www.nettime.org
Nettime mailing list archives

[Nettime-nl] Recalling RFID :: Amsterdam, 19 & 20 oktober
richard de boer on Mon, 1 Oct 2007 16:26:13 +0200 (CEST)


[Date Prev] [Date Next] [Thread Prev] [Thread Next] [Date Index] [Thread Index]

[Nettime-nl] Recalling RFID :: Amsterdam, 19 & 20 oktober


A A N K O N D I G I N G
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
RECALLING RFID
tweedaags publieksprogramma over RFID en de dingen die gaan komen.

19 & 20 OKTOBER 2007
DE BALIE AMSTERDAM
http://www.debalie.nl/recallingrfid
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

recall
1 bring (a fact, event, or situation) back into one's mind, esp. so as to recount it to others; remember.
2 officially order (someone) to return to a place.Het wordt gebruikt in reisdocumenten, personeelspassen, huisdieren, kledingzaken, bibliotheken, zwembaden, pretparken en gevangenissen... en toch weten maar weinig Nederlanders wat RFID is. RFID (radio frequency identification) is een manier om via radiogolven objecten, mensen of dieren te kunnen identificeren. Overheden en bedrijfsleven zien RFID als de sleutel tot economische innovatie, terwijl het voor de futurist de volgende fase van digitale connectiviteit markeert. De verwachting is dat de aanwezigheid van RFID de komende jaren enorm zal toenemen, wat gepaard gaat met een geleidelijke verandering van onze beleving van publieke ruimte en privédomein.


Naast grote beloftes brengt RFID gevolgen met zich mee die verder gaan dan veiligheid en individuele privacy. Als het al niet duidelijk was, dan toont RFID ons alsnog dat er in digitale netwerken geen 'vergeten' bestaat, geen 'geheugenverlies'. Dat scenario geeft ruimte aan zowel optimisme als angst. RFID vormt een soort microkosmos waarin een collectieve, ambivalente verhouding tot technologie wordt tentoongespreid. Recalling RFID vestigt de aandacht twee dagen lang op deze 'onzichtbare' technologie met een publiek seminar, workshops en een smart opera. Het programma brengt uiteenlopende concepties van RFID – technologie en toepassing – samen en probeert monologen als dialoog te herorganiseren.


vr 19 okt | 10.00-17.30 (deuren open: 09.30)
SEMINAR: RECALLING RFID
Sprekers uit binnen- en buitenland bieden uiteenlopende visies op RFID en toekomstscenario's van digitale connectiviteit, met o.m. Katherine Albrecht (CASPIAN – Consumers Against Supermarket Privacy Invasion And Numbering, USA), Bart Schermer (privacyjurist en coördinator RFID Platform Nederland), Melanie Rieback (Ubisec researcher, Vrije Universiteit Amsterdam), Stephan Engberg (Priway/ Copenhagen Business School), Christian van 't Hof (onderzoeker, Rathenau Instituut), Willem Velthoven (vormgever en directeur Mediamatic) en vele anderen. Voertaal: Engels.


za 20 okt | 11.00-17.00
DMI WORKSHOP: MAPPING RFID
Workshop met researchgroep Digital Methods Initiative, n.b. beperkte ruimte voor deelname aan deze workshop. Voertaal: Engels.


za 20 okt | 19.00, 20.30, 22.00
NABAZ'MOB: OPERA FOR 100 SMART RABBITS
Op zaterdagavond drie exclusieve uitvoeringen van een multimediale opera in drie bedrijven. Franse kunstenaars Antoine Schmitt en Jean- Jacques Birgé componeerden een muzikaal en choreografisch spektakel met in de hoofdrol honderd draadloze Nabaztag-konijnen. Nabaz'mob is tegelijk een poëtische metafoor voor een toekomst vol intensieve digitale connectiviteit.BESTEL OF RESERVEER KAARTEN ONLINE: www.debalie.nl/recallingrfid


Recalling RFID is een samenwerking tussen De Balie, het Instituut voor Netwerkcultuur en Rob van Kranenburg.


* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *______________________________________________________
* Verspreid via nettime-nl. Commercieel gebruik niet
* toegestaan zonder toestemming. <nettime-nl> is een
* open en ongemodereerde mailinglist over net-kritiek.
* Meer info, archief & anderstalige edities:
* http://www.nettime.org/.
* Contact: Menno Grootveld (rabotnik {AT} xs4all.nl).