betoogden experts uit onder andere Tunesië, Kirgizië en Belarus tijdens een Hivos-workshop op het multimedia event PicNic in Amsterdam. ‘Tussen persvrijheid en censuur zit een heel groot schemergebied.’

Wie in Nederland bij zoekmachine Google het woord Tiananmen intypt, ziet foto’s verschijnen van de brute slachting van studenten tijdens een protest in 1989. Doe hetzelfde in China en er verschijnen vakantiekiekjes van Chinezen op dit immens grote plein in Peking. Dát is censuur, zo benadrukt onderzoeker Jeroen de Kloet van de Universiteit van Amsterdam.

Maar censuur is niet zo allesomvattend en onomkeerbaar als veel mensen denken, voegt hij eraan toe. ‘Het beeld van een internet firewall die als een hoge muur om China ligt, is misleidend,’ zegt hij. Ook in China gaat ‘men’ met de tijd mee: Chinezen die per SMS een stem uitbrengen op hun favoriete kandidaat van Idols, blogger Mu Zimei die haar gehele seksleven uit de doeken doet op het net. Het is een beeld van China dat veel westerlingen niet kennen.

De Kloet is één van de sprekers tijdens de door Hivos georganiseerde workshop “The Real Internet: Open or Blocked?”, dat plaatsvond in het Ketelhuis op het Westergasfabriekterrein in Amsterdam. De workshop maakte onderdeel uit van het meerdaagse multimedia event PicNic. De overige sprekers kwamen uit landen als Tunesië, Belarus en Kirgizië.

De boodschap van het internationale gezelschap was eenduidig: censuur op internet bestaat maar is vooral gericht op specifieke websites, niet op het internet als geheel. Zo blokkeert de Tunesische overheid veelal politiek getinte websites, vertelt Sami Ben Gharbia van de website Globalvoicesonline. Vanuit Nederland coördineert hij een levendige gemeenschap van Tunesische bloggers die op verschillende sites actief zijn. Bijzonder is dat Gharbia en mede-bloggers virtuele demonstraties op internet houden, inclusief namen en foto’s van de deelnemers.

Een andere boodschap was dat internet in sommige landen weliswaar onderhevig is aan vormen van censuur, datzelfde internet biedt mensen óók de mogelijkheid om onder censuur uit te komen en te zeggen en schrijven wat ze willen. Die mogelijkheid ligt besloten in de structuur van het internet zelf. Volgens Ben Gharbia worden sommige Tunesische websites ‘gemirrord’: de informatie op de ene website staat ook op andere sites. Zodra de Tunesische overheid een website blokkeert, gaat de mirrorsite in de lucht. Of meerdere mirrorsites.

Echte censuur op internet is onbegonnen werk, betoogt Evgeny Morozov, directeur Nieuwe Media van de website Transitions Online. ‘Ten eerste,’ zo zegt hij, ‘heb je veel te veel mensen en geld nodig om de miljoenen websites in de gaten te houden. Ten tweede vinden mensen voortdurend nieuwe technologische snufjes uit om de censuur van overheden te omzeilen. Repressieve overheden kunnen deze strijd niet winnen.’

Bovendien leidt censuur op internet vaak tot het ‘Streisand-effect’, vernoemd naar de bekende actrice Barbara Streisand. Enkele jaren terug trachtte zij via de rechter privé-foto’s van haar huis van een bepaalde website te krijgen. Deze actie kaatste als een boomerang terug: de zaak kreeg wereldwijd aandacht en binnen no-time waren de gewraakte foto’s over duizenden websites uitgewaaierd. Het bewijst dat informatie op internet heel moeilijk valt te verwijderen of weg te moffelen.

Uiteindelijk hangt er wel een prijskaartje aan persvrijheid op internet. Hivos ondersteunt websites als Globalvoicesonline, Transitions Online, en bloggerssite Kloop uit Kirgizië niet alleen financieel maar ook door middel van kennis op technologie-gebied. Het Hivos-programma ‘Making Civil Voices Heard’ is bedoeld om de zogenaamde burgerjournalistiek in ‘landen met censuur’ te bevorderen. Persvrijheid en vrijheid van meningsuiting is namelijk een basisvoorwaarde voor betere leefomstandigheden en democratische ontwikkelingen.

Een filmpje van een Chinese internetgebruiker aan het eind van de workshop geeft aan hoe belangrijk internet kan zijn, met of zonder censuur. Ok, zegt hij, ik kan niet surfen naar alle websites op internet. De overheid houdt de boel immers scherp in de gaten. ‘Maar ik héb tenminste internet. Ik heb toegang tot meer informatie dan ik ooit had durven dromen. Vanaf nu kan het alleen maar beter gaan voor ons.’

Kijk voor meer informatie op onze ICT & Media pagina of de websites van Transitions Online of Globalvoicesonline .
______________________________________________________
* Verspreid via nettime-nl. Commercieel gebruik niet
* toegestaan zonder toestemming. <nettime-nl> is een
* open en ongemodereerde mailinglist over net-kritiek.
* Meer info, archief & anderstalige edities:
* http://www.nettime.org/.
* Contact: Menno Grootveld (rabotnik@xs4all.nl).