www.nettime.org
Nettime mailing list archives

[Nettime-nl] Jacques Rancière - Esthetiek en politiek (Modified by Geert
Esther Deen on Thu, 11 Oct 2007 16:58:14 +0200 (CEST)


[Date Prev] [Date Next] [Thread Prev] [Thread Next] [Date Index] [Thread Index]

[Nettime-nl] Jacques Rancière - Esthetiek en politiek (Modified by Geert Lovink)


Jacques Rancière – Esthetiek en politiek
Maison Descartes

Woensdag 31 oktober 2007, 20.00 uur
Voertaal: Engels
Reserveren verplicht: reserveren {AT} maisondescartes.com
6 euro 4,50 euro studenten
 
De Franse filosoof Jacques Rancière (Algiers, 1940) geldt als een van de meest toonaangevende denkers van dit moment. Hij was emeritus hoogleraar filosofie aan de Université Paris VIII (tot 2000) en heeft een twintigtal boeken en essays geschreven over onderwerpen die uiteenlopen van politiek en de erfenis van het Marxisme, tot didactiek, film en literatuur. Na zijn boeken over politieke filosofie (Aux bords du politique, 1990, La Mésentente, 1995) heeft Rancière recentelijk zijn aandacht verlegd naar de visuele cultuur en het verband tussen politiek en esthetiek. Deze twee domeinen zijn volgens Rancière onlosmakelijk met elkaar verbonden. Hij benadrukt dat zijn ideeën over kunst en esthetiek in het verlengde moeten worden gezien van zijn eerdere politieke werk: ‘What interests me more than politics or art is the way the boundaries defining certain practices as artistic or political are drawn and redrawn’, aldus Rancière in het maartnummer van het Amerikaanse kunsttijdschrift Artforum dat aan hem gewijd is.
 
In november 2007 verschijnt Rancières werk voor het eerst in Nederlandse vertaling met de publicatie van Esthetiek en politiek (Le partage du sensible: Esthétique et politique, 2000) en Het esthetisch onbewuste (L'inconscient esthétique, 2001) in één uitgave. Daarnaast verschijnt een essaybundel naar aanleiding van deze vertalingen waarin tevens een interview met Rancière is opgenomen. Deze twee publicaties vormen de eerste delen van de nieuwe serie tekst & context van uitgeverij Valiz met sleutelteksten van denkers over kunst en visuele cultuur.
 
Naar aanleiding van het verschijnen van deze publicaties organiseert Maison Descartes op 31 oktober een avond rondom en met Jacques Rancière waarin zijn denken over kunst centraal staat. Aan de hand van voorbeelden van kunstwerken en films wordt in gesprek met Rancière ingegaan op de vraag hoe zijn ideeën over kunst, esthetiek en politiek zich verhouden tot de hedendaagse artistieke praktijk. Daarnaast vindt op 31 oktober in De Balie in Amsterdam een avondprogramma plaats met voordrachten, een interview en een discussie waarin politiek en esthetiek in brede zin het thema zal zijn.
 
De avond in Maison Descartes wordt georganiseerd in samenwerking met Uitgeverij Valiz en De Appel.
  
Esther Deen
 
Historienne de l'art
Chargée de programmation culturelle
Maison Descartes- Institut Français des Pays-Bas
Vijzelgracht 2A
1017 HR Amsterdam
 
t. 0031(0) 20 531 95 45
www.maisondescartes.com
 


______________________________________________________
* Verspreid via nettime-nl. Commercieel gebruik niet
* toegestaan zonder toestemming. <nettime-nl> is een
* open en ongemodereerde mailinglist over net-kritiek.
* Meer info, archief & anderstalige edities:
* http://www.nettime.org/.
* Contact: Menno Grootveld (rabotnik {AT} xs4all.nl).