www.nettime.org
Nettime mailing list archives

[Nettime-nl] Artefact festival 2011 | The Emergence of Things | STUK art
Pieter-Paul Mortier on Thu, 27 Jan 2011 23:42:51 +0100 (CET)


[Date Prev] [Date Next] [Thread Prev] [Thread Next] [Date Index] [Thread Index]

[Nettime-nl] Artefact festival 2011 | The Emergence of Things | STUK arts centre


Artefact festival voor kunst en media
15 > 24 FEB 2011
THE EMERGENCE OF THINGS
STUK kunstencentrum Leuven

programma online<http://www.artefact-festival.be/> - www.artefact-festival.be<http://www.artefact-festival.be/>

opening dinsdag 15 februari 2011 . 19u00

The Emergence of Things brengt een 20-tal kunstenaars uit binnen- en buitenland samen die de fundamentele componenten of ‘elementaire deeltjes’ van media en technologie en de achterliggende productieprocessen onderzoeken. Als anatomische chirurgen of archeologen ontleden ze onze dagdagelijkse instrumenten en beelddragers. Sommige kunstenaars benaderen het thema vanuit de sociale of politieke implicaties van bepaalde ‘tools’ en de daarmee verweven machtsstructuren. Anderen hanteren een meer structurele en conceptuele taal of werkmethode. De kunstenaars focussen niet op de inhoud maar op de infrastructuur en productiestandaarden van media. Er is een groot engagement om die microstructuren, materialiteit en mechanismes te doorgronden.

‘Imploderende’ technologie en media worden hier losgekoppeld van hun oorspronkelijke doeleinden. Ze plooien zich als het ware terug op zichzelf en zoeken via een gefragmenteerd onderzoek naar begrip en kennis over de eigen werking. Vaak vormen ze een terugkeer naar de basis en een uitnodiging om alternatieve gebruiken te bedenken.

Het woord ‘emergence’ betekent in de eerste plaats ‘het verschijnen’ of ‘het naar de oppervlakte’ komen. Maar in de wetenschappen en filosofie kent het ook een meer diepgaande betekenis. Het is een term voor complexe systemen en patronen die ontstaan zijn vanuit een veelvoud van kleine, relatief eenvoudige interacties of handelingen. Er ontstaan eigenschappen die niet zichtbaar of aanwezig zijn in de onderliggende onderdelen of niveaus. Het geheel is meer dan de som der delen.

expo | YoHa<http://www.artefact-festival.be/> - Harwood, Wright, Yokokoji<http://www.artefact-festival.be/> - Herman Asselberghs | Fairuz<http://www.artefact-festival.be/> - Julius von Bismarck | Benjamin Maus<http://www.artefact-festival.be/> - Alexander Gutke<http://www.artefact-festival.be/> - Simon Starling<http://www.artefact-festival.be/> -Angela Bulloch<http://www.artefact-festival.be/> - Miks Mitrevics | Kristine Kursisa<http://www.artefact-festival.be/> - Gebhard Sengmüller<http://www.artefact-festival.be/programma/> - Dieter Kiessling <http://www.artefact-festival.be/> - Robert Morris<http://www.artefact-festival.be/> - Carla Arocha | Stéphane Schraenen<http://www.artefact-festival.be/> - Joëlle Tuerlinckx<http://www.artefact-festival.be/> - Morgan Fisher<http://www.artefact-festival.be/> - Wim Janssen<http://www.artefact-festival.be/> - Ludo Engels | Stefaan Quix<http://www.artefact-festival.be/>
performance | Hans W. Koch<http://www.artefact-festival.be/> - Julien Maire<http://www.artefact-festival.be/> - Patricia Portela<http://www.artefact-festival.be/> - Frederik Croene<http://www.artefact-festival.be/> - Kris Verdonck<http://www.artefact-festival.be/>
______________________________________________________
* Verspreid via nettime-nl. Commercieel gebruik niet
* toegestaan zonder toestemming. <nettime-nl> is een
* open en ongemodereerde mailinglist over net-kritiek.
* Meer info, archief & anderstalige edities:
* http://www.nettime.org/.
* Contact: Menno Grootveld (rabotnik {AT} xs4all.nl).