www.nettime.org
Nettime mailing list archives

[Nettime-nl] Soundwwwalk - live browser-based sound performances + Works
Marieke Istha on Tue, 27 Mar 2012 11:22:50 +0200 (CEST)


[Date Prev] [Date Next] [Thread Prev] [Thread Next] [Date Index] [Thread Index]

[Nettime-nl] Soundwwwalk - live browser-based sound performances + Workshop 28 en 29 maart


Soundwwwalk - live browser-based sound performances

Donderdag 29 maart, 20.30 uur Deur open: 20:00 | Start: 20:30

SPSound in association with NIMk present: Soundwwwalk - live browser-based sound performances
Met Jamie Allen, Constant Dullaart, Bernhard Garnicnig, JODI, Joseph Lai Orchestra, Peter Moosgaard, Ceci Moss en Will Schrimshaw

SMART Project Space | Arie Biemondstraat 111 | 1054 PD Amsterdam | tel 31 (0)20 427 59 51
Reserveren: reservations {AT} smartprojectspace.net

Soundwwwalk performances zijn een opkomend genre van live, browsergebaseerde performances waarin improvisatie, plug-in geluidscollages en multitabmixen worden vermengd en de tradities van pro-surfen, akoestische ecologie en laptop performances elkaar ongegeneerd ontmoeten. Acht kunstenaars geven het publiek een rondleiding door het World Wide Web.

Bij de Soundwwwalk wordt surfen op het internet beschouwd als een vorm van geluidsactie in de genetwerkte ruimte van het internet en een plaats waar diverse geluiden, geluidsevenementen en akoestische fenomenen samenkomen. Alle performances volgen de principes die het Soundwwwalk manifest stelt: âAll sound sources must be played in a browser, must not be self-produced and must be publicly accessible.â De kunstenaars zullen zelf hun Soundwwwalks uitvoeren op een podium of -soms in real time- overdragen aan een locale âvertalerâ in de zaal die de browser laat klinken.

De in Wenen woonachtige Bernhard Garnicnig is in 2009 begonnen met een serie Soundwwwalk performances. Hij was geÃnspireerd door het feit dat het World Wide Web zich ontwikkelde tot de grootst mogelijke bibliotheek van geluidsobjecten en -opnamen. Voor hem is elk geluids- of videofile dat op een bepaald moment op het World Wide Web ge-upload is een potentieel en tijdelijk bestanddeel voor geluidsconcepten en âperformances.

Live Soundwwwalk performances en composities door Jamie Allen, Constant Dullaart, Bernhard Garnicnig, JODI, Joseph Lai Orchestra, Peter Moosgaard, Ceci Moss en Will Schrimshaw.

Jamie Allen voert een Soundwwwalk uit dat refereert aan en zoekt binnen de omvangrijke functionele geluidsarchieven op het internet. Audio voor hardware, door middel van hardware.

Tijdens voorgaande Soundwwwalk performances heeft Constant Dullaart tekst aan spraak generatoren verbonden, geluidsgeneratoren aan effect library samples om abstracte maar zeer vermakelijke podium performances vorm te geven. Soms houdt dit in dat de vertolker met zijn hoofd op het keyboard slaat om tekens in de spraakmachine in te voeren.

JODI is het pionierende netkunstcollectief bestaande uit Joan Heemskerk en Dirk Paesmans. JODIâs werk toont het (dis)functioneren van online systemen.

Het Joseph Lai Orchestra zal voor het eerst een Soundwwwalk groepsperformance uitvoeren, waarbij de nadruk ligt op de poÃtische ruimte tussen goed gestemd zijn -in muzikale zin- en dit niet helemaal voor elkaar krijgen.

Peter Moosgaard maakt associatieve geluidscollages waarbij hij zich laat inspireren door radicaal constructivisme, vaderfiguren in science fiction en zweterige disco geluiden.

De compositie van Ceci Moss is een dichte, eclectische chorus van opnames van online gevonden stemgeluiden.

Will Schrimshawâs compositie is gebaseerd op de geluidsfenomenen en resonerende eigenschappen van de ruimtelijke infrastructuur waarop het World Wide Web is gebouwd.

Opnames van voorgaande performances kunnen gevonden worden op http://soundwwwalk.com

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Workshop Soundwwwalks door Bernhard Garnicnig

Woensdag 28 maart, van 14.00-17.00 uur l Nederlands Instituut voor Mediakunst

Informatie en inschrijven via: anouk {AT} nimk.nl
Deelname: euro 5,-

Het internet is uitgegroeid tot het grootste geluidsopname archief. Door de voortdurende uitbreiding van websites zoals Youtube, Vimeo, Freesound en Soundcloud is het moeilijk voor de stellen dat er geluiden zijn die we niet online kunnen vinden. Tegelijkertijd zijn internet browsers een alomtegenwoordig hulpmiddel geworden in ons dagelijks leven. Ze zijn de primaire interface geworden voor onze media ervaringen en het meest gebruikte middel om onze esthetische beleving van het web te structureren.

Soundwwwalk performances zijn een opkomend genre van live, browser gebaseerde performances. Tijdens deze performances surft de kunstenaar op internet en geeft het publiek een rondleiding langs online te vinden geluiden. De performances en composities volgen allemaal de principes van het online Soundwwwalks Manifest: "All sound sources must be played in a browser, must not be self-produced and must be publicly accessible." Zo blijven alle performances volledig toegankelijk, kunnen ze door iedereen overal gereproduceerd worden, zolang er maar een internet verbinding is.

De workshop biedt een introductie in het Soundwwwalks format en andere hedendaagse op internet gebaseerde geluidskunst activiteiten. Tijdens de lezing zullen de Soundwwwalks in een mediahistorische context geplaatst worden in relatie tot geluidsstudies en Internet kunst. Tijdens een praktische sessie zullen we je alle mogelijkheden laten zien om online geluid te vinden, te genereren en te manipuleren zodat je je eigen performance kunt opvoeren.

De workshop wordt gegeven door Gernhard Garnicnig, initiator van het Soundwwwalk format. Meer informatie over zijn werk is te vinden op http://acgunsdcroses.com.


Nederlands Instituut voor Mediakunst 
Keizersgracht 264 
1016 EV Amsterdam 
T +31 20 6237101 
F +31 20 6244423 
http://www.nimk.nl  
Â
MEDIA ART, WE CARE: lees, reageer en stuur door:  http://nimk.nl/nl/media-art-we-care 
PROGRAMMA zie  http://nimk.nl/agenda 
Facebook:  http://www.facebook.com/NIMk.Media.Art 
Twitter:  http://twitter.com/NIMk_nl Flickr:  http://www.flickr.com/photos/nimk 
YouTube:  http://www.youtube.com/user/NIMkartchannel 
Media Art Platform:   http://www.mediaartplatform.nl  Â

______________________________________________________
* Verspreid via nettime-nl. Commercieel gebruik niet
* toegestaan zonder toestemming. <nettime-nl> is een
* open en ongemodereerde mailinglist over net-kritiek.
* Meer info, archief & anderstalige edities:
* http://www.nettime.org/.
* Contact: Menno Grootveld (rabotnik {AT} xs4all.nl).