www.nettime.org
Nettime mailing list archives

[Nettime-nl] Here we are – There we go:: Speciale opening van het weeken
Marieke Istha on Mon, 4 May 2009 14:25:58 +0200 (CEST)


[Date Prev] [Date Next] [Thread Prev] [Thread Next] [Date Index] [Thread Index]

[Nettime-nl] Here we are – There we go:: Speciale opening van het weekend Vrijdag 8 mei 21.30 uur


Here we are – There we go
Speciale opening van het weekend
Vrijdag 8 mei 21.30 uur

Het Nederlands Instituut voor Mediakunst bestaat 30 jaar! Dit vieren we met een open huis op 8, 9 en 10 mei: een lang weekend vol discussie, beeldende kunst en technologie. We proosten op de toekomst en nodigen iedereen uit mee te denken over de kunst van vandaag en morgen, over mediakunst en digitale cultuur in alle kleuren en toonaarden. Welke fundamentele veranderingen komen met de technologische innovatie op ons af? Wat is de invloed van de digitale omgeving van morgen op kunst en kunstenaars van nu? En wat betekent dit voor een instituut als het NIMk? Dit moment is een ideale gelegenheid om te bepalen waar we staan, en vooruit te kijken naar de toekomst.

Zie voor het uitgebreide programma: http://www.nimk.nl

Op vrijdag 8 mei is er vanaf 21.30 uur een voorbezichtiging van de installaties die het weekend in het NIMk staan met als hoogtepunten de opening van de installatie van Marnix de Nijs, Exploded views – Remapping Firenze en de installatie van Jan van Nuenen, Physics Distorter 1.1.

Jan van Nuenen heeft speciaal voor ons 30-jarig jubileum zijn nieuwste interactieve installatie Physics Distorter 1.1 op de architectuur van het NIMk pand aan de Keizersgracht aangepast. Geprogrammeerd in open source software heeft hij een real time computersimulatie van 1000 stuiterballen gemaakt die over de muren van het gebouw stuiteren. De bezoekers kunnen met een draadloze wereldbol de zwaartekracht beïnvloeden waardoor de ballen niet alleen naar beneden, maar ook omhoog of opzij kunnen vallen. Deze installatie is vrijdag 8 mei en zaterdag 9 met vanaf zonsondergang op de facade van het NIMk-gebouw te zien. Van Nuenen maakt experimentele animaties en video-installaties, maar ook electronische muziek. Zijn films bevatten vaak collages van gevonden beelden en videomateriaal, die hij sampelt, verknipt, combineert en in de computer monteert met behulp van verschillende soorten animatiesoftware. http://www.janvannuenen.com

Exploded Views is een interactieve installatie waarbij drie deelnemers rennen op individuele loopbanden en zich bewegen door een interactieve audio-visuele 3D omgeving die aan de voorkant van de banden geprojecteerd wordt. Het geluid en de geprojecteerde beelden zijn opgenomen in de publieke ruimte van verschillende steden. In deze versie loopt de bezoeker door Florence waar de toenemende mobiliteit en het daardoor steeds groeiende aantal toeristen, het openbare leven en de schoonheid van deze Renaissance-stad geheel ontwrichten. Ze veranderen de stad in een soort snel-toeristische Disney World en jagen tegelijkertijd de lokale bevolking uit het centrum (12 miljoen toeristen per jaar op een bevolking van slechts 355 duizend). De eerste versie van Exploded Views, Remapping Firenze werd speciaal gemaakt voor Centro di Cultura Contemporanea Strozzina – CCCS in Florence, Italië. Geproduceerd door Marnix de Nijs, Rotterdam en Centro di Cultura Contemporanea Strozzina (CCCS), Firenze, www.strozzina.org. Co-producent NIMk

Verder zijn deze avond de installaties van Constant Dullaart, Adad Hannah & Niklas Roy, Evelina Domnitch en Dmitry Gelfand en Lilia Perez Romero te zien. Verder Blender, How I fell in love with media art, MediaKunstMobiel en Design NIMk 30 jaar.

Voor het verder programma van het weekend zie: http://www.nimk.nl

Nederlands Instituut voor Mediakunst
Keizersgracht 264
1016 EV Amsterdam______________________________________________________
* Verspreid via nettime-nl. Commercieel gebruik niet
* toegestaan zonder toestemming. <nettime-nl> is een
* open en ongemodereerde mailinglist over net-kritiek.
* Meer info, archief & anderstalige edities:
* http://www.nettime.org/.
* Contact: Menno Grootveld (rabotnik {AT} xs4all.nl).