www.nettime.org
Nettime mailing list archives

[Nettime-nl] OpenDoc Society: oprichting 23 oktober {AT} KB in Den Haag
Hinde ten Berge on Fri, 19 Oct 2007 16:39:54 +0200 (CEST)


[Date Prev] [Date Next] [Thread Prev] [Thread Next] [Date Index] [Thread Index]

[Nettime-nl] OpenDoc Society: oprichting 23 oktober {AT} KB in Den Haag


PERSBERICHT

Heemskerk lanceert vereniging rondom open ICT-standaard
'Open Document Format revolutie in ICT-veld'

Amsterdam/Den Haag, 19 oktober 2007

Op 23 oktober a.s. wordt in de Koninklijke Bibliotheek te Den Haag het startsein gegeven door staatssecretaris Frank Heemskerk voor een nieuwe vereniging die tot doel heeft om kennis bijeen te brengen rondom ODF. ODF is een open standaard voor het bewaren en uitwisselen van tekstbestanden, spreadsheets, presentaties en grafieken. ODF is geen software, maar een universele manier van informatie opslaan en verwerken die specifieke toepassingen en leveranciers overstijgt. Daardoor wordt het voor gebruikers makkelijker en goedkoper om nieuwe systemen en toepassingen in gebruik te nemen, wordt informatie duurzamer toegankelijk en zal de prijs van ICT-toepassingen dalen.

Vorige maand lanceerde staatssecretaris Heemskerk een vooruitstrevend actieplan actieplan rondom open standaarden waarin alle Rijksdiensten vanaf april 2008 het Open Document Format (ODF) moeten ondersteunen. Per 1 januari 2009 moet ook de rest van de publieke sector over zijn. De nieuwe organisatie - nl.OpenDocSociety.org - richt zich op het bij elkaar brengen en verspreiden van kennis rondom alle facetten die te maken hebben met dit bestandsformaat en de toepassingen erom heen.

De vereniging is interessant voor iedereen die beroepshalve of uit interesse met documenten te maken heeft. Het is een initiatief uit het maatschappelijk veld, met steun vanuit bedrijfsleven, overheid, onderwijs en onderzoek. Onder meer Plan Nederland, Oxford Archeology, Waag Society, Cap Gemini, CWI, Internet Society, SGML/XML User Group Nederland, stichting Accessibility, Rednose, OpenOffice.org, O3spaces en diverse onderwijsinstellingen participeren in de vereniging. In onder meer Chili, Luxemburg en Engeland wordt gekeken naar het opzetten van locale afdelingen.

De oprichtingsvergadering zal plaatsvinden op 23 oktober 2007 in de Koninklijke Bibliotheek te Den Haag tijdens een evenement met sprekers uit binnen- en buitenland. Lidmaatschap van de vereniging staat open voor iedereen die aan de doelstellingen een bijdrage kan leveren, men kan zich ook kostenloos als sympathisant laten registreren.

http://nl.opendocsociety.org/
http://nl.opendocsociety.org/lidworden
______________________________________________________
* Verspreid via nettime-nl. Commercieel gebruik niet
* toegestaan zonder toestemming. <nettime-nl> is een
* open en ongemodereerde mailinglist over net-kritiek.
* Meer info, archief & anderstalige edities:
* http://www.nettime.org/.
* Contact: Menno Grootveld (rabotnik {AT} xs4all.nl).