www.nettime.org
Nettime mailing list archives

[Nettime-nl] Call to Action tijdens Big Tent Event 8 dec
Info Free Press Unlimited on Wed, 7 Dec 2011 15:50:32 +0100 (CET)


[Date Prev] [Date Next] [Thread Prev] [Thread Next] [Date Index] [Thread Index]

[Nettime-nl] Call to Action tijdens Big Tent Event 8 dec


Actie graag, de wereld staat in brand

Free Press Unlimited roept overheden op om bindende afspraken te maken over het gebruik en export van kwaadaardige software.

“Goede voornemens uitwisselen is fijn, maar wat gaan we nu doen?” Leon Willems directeur van Free Press Unlimited is mede organisator van het Big Tent Event op 8 december aanstaande in Den Haag. Zijn bijdrage zal een Call to Action zijn: een boodschappenlijstje ondertekend door ruim 25 internationale organisaties actief op het gebied van pers- en internetvrijheid. Deze Call to Action zal hij doen aan de deelnemers van de ministeriële conferentie over internetvrijheid op 9 december, waaronder Minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal en Hillary Clinton, US Secretary of State.

Bindende afspraken gevraagd
“Wij willen dat overheden bindende afspraken maken op het gebied van het gebruik van dual-use technology. Dit zijn software programma's die regimes kunnen inzetten om hun bevolking te onderdrukken. Ook Nederlandse bedrijven exporteren deze software. Feitelijk helpen zij kwaadwillende regimes bij het schenden van mensenrechten.” Met de Call to Action, opgesteld in samenwerking met ontwikkelingspartner Hivos, roepen ruim 25 internationale organisaties en individuen overheden op om hier wat aan te doen.

Vertrouwen in maatschappelijk middenveld
Verder pleit Willems voor een actievere rol voor het maatschappelijk middenveld bij de bescherming van reporters en bloggers zonder internetvrijheid. “Organisaties als Free Press Unlimited en Hivos maken het verschil in landen als Egypte, Marokko en Irak omdat ze vertrouwd worden door de mensenrechtenactivisten, de sociale media generatie en journalisten.” Volgens Willems moeten beleidsmakers investeren in die gezamenlijke kracht van het maatschappelijk middenveld wereldwijd en is internetvrijheid niet alleen een zaak tussen bedrijven en overheden alleen. “Journalisten, bloggers en activisten nemen dagelijks veel risico om hun publiek van betrouwbare informatie te voorzien, wij helpen hen daarbij.”

Call to Action in Big Tent op 8 december
Leon Willems zal de Call to Action doen op het podium van het Big Tent Event op 8 december in Den Haag. Na afloop is er gelegenheid voor organisaties en individuen de Call to Action te ondertekenen als zij dat nog niet hadden gedaan.

Bloggers en activisten aanwezig 8 december
Om kennis te maken met de mensen om wie het gaat heeft Free Press Unlimited een viertal partners uitgenodigd. Het gaat om Tarik Nesh- Nash uit Marokko, Merve Alici uit Turkije, Slim Jerbia uit Tunesie en Bassem Samir uit Egypte. Zij kunnen uit eigen ervaring vertellen hoe het is om geen internetvrijheid te hebben. Tarik Nesh-Nash zal deelnemen aan een paneldiscussie. Voor alle aanwezigen organiseert Free Press Unlimited een ontmoeting met deze bloggers en activisten in de Free Press Unlimited stand in de Big Tent .


Het Big Tent Event wordt georganiseerd door Google en Free Press Unlimited op 8 december 2011, vanaf 16.30 uur in de Fokkerhallen in Den Haag.

Free Press Unlimited – People Deserve to Know – www.freepressunlimited.org

De Call to Action wordt op 8 december openbaar, voor meer informatie over de Call to Action en haar ondertekenaars en voor interview verzoeken, kunt u contact opnemen met Else Lenselink op 035-6254300
______________________________________________________
* Verspreid via nettime-nl. Commercieel gebruik niet
* toegestaan zonder toestemming. <nettime-nl> is een
* open en ongemodereerde mailinglist over net-kritiek.
* Meer info, archief & anderstalige edities:
* http://www.nettime.org/.
* Contact: Menno Grootveld (rabotnik {AT} xs4all.nl).