www.nettime.org
Nettime mailing list archives

[Nettime-nl] POST UIT PASADENA: Oproep voor bijdragen Biggest Visual Pow
Geert Lovink on Wed, 9 Jan 2008 10:20:45 +0100 (CET)


[Date Prev] [Date Next] [Thread Prev] [Thread Next] [Date Index] [Thread Index]

[Nettime-nl] POST UIT PASADENA: Oproep voor bijdragen Biggest Visual Power Show Los Angeles


POST UIT PASADENA: Oproep voor bijdragen Biggest Visual Power Show Los Angeles

Sinds december 2007 zijn Mieke Gerritzen en Koert van Mensvoort artists in residents aan het Art Center College of Design in Pasadena. In de lente van 2008 zullen ze er een Biggest Visual Power Show organiseren rondom het thema Next Nature.

De Biggest Visual Power Show is een intellectuele show op het snijvlak tussen een wetenschappelijke conferentie en een popconcert. Kunstenaars, wetenschappers, filmers, ontwerpers, filosofen en politici presenteren in 5 minuten hun visie op het thema Next Nature. Eerder organiseerden Gerritzen en van Mensvoort powershows in Amsterdam, Eindhoven en Duitsland. De komende powershow vindt plaats in Los Angeles.

Waarom Los Angeles? Het thema Next Nature is in veel opzichten een heel Nederlands onderwerp. Nederland is immers het land van de maakbaarheid; denk aan de dijken, de rijtjeshuizen, de aangeharkte tuintjes, de aangelegde natuurgebieden. 'God schiep de wereld, behalve Nederland. Dat liet hij over aan de Nederlanders zelf', schreef Voltaire al in de achttiende eeuw. Intussen heeft de -voorheen typisch Nederlandse- maakbaarheid zich over de wereld verspreid. Terwijl in Dubai de palmbomen eilanden in zee worden opgespoten is in Nederland een nieuw inzicht ontstaan: Maakbaarheid is nooit af. Het gras moet gemaaid, de rimpels moeten gelift en gebotoxt, de software moet worden geupdate.

Los Angeles is beroemd omdat je er niet kunt leven zonder auto. Voor filmsterren die te beroemd zijn om over straat te lopen heeft dat iets gemakkelijks. Gewone mensen moeten er even aan wennen dat second life hier first life is. Het is verrassend hoe snel dat verloopt. Pas toen we na een paar weken Los Angeles even in San Francisco waren, realiseerden we ons weer hoe bijzonder Los Angeles eigenlijk is. Er is hier heel veel Next Nature, we zijn op de juiste plek.

Met de powershow willen we visualiseren hoe ons beeld van natuur veranderd en hoe, als gevolg van ontwikkelingen in media en technologie, een volgende natuur ontspruit. Net als de oude natuur kan deze natuur mooi en fascinerend zijn, maar ook wreed en verontrustend. De hyperallergene design kat is al op de markt. Bijzonder ontworpen planten worden ingezet om chemisch afval op te ruimen. De plastische chirurg modelleert menselijke lichamen naar gephotoshopte beelden uit glossy magazines. De 'Childcare robot' past op de kinderen. RFID chips doen de deur open of houden hem juist op slot. Metaforen uit de digitale wereld sijpelen onze fysieke wereld binnen. Zullen de spelers van SimCity de stedenbouwkundigen van morgen blijken? Games worden banen. Misschien zijn de geavanceerde ranking–systemen uit internet forums ook toepasbaar op het democratisch stemrecht? Terwijl we druk zijn met het cultiveren van de natuur, lijken onze systemen ons boven het hoofd te groeien. De gemiddelde Nederlander maakt zich meer zorgen over een beurscrash of het afschaffen van de hypotheekrenteaftrek dan over een orkaan of overstroming. Beheerst u de spyware en virussen op uw computer?

Cultuur wordt Natuur. Hoe moeten we ons verhouden tot Next Nature? We doen een oproep voor bijdragen. Hoe gaan we ontwerpen? Hoe gaan we bouwen? Hoe gaan we leven?

Meer info: www.nextnature.net/callforproposals______________________________________________________
* Verspreid via nettime-nl. Commercieel gebruik niet
* toegestaan zonder toestemming. <nettime-nl> is een
* open en ongemodereerde mailinglist over net-kritiek.
* Meer info, archief & anderstalige edities:
* http://www.nettime.org/.
* Contact: Menno Grootveld (rabotnik {AT} xs4all.nl).