www.nettime.org
Nettime mailing list archives

[Nettime-nl] Persbericht: Jaarlijkse fondsenwerving Wikipedia van start
Maarten Brinkerink on Mon, 15 Nov 2010 21:06:12 +0100 (CET)


[Date Prev] [Date Next] [Thread Prev] [Thread Next] [Date Index] [Thread Index]

[Nettime-nl] Persbericht: Jaarlijkse fondsenwerving Wikipedia van start


SAN FRANCISCO, 15 november 2010 – De Wikimedia Foundation, de stichting zonder winstoogmerk achter Wikipedia, heeft vandaag het begin van haar jaarlijkse wereldwijde fondsenwerving aangekondigd. Het is de hoop dit jaar 16 miljoen dollar op te halen bij donateurs van over de hele wereld. Dankzij deze bijdragen kunnen Wikipedia en de Wikimedia zusterprojecten gratis beschikbaar blijven voor iedereen. Donaties vormen de verreweg belangrijkste bron van inkomsten voor de stichting. 

Dit jaar worden lezers niet alleen uitgenodigd om geld, maar ook om tijd te doneren door mee te doen met de Wikimediagemeenschap van vrijwilligers. Zodra het financiële doel is gehaald, zullen de 400 miljoen bezoekers die Wikipedia maandelijks krijgt worden uitgenodigd om teksten en verbeteringen bij te dragen aan de encyclopedie.

Sinds de oprichting bijna 10 jaar geleden is Wikipedia een belangrijke openbare bron geworden voor honderden miljoenen mensen over de hele wereld. ‘We zijn gewend geraakt dat de Wikipedia er voor ons is – gratis te gebruiken, objectief en zonder inmenging van buitenaf en zonder reclame,’ zegt Wikipedia-oprichter Jimmy Wales. ‘Ook als u een maar een kleine bijdrage doet is het belangrijk voor ons. U helpt dan Wikipedia in de lucht te houden. Niet alleen voor uzelf, maar ook voor anderen – kinderen, mensen in arme landen—die zelf geen geld hebben om bij te dragen.’

De campagne van 2010 is bedoeld om geld te werven om Wikipedia in stand te houden. Wikipedia behoort tot de top vijf van de meest bezochte websites ter wereld, en is een plek geworden waar menselijke kennis gratis en vrij kan worden gedeeld. Omdat Wikipedia nog steeds groeit in omvang en aantal lezers, moet er meer geld besteed worden aan servers en bandbreedte. Verder wordt er geïnvesteerd in het welzijn en de diversiteit van de gemeenschap van mensen die bijdragen aan de inhoud van Wikipedia.

‘Wikipedia is een encyclopedie van gewone mensen: hij wordt geschreven door gewone mensen en het is te hopen dat gewone mensen een financiële bijdrage leveren om Wikipedia te ondersteunen,’ zegt Sue Gardner, de directeur van de stichting. ‘Het is belangrijk voor ons om veel donateurs van over de hele wereld te hebben: het betekent dat de encyclopedie de ruimte krijgt om zich te ontwikkelen en tegemoet te kunnen komen aan de behoeften van zijn lezers, in plaats van beïnvloed te worden door belangengroeperingen en reclame. Ik ben blij dat zoveel mensen Wikipedia waarderen, en ik ben opgetogen wanneer die mensen financieel willen bijdragen.”

In 2009 is er iets meer dan 8 miljoen dollar aan de Wikimedia Foundation bijgedragen door meer dan 240.000 individuele donateurs. In 2008 waren er 139.000 bijdragen. De gemiddelde donatie bedroeg in 2009 33 dollar. De giften kwamen uit meer dan 100 landen.
 
De huidige campagne loopt tot januari 2011 met banners bovenaan Wikipedia en de zustersites, waarin om een bijdrage gevraagd wordt. 

Doneer nu:
http://tinyurl.com/Wikipediadonaties
______________________________________________________
* Verspreid via nettime-nl. Commercieel gebruik niet
* toegestaan zonder toestemming. <nettime-nl> is een
* open en ongemodereerde mailinglist over net-kritiek.
* Meer info, archief & anderstalige edities:
* http://www.nettime.org/.
* Contact: Menno Grootveld (rabotnik {AT} xs4all.nl).