Geert Lovink on Mon, 16 Nov 2009 12:56:48 +0100 (CET)


[Date Prev] [Date Next] [Thread Prev] [Thread Next] [Date Index] [Thread Index]

[Nettime-nl] 9 december: dag van de kunstkritiek


Dag van de kunstkritiek

Op woensdag 9 december 2009 vindt in De Balie in Amsterdam een symposium plaats over de staat van de kunstkritiek. Het symposium bestaat uit twee delen, een middag- en een avondprogramma. Het middagprogramma is gewijd aan de beeldende kunstkritiek, het avondprogramma aan kunstkritiek in bredere zin.
Middag: ‘Critics Floating in the Virtual Sphere’

De digitale revolutie heeft ingrijpende gevolgen voor de kunstkritiek. Terwijl kranten en andere gedrukte media in verval raken, krimpt het traditionele podium voor de kunstkritiek en verschuift dit deels naar elektronische media als het web. Hier is echter vooral het ‘blog’ format dominant. Die vraag is of er nog een toekomst is voor de kunstkritiek voorbij de blog? Welke andere vormen dienen zich hier aan? Is er nog wel ruimte voor een serieuze en diepgravende kunstkritiek?

Sprekers: Georg Schölhammer (hoofdredacteur Springerin), Jennifer Allen (kunstcriticus), Arjen Mulder (mediatheoreticus en essayist), Regine Debatty (schrijver en samensteller we-make-money-not-art.com)

Moderator: Maria Hlavajova (directeur Basis voor Aktuele Kunst Utrecht)

Duur: 14.00-17.00 uur

Voertaal: Engels

Avond: ‘De toekomst van de kunstkritiek in de dagbladpers’

Dagbladen en tijdschriften staan onder druk door de opkomst van het web. Dit raakt in toenemende mate ook de kunstkritiek. In twee debatrondes gaan vertegenwoordigers van hoofdredacties en kunstredacties in debat met kunstcritici en wetenschappers over de huidige situatie en de toekomst van de kunstkritiek in de gedrukte media.

Xandra Schutte opent de avond met een gesproken column.

De eerste ronde is gewijd aan economische en andere problemen van de dagbladen en de gevolgen hiervan voor de kunstkritiek.

Deelnemers: Job Woudt (adjunct-hoofdredacteur van het Financieel Dagblad) en [nog niet bekend] met als tegenvoeters Edo Dijksterhuis (voormalig criticus en kunstredacteur bij het Financieel Dagblad en momenteel directeur van de kunstRAI) en Marc Verboord (mediaspecialist, Erasmus Universiteit).

In de tweede ronde komt de inhoudelijke kant van de bedreigde positie van kunstkritiek bij de dagbladen aan de orde.

Deelnemers: Raymond van den Bogaard (chef kunst NRC Handelsblad) en Ronald Ockhuysen (chef kunst Het Parool) met als tegenvoeters Din Pieters (hoofdredacteur Museumtijdschrift) en Xandra Schutte (hoofdredacteur de Groene Amsterdammer).

Moderator: Chris Keulemans

Tijd: 20.00-22.30 uur

Voertaal: Nederlands

Plaats: De Balie, Grote Zaal, Kleine Gartmanplantsoen 10, Amsterdam

Toegang: gratis

Reserveren noodzakelijk.

Telefonisch reserveren kan op werkdagen van 16.00-17.00 u op nr. 020-5535100.

Het symposium wordt georganiseerd door de Nederlandse tak van de AICA (Association Internationale des Critiques d'Art), in samenwerking met De Balie en Metropolis M. Het wordt ondersteund door het lectoraat Kunst en Publieke Ruimte van de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam; het lectoraat Kunstenaarstheorieën en de Artistieke Praktijk van de Hogeschool van Beeldende Kunsten, Muziek en Dans in Den Haag; het lectoraat Beeldende Kunst van AKV / Sint Joost / Avans Hogeschool in Den Bosch en het Institute of Network Cultures van de Hogeschool van Amsterdam.

Voor meer informatie:

Marieke van Giersbergen

Secretaris AICA NL

mvangiersbergen@xs4all.nl

www.aicanederland.org en naar feed://www.metropolism.com/rss

http://www.debalie.nl/agenda.jsp




______________________________________________________
* Verspreid via nettime-nl. Commercieel gebruik niet
* toegestaan zonder toestemming. <nettime-nl> is een
* open en ongemodereerde mailinglist over net-kritiek.
* Meer info, archief & anderstalige edities:
* http://www.nettime.org/.
* Contact: Menno Grootveld (rabotnik@xs4all.nl).