Margreet Riphagen on Thu, 22 Dec 2011 11:01:21 +0100 (CET)


[Date Prev] [Date Next] [Thread Prev] [Thread Next] [Date Index] [Thread Index]

[Nettime-nl] nieuwsbrief Instituut voor Netwerkcultuur december


Dag Nettimers,

Het Instituut voor Netwerkcultuur wenst iedereen fijne dagen en fantastisch 2012. 
INC is gesloten van 24 december tot en me 9 januari. 

In deze nieuwsbrief lees je meer over:

Intern nieuws
- Sabine Niederer wordt algemeen directeur van Kenniscentrum Create-IT
 
Aankomende conferenties:
- ‘Unlike Us #2’ Conferentie | 8-10 maart 2012, Amsterdam
- ‘Boek-uit-de-band’ Conferentie | 22-23 maart 2012, Amsterdam 

Onlangs verschenen publicaties:
- Network Notebook #4, The Glitch Moment(um), by Rosa Menkman 
- Network Notebook #5, Legacies of Tactical Media, by Eric Kluitenberg
- Theory on Demand #9, My First Recession, Critical Internet Culture in Transition, by Geert Lovink
- Theory on Demand #10, Beyond ICT4D: New Media Research in Uganda
/////////////////////////////////////////////////////////
Intern nieuws
Per 1 januari 2012 zal Sabine Niederer het INC verlaten. Zij is benoemd tot algemeen manager van het Kenniscentrum Create-IT, waar Instituut voor Netwerkcultuur sinds begin 2010 onderdeel vanuit maakt. Wij bedanken Sabine voor haar enthousiasme en geweldige inzet de aflopen 7 1/2 jaar. Zonder haar was INC nooit geworden wat het nu is. Tevens wensen wij haar veel succes in haar nieuwe rol.
Binnenkort sturen we een vacature uit. Mocht je belangstelling hebben in een baan bij het INC dan kun je vast contact met ons opnemen.
Wij willen ook graag het goede nieuws delen dat met ingang van 1 januari 2012 het Instituut voor Netwerkcultuur een vierjarige verlenging heeft gekregen van haar mandaat als HvA lectoraat.

/////////////////////////////////////////////////////////

Unlike Us #2, Amsterdam 8-10 maart, 2012, TrouwAmsterdam
Unlike Us #2 is het tweede event van Unlike Us, een onderzoeksnetwerk opgericht door INC en de Cyprus Universiteit van Technologie, dat wetenschappers, activisten, kunstenaars, programmeurs en geïnteresseerden bij elkaar brengt om zich te storten op vraagstukken over social media monopolies en de opkomst van alternatieven. Door middel van conferenties, workshops, en publicaties is het doel van Unlike Us om zowel de economische als culturele aspecten van dominante software platformen -als Facebook- te analyseren, alsmede het onder de loep nemen van de ontwikkeling van alternatieve gedecentraliseerde social media software.
Thema’s die bij Unlike Us #2 conferentie aan bod zullen komen zijn o.a.: privacy, kunstuitingen, socio-technische/algoritmische cultuur, de valkuilen voor alternatieve softwareontwikkelaars en  activisme. Daarnaast zullen diverse alternatieve softwareontwikkelaars hun projecten laten zien en kan hier mee geëxperimenteerd worden. Hierbij gaat het met name om gedecentraliseerde sociale netwerk initiatieven die het mogelijk maakt voor social media gebruikers om meer controle te hebben over hun data en hoe deze gedeeld wordt. 

Toegezegde sprekers: David M. Berry (NO), Frederik Zuiderveen Borgesius (NL), Philipp Budka (AT), Thomas Chenesau (FR), Jodi Dean (USA), Carolin Gerlitz (UK), Seda Guerses (TR/BE), Anne Helmond (NL), Eva Illouz (IL), Walter Langelaar -Web 2.0 Suicide Machine- (NL), Ganaele Langlois (CA), Carlo v. Loesch/lynX -Secushare-, Alessandro Ludovico -Face-to-Facebook- (IT), Caroline Nevejan (NL), Arnold Roosendaal (NL), Eleanor Saitta (USA), Max Schrems -Europe vs Facebook- (DE), Elijah Sparrow -Crabgrass- (USA), Spideralex -Lorea- (ES), James Vasile -Freedombox- (USA) en Dylan Wittkower (USA).

Dit event wordt mede mogelijk gemaakt door: Mondriaan Stichting en Stichting Democratie en Media.
Blogreports en registratievideo’s van Unlike Us #1 dat plaats vond op 23 november, 2011, zijn terug te vinden op: Unlike Us #1.
Meer informatie:
http://networkcultures.org/wpmu/unlikeus/2-amsterdam/
http://networkcultures.org/wpmu/unlikeus/1-cyprus/
Meld je aan voor de Unlike Us mailingslist om mee te discussiëren en op de hoogte te blijven
http://listcultures.org/mailman/listinfo/unlike-us_listcultures.org
/////////////////////////////////////////////////////////
Boek-uit-de-band conferentie, 22-23 maart 2012
Is het e-boek wel een hype een weer voorbij gaat? Ontwikkelingen in Amerika - waar bij Amazon de verkoop van e-boeken die van fysieke boeken voorbij heeft gestreefd – suggereren dat e-boeken geen hype zijn. In China is het digitale boek niet meer weg te denken en bereikt het miljoenen lezers. Met de komst van de tablet is een nieuwe dimensie toegevoegd aan het uitgeven en distribueren van boeken. De keten van schrijver naar lezer en alles wat daar tussenin zit komt onder druk te staan.

Boek-uit-de-band organiseert op 22 en 23 maart 2012 in de Openbare Bibliotheek Amsterdam haar tweede symposium over de ontwikkelingen van het digitale boek waarin alle ontwikkelingen en aspecten van de digitale keten aan bod komen. De nieuwe praktijk wordt in beeld gebracht en het werken binnen die nieuwe praktijk vormgegeven in workshops. Dit symposium wil de deelnemers voorbereiden op het iPod moment van het boek. Noteer vast deze twee belangrijke dagen in uw agenda. Details over de programmering volgen spoedig.

De e-boek trend is voor Nederlandse lezers, schrijvers, redacteuren, vormgevers, uitgevers en distributeurs een werkelijkheid waar men niet meer om heen kan. Unbound / Boek uit de band (http://e-boekenstad.nl/unbound/ ) organiseerde in mei 2011 haar eerste symposium over de digitale ontwikkelingen in de uitgeverij. In tegenstelling tot de eerste keer is de conferentie dit jaar in het Nederlands
/////////////////////////////////////////////////////////
Network Notebook #4, The Glitch Moment(um), by Rosa Menkman
Over het boek: Rosa Menkman brings in early information theorists not usually encountered in glitch’s theoretical foundations to refine a signal and informational vocabulary appropriate to glitch’s technological moment(um) and orientations. The book makes sense of recent glitch art and culture: technically, culturally, critically, aesthetically and finally as a genre.
ISBN: 978-90-816021-6-7.
Alle readers van INC zijn ook beschikbaar via Issuu en Scribd.
/////////////////////////////////////////////////////////

Network Notebook #5, Legacies of Tactical Media, by Eric Kluitenberg
Over het boek: Tactische media zetten ieder noodzakelijk medium in voor de tactische operaties van de 'zwakken' op het territorium van de strategische macht. Wat ooit het exclusieve domein van politiek geëngageerde kunstenaars en activisten was, de tactische toe-eigening van media instrumenten en infrastructuren door de uitgestotenen en de ontevredenen, is van de marge naar het centrum van het politieke toneel verschoven. De explosieve groei van massa-participatie in zelf-mediëring middels talloze blogs, video portals, microblogging diensten en sociale netwerken heeft voor een ongekende complexiteit in de informatie-ruimte gezorgd.
ISBN: 978-90-816021-8-1.
Alle readers van INC zijn ook beschikbaar via Issuu en Scribd.
/////////////////////////////////////////////////////////
Theory on Demand #9, My First Recession, Critical Internet Culture in Transition, by Geert Lovink
Over het boek: My First Recession begint als het feest voorbij is. De studie brengt de overgang van de internetcultuur in kaart vanaf de internet-euforie van het midden en eind van de jaren negentig tot aan de dotcom crash en de daarop volgende neergang van de financiële wereldmarkten en '9/11'. De studie negeert voorstanders van algehele techno-vrijheid die regeringen de schuld geven van de 'tech wreck' en stelt zich ten doel de eigentijdse internetcultuur kritisch te onderzoeken. Wat gebeurt er als de nieuwe media algemeen verspreid raken? Na een hartelijke lach over de absurde plannen van dotcom-bedrijven, is het tijd om ons voor te bereiden op de harde gevechten die voor ons liggen. Internetoorlogen worden heftiger. Gevoed door spam, virussen en aanvallen op servers zijn de spanningen op het steeds uitdijende net dramatisch verergerd. Open internetgemeenschappen die gelijkheid voorstaan zijn kwetsbaar geworden. De 'Ander online' wordt niet meer gastvrij begroet. Het algemene klimaat is er een geworden van paranoia, samenzwering en wantrouwen. Iedere gedownloade email en ieder gedownload stuk software kan een fataal 'Trojan horse' blijken.
ISBN: 978-90-816021-7-4
/////////////////////////////////////////////////////////

Theory on Demand #10, Beyond ICT4D: New Media Research in Uganda

Over het boek:Beyond ICT4D: New Media Research in Uganda is een verzameling van etnografische verslagen van verschillende perspectieven van de bewoners die aan de andere kant van de Afrikaanse ICT piramide leven. Deze teksten richten zicht op de zogenaamde “ICT4D” debat uit, anders dan normaal gesproken vanuit een standaard westers perspectief.
Een initiatief van Geert Lovink. Auteurs zijn: Ali Balunywa, Guido van Diepen, Wouter Dijkstra, Kai Henriquez and Ben White. Met dank aan Cindy Jeffers, Lily Antflick en Morgan Currie voor copy editing.
ISBN: 978-90-816021-9-8.
/////////////////////////////////////////////////////////
Instituut voor Netwerkcultuur Blog
http://networkcultures.org/
 
Overzicht INC Publicaties
http://networkcultures.org/publications/overview/
 
Instituut voor Netwerkcultuur Media Archief
http://networkcultures.org/archive/
 
Geert Lovink’s Net kritiek blog
http://networkcultures.org/geert/
 
Instituut voor Netwerk Cultuur
Amsterdam New Media Research Centre
http://www.networkcultures.org


http://lijst.hva.nl/mailman/listinfo/medewerkers-iam
______________________________________________________
* Verspreid via nettime-nl. Commercieel gebruik niet
* toegestaan zonder toestemming. <nettime-nl> is een
* open en ongemodereerde mailinglist over net-kritiek.
* Meer info, archief & anderstalige edities:
* http://www.nettime.org/.
* Contact: Menno Grootveld (rabotnik@xs4all.nl).