www.nettime.org
Nettime mailing list archives

[Nettime-nl] Kraakverbod versus HUISRECHT en autoriteiten die grondrecht
Tjebbe van Tijen via Chello on Fri, 9 Oct 2009 17:14:55 +0200 (CEST)


[Date Prev] [Date Next] [Thread Prev] [Thread Next] [Date Index] [Thread Index]

[Nettime-nl] Kraakverbod versus HUISRECHT en autoriteiten die grondrechten proberen te omzeilen = een aantasting van de rechstaat


waarom kan een politieman verklaren verbijsterd te zijn door de consequenties van een grondrecht? of een burgremeester zeggen dat hij een grondrecht zal proberen te omzeilen?

hier is reactie geboden; graag hulp bij het vinden en duiden van de uitspraak van de Hoge Raad als eerste stap

tjebbe

Ik roep al jaren dat een ieder het proefschrift van Tak "Het Huisrecht" dient te lezen

en zie nu is het zover... denk aan de 1e kamer die wetsvoorstellen op heun grondwettelijkheid dient te toetsen

ik ontvang graag reacties die het huisrecht betreffen, andere uitingen van onvrede met het systeem dat eigendom = diefstal als grondbvest heeft zijn nu even niet interessant...

Het interessante van het HUISRECHT en daarmee het vrijwaren van huisvredebreuk = dat het recht op een vrijwaring van inbreuk op het huisrecht op zich zwaarder gewogen wordt door de rechterlijke macht dan het eigendom van een pand of woning of andere vorm van ruimte.

de juridische titel van eigendom wordt hier namenlijk geplaatst tegenover het grondrecht van wonen, een dak boven het hoofd

dat is zeker niet in absolute zin bedoeld, maar ook weer fundamenteel... met andere woorden een grondrecht

althans zo begrijp ik het

Zal dit weekeinde nog eens een filink aantal pagian's van het proefschrift van Tak on-line zetten...

actievoeren dient schizofreen te zijn, een tweesporen beleid van directe actie en legale argumenten, want ook krakers zijn gediende met de rechtstaat

de anti-kraakwet is een te nauwe interpretatie van de grondregel van die rechtstaat

dat is naar mijn mening de inzet

Politie mag krakers niet zomaar uitzetten
Van onze verslaggever Remco Meijer
Gepubliceerd op 09 oktober 2009 16:34, bijgewerkt op 9 oktober 2009 16:50


DEN HAAG -
De Hoge Raad verbiedt de strafrechtelijke ontruiming van gekraakte panden. Het maakt niet uit hoe lang een pand al leeg stond op het moment dat het gekraakt werd. Dat blijkt uit een uitspraak die de Hoge Raad vrijdag heeft gepubliceerd.


De Amsterdamse politiechef Leen Schaap noemt op de site van Het Parool de uitspraak ‘verbijsterend’. Een voor dinsdag geplande ontruimingsronde in Amsterdam gaat waarschijnlijk niet door.

Huisrecht
Een inbreuk op een fundamenteel recht als het huisrecht moet berusten op een in de wet voldoende precies omschreven bevoegdheid, zegt de Hoge Raad. Zo’n wet is er nu niet. Daardoor ontbreekt de bevoegdheid voor strafrechtelijke ontruiming door de politie op last van het Openbaar Ministerie. Ontruiming op last van de burgemeester in verband met verstoring van de openbare orde en ontruiming via civiel recht blijven gewoon mogelijk, aldus de Raad. ‘Dit toont precies aan waarom de Wet kraken en leegstand zo nodig is’, zegt VVD-Kamerlid Brigitte van der Burg over de initiatiefwet die zij samen met het CDA en de ChristenUnie bij de Tweede Kamer heeft ingediend. Deze week tekende zich voor die wet, die een kraakverbod bevat, een meerderheid af omdat de PVV het wetsvoorstel steunt. Als de wet door de Tweede- en Eerste Kamer komt, wordt kraken voortaan bestraft met een maximum gevangenisstraf van een jaar.
Woonbezitters vogelvrij
‘Deze uitspraak van de Hoge Raad maakt eigen woningbezitters vogelvrij. Want laten ontruimen via de civiele weg is duur en tijdrovend. In onze initiatiefwet zit wel de wettelijke basis voor strafrechtelijke ontruiming die de Hoge Raad nu zegt te missen.’ Strafrechtelijke ontruiming is de meest voorkomende vorm van ontruiming. Die is in jurisprudentie ook altijd gesanctioneerd, totdat het hof in Leeuwarden op 25 november de staat verbood een gekraakt bedrijfspand in Groningen te ontruimen. De Gronings rechtban had daarvoor wel toestemming gegeven. De Hoge Raad volgt nu de redenering van het Leeuwardense hof. Burgemeester Job Cohen laat in een reactie weten de uitspraak ‘een tegenvaller’ te vinden. Hij gaat kijken of de nieuwe kraakwet de uitkomst biedt die de initiatiefnemers claimen.

http://www.volkskrant.nl/binnenland/article1301056.ece/ Politie_mag_krakers_niet_zomaar_uitzetten

______________________________________________________
* Verspreid via nettime-nl. Commercieel gebruik niet
* toegestaan zonder toestemming. <nettime-nl> is een
* open en ongemodereerde mailinglist over net-kritiek.
* Meer info, archief & anderstalige edities:
* http://www.nettime.org/.
* Contact: Menno Grootveld (rabotnik {AT} xs4all.nl).