www.nettime.org
Nettime mailing list archives

[Nettime-nl] Next Nature Power Show: op naar een volgende natuur!
Next Nature | Ties van de Werff on Mon, 31 Oct 2011 14:40:42 +0100 (CET)


[Date Prev] [Date Next] [Thread Prev] [Thread Next] [Date Index] [Thread Index]

[Nettime-nl] Next Nature Power Show: op naar een volgende natuur!


NEXT NATURE POWER SHOW
5 november, Stadsschouwburg Amsterdam
www.nextnature.net/powershow

Next Nature Power Show: op naar een volgende natuur!
Intellectueel spektakel presenteert ideeÃn over hoe te ontwerpen, bouwen en leven in Next Nature: de door mensen veroorzaakte natuur 

Synthetische biologie toegepast op gebouwen, vlees gekweekt in een lab en een 2.000m hoge berg in Flevoland âons idee van natuur is radicaal aan het veranderen. Met onze technologieÃn veroorzaken we een volgende natuur: Next Nature. Tijdens de Next Nature Power Show in de Stadsschouwburg Amsterdam op 5 november presenteren wetenschappers, kunstenaars, ontwerpers, filmmakers en filosofen hun radicale ideeÃn, visionaire statements en krachtige beelden over hoe we kunnen ontwerpen, bouwen en leven in deze volgende natuur. Daarbij wordt afscheid genomen van het naÃeve beeld van de mens als die anti-natuurlijke soort die de harmonieuze natuur bedreigd en vernietigd; natuur verandert met ons mee en de mens speelt een unieke rol als evolutionair katalysator.

Natuur verandert met ons mee!

De menselijke impact op onze planeet kan nauwelijks worden onderschat. Klimaat-verandering, massa-urbanisatie, synthetische biologie â ongerepte natuur is bijna niet meer te vinden. Tegelijkertijd wordt onze technologische omgeving zo complex dat we deze als een natuur op zichzelf gaan ervaren. Conclusie: met onze drang de natuur naar onze hand te zetten veroorzaken we een volgende natuur, die net zo gevaarlijk en onvoorspelbaar is als altijd. 
Koert van Mensvoort (NL), ontdekker van Next Nature: âVeel mensen proberen om onze relatie tot natuur te verbeteren, maar de fundamentele vraag wordt zelden gesteld: wat Ãs natuur? Tegenwoordig herkennen kinderen meer bedrijfslogoâs dan vogels of bomen. De gemiddelde Nederlander maakt zich eerder zorgen over een beurscrash of het afschaffen van de hypotheekrenteaftrek dan over een orkaan of overstroming. Het lijkt erop dat ons idee van natuur radicaal aan het veranderen is.â

Next Nature Power Show: 100% intellectueel spektakel 

Hoe gaan we ontwerpen, bouwen en leven in deze volgende natuur? Tijdens de Next Nature Power Show wordt er een nieuwe visie op natuur geformuleerd, door de gezamenlijke presentatie en beschouwing van hedendaagse ontwikkelingen in kunst, filosofie en wetenschap. Next Nature Power Show is een combinatie van live performances, krachtige beelden en korte, inspirerende lezingen. 

Sprekers variÃren van eigenzinnige kunstenaars als Christien Meindertsma (NL), Lucy McRae (AU), Tuur van Balen (BE) en Persijn Broersen & Margit LukÃcs (NL/FR), tot cutting edge wetenschappers zoals dr. Rachel Armstrong (UK), Prof. dr. Mark Post (NL) en Christian Schwaegerl (DE). Beroemde sci-fi auteur Bruce Sterling deelt zijn visie op Next Nature, terwijl de Nederlandse filosoof Jos de Mul samen met kunstenaar Geert Mul een multimediaal filosofisch gedicht presenteert over het technologisch sublieme. Ex-wielrenner en journalist Thijs Zonneveld pleit voor het bouwen van een 2.000m hoge berg in Nederland, terwijl kunstenaar Arne Hendriks oproept tot verkleining van de mens door genetische manipulatie als oplossing voor de onderbevolking. Andere bevestigde sprekers zijn NRC-journalist Tracy Metz (NL), beroemde blogger and kunstcriticus RÃgine Debatty (FR/UK), kunstenaar Gordan Savicic (AT), en vele anderen. Het complete programma is te vinden op www.nextnature.net/powershow/

Boeklancering

Tijdens het evenement presenteert het Next Nature Network met trots haar nieuwe boek: Next Nature: Nature changes along with us (ACTAR, Barcelona/New York, 472p). Het boek is een compilatie van de meest inspirerende observaties van de prijswinnende website nextnature, aangevuld met heel veel nieuw visueel materiaal en gast essays van o.a. Bruce Sterling, Kevin Kelly, Rachel Armstrong, Tracy Metz, Bas Haring, Peter Lunenfeld, Caroline Nevejan, Berry Eggen en Jos de Mul, samengesteld en ontworpen door Koert van Mensvoort en Hendrik-Jan Grievink.

Next Nature Network

Sinds 2005 houdt het Next Nature Network zich bezig met het onderzoeken en visualiseren ons veranderende beeld van natuur. Het succesvolle weblog nextnature.net (+1.2 miljoen bezoekers per jaar) wordt inmiddels internationaal gezien als een autoriteit en inspiratiebron op dit specifieke thema. Next Nature Network trok onlangs veel aandacht van binnen- en buitenlandse pers door haar rondreizende NanoSupermarkt (met speculatieve toekomstige nano-producten). 

Next Nature Power Show wordt gehouden in de Stadsschouwburg in Amsterdam, tijdens de Museumnacht op 5 november aanstaande. Tickets voor het avondvullende programma (19.30u â 22.30u) kosten â25,-, voor studenten â20,-. Tickets zijn beschikbaar via de website van Stadsschouwburg Amsterdam of via +31 20 6242311. 
ties {AT} nextnature.net  
+31(0) 6 170 545 14
www.nextnature.net______________________________________________________
* Verspreid via nettime-nl. Commercieel gebruik niet
* toegestaan zonder toestemming. <nettime-nl> is een
* open en ongemodereerde mailinglist over net-kritiek.
* Meer info, archief & anderstalige edities:
* http://www.nettime.org/.
* Contact: Menno Grootveld (rabotnik {AT} xs4all.nl).