www.nettime.org
Nettime mailing list archives

[Nettime-nl] Nominaties voor Big Brother Awards bekend
Bits of Freedom on Wed, 29 Feb 2012 12:29:24 +0100 (CET)


[Date Prev] [Date Next] [Thread Prev] [Thread Next] [Date Index] [Thread Index]

[Nettime-nl] Nominaties voor Big Brother Awards bekend


Nominaties voor Big Brother Awards bekend

Vandaag start verkiezing publieksprijs voor grofste privacyschenders

Link naar dit bericht online: https://www.bigbrotherawards.nl/2012/02/nominaties-big-brother-awards-bekend

Amsterdam, 29 februari 2012 – Negen genomineerden maken kans op een Big Brother Award, de prijs voor de grofste privacyschenders van het afgelopen jaar. De winnaars worden bekend gemaakt op 7 maart, tijdens een awardsgala in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam. Vanaf vandaag start de periode waarin het Nederlandse publiek kan stemmen voor de Publieksprijs.

De nominaties

In de categorie overheid: De gemeente Rhenen vanwege het voornemen om voor Koninginnedag preventieve huiszoekingen te doen bij inwoners. Het Korps Landelijke Politiediensten vanwege het gebruik van omstreden spyware en het opnieuw hacken van hacking-slachtoffers. En de Politie- en Opsporingsdiensten vanwege het niet naleven van verplichte privacycontroles.

In de categorie personen: VVD-kamerlid Afke Schaart vanwege haar systematische privacy-onvriendelijke stemgedrag. Minister Edith Schippers vanwege het forceren van een private doorstart van het EPD, nadat het wetsvoorstel in de Eerste Kamer op privacybezwaren was gestrand. En staatssecretaris Fred Teeven vanwege zijn niet aflatende inzet om privacywetgeving af te zwakken.

In de categorie bedrijven: Vervoersbedrijf Connexxion vanwege het meewerken met de vreemdelingendienst bij het oppakken van buspassagiers met 'negroïde uiterlijk' die geregeld naar welgestelde gemeentes reisden. Facebook, omdat zij ondanks een reeks aan privacymissers op privacygebied naar de beurs gaat met de persoonsgegevens van gebruikers. En telecombedrijf KPN vanwege het gebruik van de omstreden technologie Deep Packet Inspection om het internetverkeer van haar klanten nauwkeurig in kaart te brengen. De jury heeft een bijzondere vermelding in het leven geroepen voor het inmiddels failliete, DigiNotar, omdat ze de betrouwbaarheid van communicatie van Iraanse en Nederlandse burgers in gevaar hebben gebracht.

De reden van deze nominatie wordt door Connexxion betwist.

De jury

Deze nominaties zijn door een deskundige jury geselecteerd uit inzendingen van het Nederlandse publiek. De jury bestaat uit publiciste Karin Spaink (voorzitter), journaliste en Radar- presentatrice Antoinette Hertsenberg, professor Media- en Telecommunicatierecht Nico van Eijk, rapper en privacyvoorvechter Typhoon en professor IT & Auditing en partner bij KPMG Edo Roos Lindgreen. De jury heeft haar keuze volledig onafhankelijk gemaakt.

De Publieksprijs

Ook het publiek kan iets terug doen tegen de grofste privacyschendingen. Via http://www.bigbrotherawards.nl/ kan iedereen stemmen op wie in zijn ogen de privacy het meest heeft geschonden. Aan de persoon of instelling die de meeste stemmen krijgt, zal tijdens de Big Brother Awards de Publieksprijs worden uitgereikt.

Het programma

Martijn de Greve zal het awardsgala presenteren. Er zijn optredens van columnist Kustaw Bessems en jurylid Typhoon, het geheel wordt begeleid door visuals van kunstenaarscollectief WERC.

Over de Big Brother Awards

Burgerrechtenbeweging Bits of Freedom organiseert de Big Brother Awards. De prijs vraagt op een vrolijke manier aandacht voor privacymissers en geeft een overzicht van de toestand van dit grondrecht in 2011. Deze achtste Nederlandse editie van de Big Brother Awards wordt georganiseerd in samenwerking met Pakhuis de Zwijger.


--
Noot voor de redactie (niet voor publicatie):
– Voor vragen over de Big Brother Awards, Bits of Freedom, de uitgebreide juryoverwegingen en interviewaanvragen met sprekers en juryleden, kunt u contact opnemen met Daphne van der Kroft (daphne.vanderkroft {AT} bof.nl / 06 42 80 09 68) en Tim Toornvliet (tim.toornvliet {AT} bof.nl / 06 18 60 64 72) – Meer informatie over de Big Brother Awards: www.bigbrotherawards.nl en Bits of Freedom: www.bof.nl – De volledige tekst van het Juryrapport Big Brother Awards 2011 staat op: https://www.bigbrotherawards.nl/jury/ (De opgemaakte versie volgt later.)

-Voor een reactie van Connexxion op hun nominatie kunt u contact opnemen met Daniëlle Meijne (d.meijne {AT} connexxion.nl / 06 27 13 93 21) of kijken op http://www.connexxion.com/nieuwsberichten/397/media_aandacht_rond_acties_service_veiligheid_en_de_vreemdelingenpolitie/2202/


______________________________________________________
* Verspreid via nettime-nl. Commercieel gebruik niet
* toegestaan zonder toestemming. <nettime-nl> is een
* open en ongemodereerde mailinglist over net-kritiek.
* Meer info, archief & anderstalige edities:
* http://www.nettime.org/.
* Contact: Menno Grootveld (rabotnik {AT} xs4all.nl).