www.nettime.org
Nettime mailing list archives

[Nettime-nl] Sonic Acts XII - The Cinematic Experience
Annette Wolfsberger on Thu, 24 Jan 2008 11:04:47 +0100 (CET)


[Date Prev] [Date Next] [Thread Prev] [Thread Next] [Date Index] [Thread Index]

[Nettime-nl] Sonic Acts XII - The Cinematic Experience


Sonic Acts XII - The Cinematic Experience
21 t/m 24 februari 2008 Amsterdam
Paradiso, De Balie, Nederlands Instituut voor Mediakunst, Melkweg.

Met: Asher, François Bayle, BJNilsen, Bobby&Blumm, Michel Chion, Cluster, Boris Debackere, D-Fuse, Timothy Druckrey, Christian Fennesz, Hildur Gudnadottir, Mike Harding, Carl Michael von Hausswolff, Pierre Henry, Kurt Hentschläger, Gerard Holthuis, Erkki Huhtamo, Ken Jacobs, Douglas Kahn, Kenneth Kirschner, Frank Kooi, Ryoichi Kurokawa, Pe Lang, Ulf Langheinrich, Leafcutter John, Leerraum, Rose Lowder, Diego Losa, Julien Maire, Ivo Malec, Bruce McClure, Arjen Mulder, Marnix de Nijs, Joachim Nordwall, Stephen O'Malley, Otolab, Bernard Parmegiani, Pita, Pomassl & Nikita Tsymbal, Mahmoud Refat, Joost Rekveld, Pierre Schaeffer, Schlammpeitziger, Jeffrey Shaw, Signal (Carsten Nicolai, Frank Bretschneider & Olaf Bender), Mika Taanila, Daniel Teruggi, TeZ, Kasper Toeplitz, Mika Vainio, C.Spencer Yeh, Christian Zanési, Zimoun

Van 21 t/m 24 februari 2008 organiseert Sonic Acts onder de titel The Cinematic Experience een festival met een conferentie, performances, een filmprogramma en een expositie in Paradiso, De Balie, Nederlands Instituut voor de Mediakunst en Melkweg in Amsterdam.

Het festival besteedt ruim aandacht aan de rijke geschiedenis van de cinematische ervaring; van toverlantaarns, lichtorgels en zoëtropes tot ervaringsmachines en immersieve omgevingen. Ook wordt er vooruit gekeken. Biedt celluloid nog aanknopingspunten voor de cinema van de toekomst? Gaat cinema zich in de nabije toekomst ontdoen van het representatieve narratief? En wat is de rol van sensorische overload in de cinema van de toekomst?

Conferentie
De driedaagse conferentie biedt een veelzijdig en diepgravend overzicht van de cinematische ervaring. Internationale sprekers afkomstig uit de film, beeldende kunst, muziek, wetenschap, literatuur en de kunstgeschiedenis gaan vanuit hun eigen vakgebied in op de historische ontwikkelingen en de huidige positionering, en ze laten hun licht schijnen op de nabije toekomst. Met onder meer: Jeffrey Shaw, Douglas Kahn, Erkki Huhtamo, Arjen Mulder, Timothy Druckrey en Ken Jacobs.


Live performances
In het performance programma een hommage aan de Drone als manier om aan tijd te ontsnappen; een keur aan cinematische performances met oude en nieuwe helden van de audiovisuele avant-garde; en een reeks optredens met speciaal voor het Acousmonium gemaakte cinematische geluidswerken.
Met onder meer: Stephen O'Malley, Mika Vainio, Fennesz, Signal, Ulf Langheinrich, D-Fuse, Cluster, Ryoichi Kurokawa en Pomassl.


Filmprogramma
In het filmprogramma wordt aandacht besteedt aan de essentiële bouwstenen van cinema met programma's als Absolute Frame, Absolute Time en Absolute Sound. Daarnaast zijn er speciale programma's rond de filmmakers Ken Jacobs, Rose Lowder en Mika Taanila. En verder is er aandacht voor cinema van de toekomst.
Met onder andere films van Mika Taanila, Peter Tscherkassky, Stan Brakhage, Jose Antonio Sistiaga, Tony Conrad, Gerard Holthuis en Pierre Hebert.


Expositie
De expositie in het NIMk (Nederlands Instituut voor Mediakunst) en Melkweg Mediaroom loopt van 22 februari t/m 22 maart 2008. Alle werken die worden getoond gaan over het creëren van een vorm van cinematic experience. Ze zijn zeer uiteenlopend van discipline en vorm, van muziek tot beeldende kunst en van installatie tot mediakunst. Met werken van onder anderen: Julien Maire, Ulf Langheinrich, Boris Debackere, Leerraum [ ] en Kurt Hentschläger.


Tickets
Conference & Festival Passepartout: 50 euro / 40 euro*
Festival Passepartout (excl. conferentie): 35 euro / 30 euro*
Day Ticket (geldig voor conferentie, films & live performances): 20 euro / 15 euro*
Single Film Ticket De Balie: 7 euro / 5*
Ticket Openingsnacht (21 February 2008): 12,50 euro / 10 euro*
Avond Tickets (22-24 February 2008): 15 euro / 12,50 euro*
Expositie Ticket NIMk: 2,50 euro / 1,50 euro*
(Gratis toegankelijk met een festivalticket of passepartout tijdens de hele tentoonstellingsperiode.)
De tentoonstelling in de Melkweg Mediaroom is vrij toegankelijk.


*Korting voor studenten (CJP) en 65+.
De Groene Amsterdammer lezersaanbieding geeft ook korting maar is alleen verkrijgbaar bij de kassa’s van de locaties.


------------------------------------------------------------------------ -----------------------------------------------------
De nieuwe website is nu online met het volledige programma en achtergrondinformatie: www.sonicacts.comAmsterdam

______________________________________________________
* Verspreid via nettime-nl. Commercieel gebruik niet
* toegestaan zonder toestemming. <nettime-nl> is een
* open en ongemodereerde mailinglist over net-kritiek.
* Meer info, archief & anderstalige edities:
* http://www.nettime.org/.
* Contact: Menno Grootveld (rabotnik {AT} xs4all.nl).