www.nettime.org
Nettime mailing list archives

[Nettime-nl] NIMk: Opening Depreciated en Uitmarkt
Marieke Istha on Tue, 18 Aug 2009 12:19:31 +0200 (CEST)


[Date Prev] [Date Next] [Thread Prev] [Thread Next] [Date Index] [Thread Index]

[Nettime-nl] NIMk: Opening Depreciated en Uitmarkt


Depreciated
Solotentoonstelling Cory Arcangel

29 augustus – 14 november 2009
opening 28 augustus 17.00 – 19.00 met DJ Cinnaman

NIMk presenteert met trots de eerste solo-tentoonstelling in Nederland van de 31-jarige 'darling of new media art', Cory Arcangel (VS). Van de kunstenaar worden recente films, gehackte videogames en computerinstallaties binnen de context van vroegere werken getoond.

Cory Arcangel hackt, manipuleert en hergebruikt verschillende technologische toepassingen waaronder videogames, websoftware, film en prints. Zo becommentarieert hij digitale mediatechnologieën en culturen en blijft hij zoeken naar mogelijkheden die zich op het snijvlak van humor, theorie en technologisch falen bevinden. Zijn interesse in technologie varieert van het niveau van de leek of amateur, tot het bewust ontwrichten van digitale technieken. Door technieken te gebruiken die bekend zijn van conceptuele kunst en performance, reageert Arcangels werk vaak op de relatie tussen beide gebieden.

Het NIMk toont Arcangels bekendste werk 'Super Mario Clouds' (2002-). Hierin veranderde de kunstenaar een versie van de Nintendo game Super Mario Brothers op zo'n manier, dat enkel de typerende helder blauwe lucht, met langzaam voorbij trekkende wolken overbleef. Voor het werk 'Structural Film' (2007) gebruikte Arcangel het al veel langer bestaande medium film. Het filter van iMovie dat stof en krassen van een versleten film imiteert, genaamd 'Aged Film', wordt in dit werk toegepast op een leeg beeld. Het resulterende quicktime filmpje zette Arcangel vervolgens over op 16 mm film, waarmee het werk een hedendaagse pastiche op Nam June Paiks 'Zen for Film' vormt.

Arcangels inmiddels bijna klassiek te noemen video-installatie 'Sweet 16' (2006) is ook te zien. In dit werk lopen twee intro's van de videoclip van 'Sweet Child O' Mine' van Guns N' Roses soms wel gelijk, en soms totaal niet. Dit omdat de video's in lengte een noot verschillen. Ook in zijn nieuwste werk 'Drei Klavierstücke, op. 11' (2009) komt de liefde van de kunstenaar voor muziek naar voren. In deze video brengt Arcangel korte Youtube-fragmenten bijeen van katten die op piano's lopen. Alle afzonderlijke fragmenten monteerde de kunstenaar per muzieknoot, zodat de katten gezamenlijk Schönberg's 'op. 11', een pionierend stuk 'atonale' muziek, spelen.

_____________________________________________________________________

NIMk//media_dome
Interactie, games en videokunst
29 en 30 augustus
12.00 – 19.00 uur
_ <http://www.nimk.nl/>_
Tijdens de Uitmarkt richt het Nederlands Instituut voor Mediakunst (NIMk) een media_dome in naast de Stopera. De dome is een een relaxte hangplek waar je werken uit de grootste videokunstcollectie van Europa kunt bekijken en je kan verbazen over gehackte games en een applicatie voor je Iphone. In de installatie 'I Shot Andy Warhol' van de Amerikaanse Cory Arcangel (solo in het NIMk van 29 augustus - 14 nov.) is het de bedoeling dat je op deze handgemaakte hack van de game 'Hogan Alley' alleen de Andy Warhol figuren doodschiet, en dus niet de paus, of andere 'popsterren'. Verder tonen we het werk van een andere pionier binnen de computerkunst, de Griekse Miltos Manetas. Er is een video met in de hoofdrol Nintendo's Supermario te bewonderen en je kunt je eigen Jackson Pollock drippainting op je Iphone maken.

Met dank aan Domes Europe en Powered by BeamSystems


*Nederlands Instituut voor Mediakunst *
Keizersgracht 264
1016 EV Amsterdam
T 020 6237101
F 020 6244423
www.nimk.nl <http://www.nimk.nl/>

Facebook: www.facebook.com/NetherlandsMediaArtInstitute <http://www.facebook.com/NetherlandsMediaArtInstitute>
Twitter: http://twitter.com/NIMk_nl
Flickr: www.flickr.com/photos/nimk <http://www.flickr.com/photos/nimk>
Media Art Platform: www.mediaartplatform.nl <http://www.mediaartplatform.nl/>______________________________________________________
* Verspreid via nettime-nl. Commercieel gebruik niet
* toegestaan zonder toestemming. <nettime-nl> is een
* open en ongemodereerde mailinglist over net-kritiek.
* Meer info, archief & anderstalige edities:
* http://www.nettime.org/.
* Contact: Menno Grootveld (rabotnik {AT} xs4all.nl).