www.nettime.org
Nettime mailing list archives

Re: [Nettime-nl] Vanavond Utrecht: Informatie ziekten deel 2, Ziek van d
ReindeR Rustema on Wed, 16 Jun 2010 09:19:57 +0200 (CEST)


[Date Prev] [Date Next] [Thread Prev] [Thread Next] [Date Index] [Thread Index]

Re: [Nettime-nl] Vanavond Utrecht: Informatie ziekten deel 2, Ziek van de straling?


On 16 jun 2010, at 08:29, Arnaud Loonstra wrote:

> Tijdens deze avond behandelen we straling vanuit verschillende perspectieven. Raymond Lescrauwaet (De Woonbioloog, Group4Wellness) is een specialist op het gebied van gezonde woon- en werkomgevingen.

>  Imar de Vries van de Universiteit Utrecht, Media en Cultuur Wetenschap

> De kunstenaars Ursula LavrenÄiÄ en Auke Touwslager 


Helaas ontbreekt het perspectief van een natuurkundige. Iemand die met een eenvoudig rekensommetje kan uitleggen dat de straling van een GSM, WiFi-module of DECT-telefoon wegvalt tegen alle straling die we al om ons heen hebben hangen. En dat het hoogstens geen aanrader is om als 70-minner op de hoogste verdieping van een gebouw met GSM-masten op het dak te gaan wonen. 

Maar goed, onberedeneerde angsten hebben ook betekenis. Helaas soms veel grotere dan beredeneerde. Die onzichtbare, alom aanwezige straling is ideaal, want je kunt er allerlei angsten voor verandering op projecteren. 

Voor dat doel is dit gezelschap goed gekozen. Iemand uit de angstindustrie die verwijst naar 'de wetenschap die bewijst', een mediawetenschapper die de integratie van media in het dagelijks leven kan schetsen en kunstenaars die het onzichtbare visueel maken. 

Er komen vast veel mensen op af die bang zijn of kunnen worden gemaakt. Wat weer goed is voor die (redelijk milieuvriendelijke) angstindustrie. Laat ze de Woonbioloog maar inhuren als "meettechnicus/binnenmilieu adviseur". Dat geld kunnen ze dan niet meer uitgegeven aan bijvoorbeeld milieuonvriendelijke recreatie. 


-- 
ReindeR

______________________________________________________
* Verspreid via nettime-nl. Commercieel gebruik niet
* toegestaan zonder toestemming. <nettime-nl> is een
* open en ongemodereerde mailinglist over net-kritiek.
* Meer info, archief & anderstalige edities:
* http://www.nettime.org/.
* Contact: Menno Grootveld (rabotnik {AT} xs4all.nl).