www.nettime.org
Nettime mailing list archives

[Nettime-nl] Zojuist verschenen: Peter Olsthoorn's De Macht van Google
Geert Lovink on Tue, 26 Oct 2010 11:30:36 +0200 (CEST)


[Date Prev] [Date Next] [Thread Prev] [Thread Next] [Date Index] [Thread Index]

[Nettime-nl] Zojuist verschenen: Peter Olsthoorn's De Macht van Google


De macht van Google
Werkt Google voor jou of werk jij voor Google?

Auteur: Peter Olsthoorn

Paperback, 240 pagina’s
ISBN 978 90 215 4899 9
Prijs: € 12,95

Verschijningsdatum: 22 oktober 2010

Zie ook: http://www.demachtvangoogle.nl

Wie kan zich nog een leven zonder Google voorstellen? En zonder de zusjes YouTube, Google Maps en Earth of Gmail? Google groeit razendsnel als bron voor informatie en met handige diensten. In De macht van Google analyseert Peter Olsthoorn de toenemende machtsvorming van de grond af aan. Het is geen aanklacht, maar een confronterende en intrigerende beschrijving die voor iedere internetgebruiker interessant is.

Weten we eigenlijk wel wat Google doet met ons dagelijks gebruik van internet en zijn vele aantrekkelijke diensten? De zoekresultaten worden steeds persoonlijker, en Google wil onze persoonlijk adviseur worden en ‘derde hersenhelft’. Met informatie over ons surfgedrag betalen wij ongemerkt de zogenaamd gratis diensten. We maken ons meer en meer afhankelijk van Google, dat steeds meer van ons te weten mag komen. In De macht van Google analyseert internetjournalist Peter Olsthoorn de toenemende macht van dit bedrijf en de keerzijde van het succes. Hij vraagt zich af wat Google doet met onze data en profielen. In hoeverre zijn we naast gebruiker ook product en producent geworden? Werken wij allemaal voor Google? En welke gevolgen heeft de groeiende macht van Google op cultureel gebied en hoe proberen bedrijven, rechters en politici de macht in te dammen?

Het boek van Olsthoorn is geen aanklacht. De journalist is erin geslaagd een confronterende en intrigerende beschrijving van een schitterend bedrijf te maken. Bovendien geeft hij tips voor het gebruik van Google én om misbruik te voorkomen. Want in het blinde vertrouwen dat de meeste mensen in Google hebben, schuilt volgens hem tevens een potentieel gevaar.
Over de auteur

Peter Olsthoorn was in 1995 een van de eerste internetjournalisten voor onder meer Planet Internet. Hij volgt Google al vanaf het prille begin en produceert uitgaven als Netkwesties.nl en Leugens.nl. Eerder verscheen het boek Intranet en Internet van zijn hand.

Voor informatie en recensie-exemplaren kunt u contact opnemen met:
Kosmos Uitgevers, Simone Regouin, afdeling Marketing
Tel.: 030 - 252 85 25; fax: 030 - 252 85 98
E-mail: promotie {AT} kosmosuitgevers.nl
Website: www.kosmosuitgevers.nl


______________________________________________________
* Verspreid via nettime-nl. Commercieel gebruik niet
* toegestaan zonder toestemming. <nettime-nl> is een
* open en ongemodereerde mailinglist over net-kritiek.
* Meer info, archief & anderstalige edities:
* http://www.nettime.org/.
* Contact: Menno Grootveld (rabotnik {AT} xs4all.nl).