www.nettime.org
Nettime mailing list archives

[Nettime-nl] WITPLAN blog voor practische utopisten
Tjebbe van Tijen via Chello on Fri, 1 Jan 2010 18:10:31 +0100 (CET)


[Date Prev] [Date Next] [Thread Prev] [Thread Next] [Date Index] [Thread Index]

[Nettime-nl] WITPLAN blog voor practische utopisten


gelanceerd op nieuwjaarsdag het blog van Luud Schimmelpennink, Y- techers & andere trawanten

http://witplan.wordpress.com/

Papier en pen, een idee, een aantal mensen, “als we nu eens…”, discussies, grappen, gekrabbel, meer woorden, flarden van zinnen, iemand begint iets te formuleren, “ja! schrijft dat op”, doorgestreepte zinnen, nieuwe regels, “kun je het nu hardop voorlezen…?”

Dat is hoe een WITPLAN geboren werd nu bijna een halve eeuw geleden in de twintigste eeuw. Het volgende was een tikmachine om de woorden in het waslaagje van een stencil te hameren of een pen of kwast met een speicale etsende inkt te gebruiken om een soort papieren drukplaat te maken. Dit alles was twee stappen weg van het raken van de wereld met je plan. Eerst een stencilmachine om honderd of meer pamlfetten uit te draaien. Vervolgens de straat op gaan om de pamfletten op een geschikt moment te verspreiden, iets wat vaak een ceremonieel bijeenkomen tijdens een straathappening was, waarbij je jezelf ervan moest vergewissen dat een sympathiserende journalist in een nabij café z’n persoonlijk exemplaar kreeg, om de kansen om herinnerd te worden door het nageslcht te vergroten.

Dit nieuwe webblog WITPLAN biedt een ander soort ontmoetingspunt voor ‘witte plannen’ in de 21ste eeuw. Witplannen waar doel en middel van dezelfde orde zijn: social gebruik van de bevrijdende mogelijkheden van technologie, gecombineerd met het plezier van iets samen te delen. Dit blog verlangt niet naar het verleden, maar heeft een nostalgie voor de utopie, de bevrijdende ideeën uit het verleden projecterend op de toekomst.


______________________________________________________
* Verspreid via nettime-nl. Commercieel gebruik niet
* toegestaan zonder toestemming. <nettime-nl> is een
* open en ongemodereerde mailinglist over net-kritiek.
* Meer info, archief & anderstalige edities:
* http://www.nettime.org/.
* Contact: Menno Grootveld (rabotnik {AT} xs4all.nl).