Beelden voor de Toekomst on Wed, 12 Jan 2011 18:04:48 +0100 (CET)


[Date Prev] [Date Next] [Thread Prev] [Thread Next] [Date Index] [Thread Index]

[Nettime-nl] PERSBERICHT: Wikipedia 10 Jaar: bootcamp & 'hackathon'


PERSBERICHT: Wikipedia 10 jaar!

Wikipedia bootcamp en hackathon markeren 10-jarig bestaan van âs werelds grootste online encyclopedie

11 januari 2011

Amsterdam - In 2011 bestaat de online encyclopedie Wikipedia 10 jaar, wat wordt gemarkeerd met een Wikipedia bootcamp en een 'hackathon'. Deze activiteiten worden mogelijk gemaakt door Beelden voor de Toekomst en Amsterdam Museum. Wikipedia wordt iedere maand door meer dan 400 miljoen mensen wereldwijd geraadpleegd. In het afgelopen decennium heeft een grote gemeenschap van vrijwilligers meer dan 17 miljoen artikelen in 270 talen geschreven. De Nederlandstalige versie telt meer dan 650.000 artikelen. 

In Nederland werken steeds meer cultureel erfgoedinstellingen samen met Wikipedia. Instellingen zoals het Nationaal Archief, het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid en het Tropenmuseum stelden beeldmateriaal uit hun collecties beschikbaar voor gebruik op Wikipedia. Het beeldmateriaal wordt gebruikt om artikelen te illustreren en de Wikipedia community voegt waardevolle informatie toe aan het beeldmateriaal.

Activiteiten
Op 14 januari vindt de bootcamp plaats, hier maken medewerkers van Nederlandse erfgoedinstellingen kennis met alle ins en outs van Wikipedia. Tijdens de hacktahon, ook op 14 januari, zullen ontwikkelaars nieuwe tools voor Wikipedia ontwikkelen. Met deze tools kunnen erfgoedinstellingen de effecten van hun beeldmateriaal op Wikipedia meten. Op zaterdag 15 januari wordt met een debat en feestelijke borrel de verjaardag van Wikipedia gevierd. Het Amsterdam Museum zal als verjaardagscadeau haar digitale collectie doneren aan Wikimedia Nederland.

Over Beelden voor de Toekomst
In het project Beelden voor de Toekomst redden vier instellingen (Nationaal Archief, EYE, Beeld en Geluid, Kennisland) een belangrijk deel van het audiovisueel erfgoed van Nederland door conservering en digitalisering. Het uitgangspunt voor dit project is een zo groot mogelijke beschikbaarheid van het audiovisuele materiaal voor de beoogde gebruikersgroepen (onderwijs, het brede publiek en de creatieve sector) te realiseren. Dit wordt bereikt door het ontwikkelen en aanbieden van innovatieve diensten en toepassingen.

 
NIET VOOR PUBLICATIE:

Contact en meer informatie over Wikipedia 10 jaar! kunt u contact opnemen met:

Thijs van Exel
Beelden voor de Toekomst
te@kl.nl
06 - 24 36 10 57

www.beeldenvoordetoekomst.nl 
www.kennisland.nl
www.ahm.nl

     
______________________________________________________
* Verspreid via nettime-nl. Commercieel gebruik niet
* toegestaan zonder toestemming. <nettime-nl> is een
* open en ongemodereerde mailinglist over net-kritiek.
* Meer info, archief & anderstalige edities:
* http://www.nettime.org/.
* Contact: Menno Grootveld (rabotnik@xs4all.nl).