www.nettime.org
Nettime mailing list archives

[Nettime-nl] Britten schaffen ID-kaart af
ravage on Wed, 29 Dec 2010 18:57:23 +0100 (CET)


[Date Prev] [Date Next] [Thread Prev] [Thread Next] [Date Index] [Thread Index]

[Nettime-nl] Britten schaffen ID-kaart af


Britten schaffen ID-kaart af

De Britse regering schaft de biometrische ID-kaart af. "Dit is slechts de eerste stap in het proces van herstel en behoud van onze vrijheden", zegt minister van Binnenlandse Zaken Damian Green.

De website van de Identity and Passport Service heeft een klok geplaatst die aftelt naar 21 februari 2011, de dag waarop de ID-kaarten officieel ongeldig zullen worden verklaard. Burgers wordt aangeraden de kaart zelf te vernietigen of veilig op te bergen. Wie er een heeft gekocht, krijgt zijn geld niet terug.

De Britse minister Green haalde onlangs genadeloos uit naar het ID-card project wat hij kenschetste als "opdringerig, intimiderend, niet effectief en duur en het slechtste wat de overheid heeft kunnen doen." Hij liet in een persbericht weten dat het zo geheten Identity Card Scheme "het slechtste is wat de overheid sinds de invoering in 2006 heeft kunnen doen."

De coalitie van Conservatieven en Liberal Democrats kondigde bij haar aantreden in mei van dit jaar al aan korte metten te zullen maken met de ID-kaart, dat als een dood geboren kindje van Labour wordt beschouwd. Het Britse kabinet noemt het de "eerste stap" op weg naar het herstellen van burgerrechten en het "terugschalen" van de macht van de staat.

Britse staatsburgers die een reisdocument nodig hebben om buiten de landsgrenzen te kunnen reizen moeten daarvoor voortaan weer het paspoort gebruiken. De vingerafdruk in het paspoort is voorlopig geschrapt omdat de Britten niet gebonden zijn aan de Europese Verordening uit 2004 om biometrische gegevens, zijnde zowel een gedigitaliseerde pasfoto en twee vingerafdrukken in de chip van het paspoort te verwerken.

De Nederlandse digitale waakhond Privacy First is zeer te spreken over de Britse maatregel. "Heuglijk nieuws! Goed voorbeeld doet goed volgen. Wanneer volgt Nederland?", valt op de website te lezen. Privacy First is verwikkeld in diverse rechtszaken tegen de staat vanwege de verplichte afname van vier vingerafdrukken voor het paspoort en de ID-kaart, en de plannen om die beschikbaar te stellen via een centrale database.

Ook Vrijbit is blij met de Britse aanpak van het nieuwe kabinet. "Het is een hart onder de riem voor de Nederlandse 'vingerafdrukweigeraars' en algeheel bezwaarden tegen biometrische identificatiemethoden. Ook de Nederlandse regering zou zo snel mogelijk de opslag van biometrische gegevens van de bevolking in een decentrale of centrale databank stop moeten zetten en terug moeten draaien."

 http://www.ravagedigitaal.org/2010nieuws/december/29/nws.php

Website: http://www.ravagedigitaal.org

______________________________________________________
* Verspreid via nettime-nl. Commercieel gebruik niet
* toegestaan zonder toestemming. <nettime-nl> is een
* open en ongemodereerde mailinglist over net-kritiek.
* Meer info, archief & anderstalige edities:
* http://www.nettime.org/.
* Contact: Menno Grootveld (rabotnik {AT} xs4all.nl).