www.nettime.org
Nettime mailing list archives

[Nettime-nl] Graphic Design Museum wordt MOTI
Mieke Gerritzen on Sun, 27 Nov 2011 11:30:04 +0100 (CET)


[Date Prev] [Date Next] [Thread Prev] [Thread Next] [Date Index] [Thread Index]

[Nettime-nl] Graphic Design Museum wordt MOTI


Mededeling en uitnodiging

Graphic Design Museum wordt MOTI, Museum of the Image.
Beeldcultuur past in een tijd waarin disciplines versmelten en een veelheid aan beelden onderdeel uitmaken van ons dagelijks leven. Het museum ziet het als zijn taak om mensen kennis te laten maken met de geschiedenis en betekenis van beeldcultuur. Door de focus te verbreden wil het museum laten zien wat zich in de beeldcultuur afspeelt. Daarom zal het Graphic Design Museum vanaf 9 december verder gaan als MOTI, Museum of the Image in Breda.

MOTI - Van grafisch ontwerpen naar beeldcultuur.
Het grafische vakgebied heeft in de vorige eeuw een belangrijk fundament gelegd voor de hedendaagse beeldcultuur. Het vak was vroeger een niche en een voorhoede, maar is nu overal en van iedereen. De democratisering van grafisch ontwerpen, design, fotografie en film door de alom aanwezige computer en de open toegang tot het digitale netwerk is bepalend voor een nieuwe dynamiek in de beeldcultuur.

MOTI - transmediaal
MOTI presenteert tentoonstellingen, symposia, publicaties, een eigen collectie en een eigen productenlijn. De wereld van visuele communicatie is een vrijplaats geworden voor tekst en beeld, voor dynamiek en verandering. Online, via sociale media en in de toekomst een tv-kanaal, zal het museum activiteiten en tentoonstellingen zichtbaar maken. MOTI schakelt voortdurend tussen zijn fysieke locatie in Breda en de buitenwereld.

MOTI - thematiek
Sociale Media en Democratie - iedereen communiceert met beelden
Maatschappij en Politiek - beeld is doorslaggevend in belangrijke kwesties
Informatie en Design - beelden maken complexe situaties toegankelijk
Cultuur en Kapitaal - beeld is bepalend voor de identiteit
Kunst en Creativiteit - beelden roepen emoties op en kunnen de werkelijkheid beinvloeden

MOTI - voor wie?
MOTI is er voor alle mensen die meer willen weten over de beelden in hun omgeving en in de media. MOTI biedt een programma voor een breed publiek van geïnteresseerden tot aan de professional. Het museum stelt zijn publiek de vraag: Wat doen wij met beeld en wat doet beeld met ons?

MOTI - Uitnodiging
Op zondag 11 december om 15.00 uur opent het museum drie nieuwe tentoonstellingen:

The Pop-Generation, Design between Dimensions - gastcurator: Lidewij Edelkoort Lidewij Edelkoort, trendforecaster, designer en visionair uit Parijs heeft voor het MOTI, Museum of the Image in Breda, het concept voor de tentoonstelling ‘The Popup Generation, Design between dimensions’ ontwikkeld. “Genesteld in het tussengebied wordt een nieuwe tijd met nieuw werk voorbereid; artistieke en elastieke uitspraken die zonder twijfel in beweging zijn tussen alle disciplines en alle dimensies.”

SupermArt, met verpakkingen in de hoofdrol - gastcurator: Toon Lauwen
SupermArt laat heel bewust de esthetische kant van de supermarkt zien. In de jaren zestig (Pop-Art) werden verpakkingen bewust als kunstvoorwerpen gepresenteerd, met ‘t doel om de kunst van oude conventies te bevrijden. Deze tentoonstelling draait dat om. De presentatie gebruikt de conventies van het museum om bijzondere aandacht te vragen voor iets schijnbaar alledaags: het wegwerpbare, goedkope, gimmicky beeld van verpakkingen.

Wikileaks Auction door Metahaven
Het Nederlandse ontwerpbureau Metahaven maakt in de glasgalerij van het MOTI een installatie met merchandise voor de klokkenluiderswebsite WikiLeaks, bestaande uit t-shirts, mokken en sjaals. De tentoongestelde spullen in de installatie zullen gedurende de tentoonstelling door WikiLeaks te koop worden aangeboden via eBay.

Laat u ons weten als u van plan bent bij de opening aanwezig te zijn door een email te sturen naar: rsvp {AT} motimuseum.com

MOTI, Museum of the Image
Boschstraat 22 Breda

www.motimuseum.com
______________________________________________________
* Verspreid via nettime-nl. Commercieel gebruik niet
* toegestaan zonder toestemming. <nettime-nl> is een
* open en ongemodereerde mailinglist over net-kritiek.
* Meer info, archief & anderstalige edities:
* http://www.nettime.org/.
* Contact: Menno Grootveld (rabotnik {AT} xs4all.nl).