www.nettime.org
Nettime mailing list archives

[Nettime-nl] NANO Supermarkt opent komende zaterdag zijn deuren
Marieke Kruithof on Wed, 20 Oct 2010 23:21:31 +0200 (CEST)


[Date Prev] [Date Next] [Thread Prev] [Thread Next] [Date Index] [Thread Index]

[Nettime-nl] NANO Supermarkt opent komende zaterdag zijn deuren


Â
Supermarkt vol verbluffende en verontrustende nano-producten 
opent zijn deuren
Â
Â
Tijdens de start van Dutch Design Week op zaterdag 23 oktober 2010 opent een nieuwe supermarkt in het centrum van Eindhoven: de NANO-supermarkt. Het is een mobiele winkel gevuld met speculatieve nano-producten die tussen nu en de komende tien jaar mogelijk op de markt komen. Onder de producten, ingezonden door jonge ontwerpers en technologen uit zes verschillende landen, zijn medicinale bonbons, een unieke papiersoort gemaakt van eigen huidcellen, een zonne-energie plant en een zichzelf aantrekkende steunkous. De NANO-supermarkt is een project van de Faculteit Industrial Design TU/e, Studium Generale TU/e en Next Nature Institute. Het project wordt gesponsord door het Nanopodium.
Â
De producten in de NANO-supermarkt zijn innovatief en nuttig, maar soms ook vreemd of zelfs verontrustend. De producten zijn ingezonden door jonge ontwerpers uit zes verschillende landen. Een commissie van vooraanstaande wetenschappers binnen de nanotechnologie, ontwerpers, kunstenaars, filosofen en techniekbeschouwers heeft de inzendingen beoordeeld. Zij maakten hun selectie op basis van originaliteit, ontwerpkwaliteit, technologische haalbaarheid, maatschappelijke
implicaties en de mate waarin het product een discussie stimuleert. Alle producten zijn voorzien van een haalbaarheidskeurmerk. Op elk product staat een schatting in welk jaar het product technisch gerealiseerd kan worden.
Â
Bedrijven en overheid investeren momenteel miljoeneneuroâs in nanotechnologie, vanuit de gedachte dat het onze levens kan vergemakkelijken en verbeteren. Nanotechnologie maakt het mogelijk om stoffen op moleculair niveau te onderzoeken en aan te passen. Dit biedt nieuwe mogelijkheden op diverse gebieden, van gezondheidszorg en voeding tot milieu en landbouw. Er zijn nu al veel producten op de markt waarin nanotechnologie is toegepast. Tegelijkertijd is er nog veel onbekend over de mogelijke risicoâs van deze nieuwe technologie. De NANO-supermarkt is de plek waar mensen toekomstige nanotech producten kunnen bekijken en waar ze aan het denken worden gezet over positieve en negatieve gevolgen van deze grote technologische stap. De producten in de NANO-supermarkt zijn niet zozeer gemaakt om de toekomst te voorspellen, maar helpen de discussie aan te wakkeren en te bepalen welke toekomst we met nanotechnologie willen. Op woensdag 27 oktober kunnen
 geinteresseerden de discussie aangaan tijdens het interactieve theaterdebat âNano is grootâ (Gaslab TU/e, 20.30 uur).
Â
De rijdende NANO-supermarkt is te zien tijdens de Dutch Design Week (23 tot en met 31 oktober 2010) op het 18 Septemberplein in het centrum van Eindhoven. De winkel is gratis toegankelijk en dagelijks geopend van 10.00 tot 17.00 uur. Na deze week zal de NANO-supermarkt afreizen naar verschillende steden in Nederland.

Om alvast een indruk te krijgen van de NANO-supermarkt, vindÂu hier een visueel voorproefje.
Â
---------------------------------------------------------------------


Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:
Marieke Kruithof, Studium Generale TU/e
Telefoon: 040 -247 4992 
Email: m.kruithof {AT} tue.nl
Â


      
______________________________________________________
* Verspreid via nettime-nl. Commercieel gebruik niet
* toegestaan zonder toestemming. <nettime-nl> is een
* open en ongemodereerde mailinglist over net-kritiek.
* Meer info, archief & anderstalige edities:
* http://www.nettime.org/.
* Contact: Menno Grootveld (rabotnik {AT} xs4all.nl).