www.nettime.org
Nettime mailing list archives

[Nettime-nl] Brian Hirman opent Afrikaans investeringsfonds
Geert Lovink on Tue, 26 Jan 2010 10:23:04 +0100 (CET)


[Date Prev] [Date Next] [Thread Prev] [Thread Next] [Date Index] [Thread Index]

[Nettime-nl] Brian Hirman opent Afrikaans investeringsfonds


Brian Hirman opent Afrikaans investeringsfonds
Emerce, 25 januari 2010 16:40 - Door Erwin Boogert

De voormalig baas van Isobar Nederland, Brian Hirman, opent met compagnon Vincent Kouwenhoven een Afrikaans digitaal investeringsfonds. De eerste participatie is Explainer DC in Ghana, ooit opgericht door twee andere Nederlanders.

Lang heeft Brian Hirman niet stil gezeten, want drie weken na zijn formele vertrek bij Isobar Nederland werpt hij zich weer in het ondernemerschap. Dit keer niet als baas bij een bureau maar als investeerder. Samen met Vincent Kouwenhoven is hij het private eVentures Africa Fund begonnen. In een vraaggesprek met Emerce zegt Hirman: “In Afrika gaat tussen nu en 10 jaar een digitale inhaalslag plaatsvinden. Daar haken we op in. Een deel van de rendementen investeren we weer terug in sociale projecten van de samenleving. We richten ons op stabiele landen met een opkomende middenklasse. Dat zijn voor nu Ghana en Kenia”.

“De internetpenetratie in Afrika is nog laag, maar dat groeit naarmate er een grotere middenklasse komt”. De mobiele infrastructuur heeft al een steviger fundament.

Het eVA Fund pleegde net zijn eerste investering in een van Ghana’s grootste internetbureaus, Explainer DC. Dat was ooit de buitenlandse tak van een gelijknamig Nederlands internetbedrijf, van Ronnie Overgoor en Stef Heutink. Hirman houdt voor zich hoe groot het belang is en hoeveel eVA daarvoor betaalde. De onderneming schrijft zwarte cijfers.

Afrikaanse internetondernemers hebben kleinere financieringsbehoeftes dan Nederlandse om groei te realiseren. “Het gros van de ondernemers die we spreken zoekt ongeveer 25.000 euro. Met ons fonds richten we ons op bedrijven die tussen de 25.000 en 250.000 euro financiering zoeken, bijvoorbeeld de lokale Marktplaatsen en Monsterboards in de dop”.

Het Nederlandse fonds heeft nog niet zijn definitieve vorm. Hirman en Kouwenhoven spreken nog met Nederlandse ondernemers die het ook leuk zouden vinden om in Afrikaanse digitale ondernemingen te investeren. Ze denken dat ze het fonds volgend kwartaal rond hebben wanneer 10 anderen zich bij hen aansluiten.

Hirman denkt 2010 af te zullen sluiten met 5 Afrikaanse participaties. “We hebben geen haast, noch een scherp afgemeten investeringshorizon. Ik doe dit ook omdat het leuk is”.


______________________________________________________
* Verspreid via nettime-nl. Commercieel gebruik niet
* toegestaan zonder toestemming. <nettime-nl> is een
* open en ongemodereerde mailinglist over net-kritiek.
* Meer info, archief & anderstalige edities:
* http://www.nettime.org/.
* Contact: Menno Grootveld (rabotnik {AT} xs4all.nl).