www.nettime.org
Nettime mailing list archives

[Nettime-nl] [Nieuwsbriefspreeksteen] 52: veiligheid versus vrijheid kom
Nieuwsbrief van en over de Spreeksteen in het Oosterpark in Amsterdam on Thu, 2 Oct 2008 00:08:42 +0200 (CEST)


[Date Prev] [Date Next] [Thread Prev] [Thread Next] [Date Index] [Thread Index]

[Nettime-nl] [Nieuwsbriefspreeksteen] 52: veiligheid versus vrijheid komende zondag, Eijsbouts, Terstall en Hogerwerf afgelopen zondag

Inhoud:

1. Op 5 oktober komen: Fred Teeven, Bart de Koning en Floris Kreiken
2. Rokerskerkvader Michiel Eijsbouts kondigde stappen aan tegen de voedsel- en warenautoriteit 3. Eddy Terstall vertelde over zijn nieuwe film en gaat op een 'persoon' stemmen in plaats van een partij
4. D66 raadslid Petra Hogerwerf in de Clinch met Martin Verbeet


1. Op 5 oktober komen: Fred Teeven, Bart de Koning en Floris Kreiken

Het zal gaan over vrijheid en veiligheid die elkaar in de staart bijten. Man van de Veiligheid Fred Teeven roept regelmatig op tot het inleveren van vrijheid voor het verkrijgen van veiligheid. Zo zegt hij: "wie niets gedaan heeft heeft ook niets te verbergen" in tegenspraak met de wijze woorden van één van de oprichters van de Verenigde Staten: "wie denkt door vrijheid in te leveren, veiligheid te verkrijgen, krijgt geen van beide." Los van hoe de VS er nu aan toe is, schuilt daar een belangrijke les in: vrijheid moet bevochten worden en de uitkomst daarvan kan veiligheid zijn, maar die is niet heilig. Die vrijheid is voorwaarde, veiligheid is secundair. We zijn natuurlijk benieuwd wat Fred Teeven daarvan vind.

Bart de Koning mag zich gerust een expert in de kwestie noemen. Hij schreef er een boek over en artikelen als medewerker van HP/deTijd.

Floris Kreiken is de huidige voorzitter van de Jonge Democraten en zal ook een speech over het onderwerp houden. Zijn standpunten hieromtrent zullen voor zich spreken, maar wat voor argumenten heeft hij?

Ook andere sprekers zijn welkom. Een van die sprekers is Jack Terrible. Misschien meer een schilder of 'performer' dan een spreker. Hij zal twee schilderijen tonen.


2. Rokerskerkvader Michiel Eijsbouts kondigde stappen aan tegen de voedsel- en warenautoriteit

Dat was afgelopen zondag de 28e nieuws en, tenzij Michiel het zelf al in een ander medium heeft aangekondigd, is het ook een 'scoop'. "Rokerskerkvader sleept autoriteiten voor rechter". Het hilarische filmpje waarin hij deze mededeling doet gelardeerd met op de lachspieren werkende prijzingen van zijn god, zal nog deze week on- line komen. We geven er een zogenaamde 'parental advisory' bij omdat er nogal wat bevolkingsgroepen, valse goden en bestuurders in worden beledigd en beschimpt. Als altijd in de naam van zijn god natuurlijk en dan mag het!


3. Eddy Terstall vertelde over zijn nieuwe film en gaat op een 'persoon' stemmen in plaats van een partij

Zijn nieuwe film gaat over een min of meer fictieve politiek vertelde filmer Eddy Terstall afgelopen zondag de 28e. Er komt geen seks in voor en hij onthult: er is geen complot! Geen enkel complot tegen wie dan ook, de 'fout' van de politiek wordt erin getoond als stupiditeit, stunteligheid en onvermogen. Zijn observatie tijdens de door landelijke politici goed bezochte première, is dat politici per definitie niet de hand in eigen boezem steken. Het ligt altijd aan de anderen. Ook daarin verschillen politici niet zoveel van u en ons, het zijn net mensen. Ook het filmpje van zijn verhaal komt zo snel mogelijk online.


4. D66 raadslid Petra Hogerwerf in de Clinch met Martin Verbeet

Ongemeen hard werd raadslid Hogerwerf in de tang genomen afgelopen zondag. Eerst door een omstander en enthousiast vaste bezoeker van de Spreeksteen, daarna door stadsdeel voorzitter Verbeet. Het commentaar van Hogerwerf over voorbeelden van hoofdstedelijk onvermogen om op een goede en handige manier om te gaan met de vrijheid van meningsuiting en andere vrijheden (met name de beruchte lesbrief over polariserende politici moest het bij haar ontgelden), werd bijna ziedend ontvangen door de omstander: "wat deed D66 dan wel voor de kinderen?" Daar kan een oppositiepoliticus toch alleen maar met plannen op antwoorden? Maar dat werd niet geaccepteerd.

Stadsdeelvoorzitter van Oost, Verbeet die even langs kwam, viel haar later nog aan op de spreekwoordelijke vaagheid van D66. Een beetje zwakjes gezien het gebrek aan argumenten voor die beschuldiging, maar des al niettemin kennelijk een zwak punt van de D66 club, want echte tegen argumenten kwamen er ook niet van die kant. Men loopt bij alle partijen reeds warm voor de verkiezingen merken we.
Vrijmoedige groeten,
Spreeksteen

www.spreeksteen.tv
www.spreeksteen.nl
_______________________________________________
Nieuwsbriefspreeksteen mailing list
Nieuwsbriefspreeksteen {AT} lists.opendomein.nl
https://service.opendomein.nl/mailman/listinfo/nieuwsbriefspreeksteen
______________________________________________________
* Verspreid via nettime-nl. Commercieel gebruik niet
* toegestaan zonder toestemming. <nettime-nl> is een
* open en ongemodereerde mailinglist over net-kritiek.
* Meer info, archief & anderstalige edities:
* http://www.nettime.org/.
* Contact: Menno Grootveld (rabotnik {AT} xs4all.nl).