www.nettime.org
Nettime mailing list archives

[Nettime-nl] NIMk: THE SOURCE, opening woensdag 9 mei
Marieke Istha on Mon, 7 May 2012 09:29:49 +0200 (CEST)


[Date Prev] [Date Next] [Thread Prev] [Thread Next] [Date Index] [Thread Index]

[Nettime-nl] NIMk: THE SOURCE, opening woensdag 9 mei


NIMk presenteert: THE SOURCE

Tao G. Vrhovec Sambolec, Evelina Domnitch en Dmitry Gelfand, Paul Prudence en Francisco LÃpez.

Over de wisselwerking tussen buitenaards licht, atmosfeer en biosfeer een tentoonstelling en bijeenkomst van Synergetica: Art-Science Society

tentoonstellingsdata: 10 mei - 24 juni 2012
openingstijden: di - vr 11 uur - 5 uur, za- zo, 1 tot 5 uur

Opening: woensdag 9 mei 18:30 - 21:30, toegang gratis
Synergetica - lezingen en performance: 9 mei, 19:30-21:00
Tijdens de opening is er een speciale presentatie van Dr. Raoul Frese over kunstmatige fotosynthese door biofysicus. En er zijn presentaties van Tao G. Vrhovec Sambolec, Evelina Domnitch en Dmitry Gelfand. Evelina Domnitch en Dmitry Gelfand activeren de deeltjes kamer tijdens de opening. Deze installatie gaat maar een keer per week live (de zaterdagen) in verband met de beperkte voorraad vloeibare stikstof.

"Het fenomeen licht kan, als gevolg van huidige ontwikkelingen in de wetenschap, een nieuw gereedschap voor de nieuwe kunstenaar worden - Marcel Duchamp"

Zowel boodschapper als boodschap, zowel deeltje als golf, gezien vanuit de toeschouwer bevat buitenaards licht informatie over het gehele universum. Zoals het zich in alle verschillende structuren van materie ontvouwt, om uiteindelijk leven te blazen in een aantal van hen, vormt licht zijn omgeving, en op zijn beurt hervormt de omgeving het licht. Het begrijpen van dit tweerichtingsverkeer kan leiden tot âverlichtingâ zoals verduidelijkt wordt door recente ontwikkelingen in kunstmatige fotosynthese; een bijna niet energieverspillende vertaling van zonlicht naar bio-solar brandstof.
Zonne-energie, galactische en interstellaire straling kan ook esthetisch worden ingezet om optimale brandstof voor de menselijke verbeelding te verkrijgen. The Source onthult buitenaards licht als een onuitputtelijke muze en een bron van schone energie voor aardbewoners.

Als onderdeel van StudioLab, een EU-art-science initiatief, opent The Source met een presentatie over kunstmatige fotosynthese door biofysicus, Raoul Frese (VU, Amsterdam). Frese onderzoekt fotosynthese op supramoleculair niveau en implementeert fotosynthetische biopolymeren in hybride zonnecellen en bootst fotosynthese na met gebruik van synthetische moleculaire verbindingen. "Elke 90 minuten, straalt de zon een hoeveelheid energie uit die gelijk is aan het jaarlijkse verbruik van de wereldbevolking. Door het proces van fotosynthese beheersen planten, algen en bepaalde bacteriesoorten het rechtstreekse gebruik van deze energie om hun metabolisme op te laden. Nu moeten we leren van het natuurlijke proces. (R. Frese)".

Tao G. Vrhovec Sambolecâs installatie Virtual Hole - Sun 1:1 nodigt het publiek uit om de straling van de zon te ervaren door middel van een full-spectrum-indoor simulatie, die zich synchroon beweegt met het steeds veranderende zonlicht van buiten de tentoonstellingsruimte. Een sensor op het dak van het gebouw vangt de hoek, kleurtemperatuur en de verspreiding van zonlicht op in een synthetische omgeving die deze subtiliteiten analyseert en spiegelt. De architectonische grenzen lossen hiermee op waardoor de immateriÃle, tijdelijke omgeving bezit neemt van het gebouw.

In Evelina Domnitch en Dmitry Gelfandâs Memory Vapor (2011) beleven bezoekers een ander soort buitenaards licht, een alomtegenwoordige waterval van sub-atomische deeltjes; zogeheten kosmische straling. Normaal gesproken buiten bereik van de zintuigen komen geÃoniseerde kernen, protonen, elektronen, maar ook meer exotische antiprotonen en gammastraal uitbarstingen continu vanuit de ruimte naar aarde toe. De grootste hoeveelheid sub-atomaire deeltjes is niet eens afkomstig uit het zonnestelsel, maar komt van binnen ons sterrenstelsel, en de snelste, hoogst energetische deeltjes zijn waarschijnlijk gekatapulteerd van intergalactische supernova's of actieve zwarte gaten. Binnen de lage temperatuur van gas (-200 Â C) wordt er in de Memory Vapor installatie kosmische straling zichtbaar gemaakt door het trekken van draden van condensdruppels. Een wit laser blad scant en verlicht de opkomende druppels, transformeert het gas in een dynamisch prisma dat sterk de ruimt
 e-tijdsperceptie van deeltjes trajecten verlengt.

Bioacoustic Phenomena (2010) dompelt het publiek onder in vroege wateren waar licht-doordrongen materie voor het eerst tot leven kwam. Het is een samenwerking tussen generatief videokunstenaar Paul Prudence en componistbioloog Francisco LÃpez. Deze audiovisuele installatie verbeeldt de delicate cellulaire dynamiek die het begin van de biosfeer markeert. Verwant aan de sub-atomaire deeltjes in Memory Vapor, geven speciaal evoluerende deeltjes van binnen en buiten het levende bestaan heel even het idee van de dunne grens tussen levend en dood materiaal. Elk van deze kunstwerken brengt de onzichtbare bron van dit alles aan het licht, en de basis voor al het zichtbare.

Deze tentoonstelling maakt deel uit van Studiolab, een EU-art-science-initiatief en wordt georganiseerd door het Nederlands Instituut voor Mediakunst met de genereuze steun van het Amsterdams Fonds voor de Kunst, EU 7th Framework Programme, Kapelica Gallery / Zavod K6 / 4, Zavod Projekt ATOL, Stichting Optofonica, Ministerie van Cultuur SloveniÃ, gemeente Ljubljana, Mondriaan Fonds - Amsterdam, GAVITA Holland BV, Ocean Optics, Hans Graafmans - Lightco Nederland BV, de European Cultural Foundation.

http://nimk.nl/nl/the-source


Nederlands Instituut voor Mediakunst 
Keizersgracht 264 
1016 EV Amsterdam 
T +31 20 6237101 
F +31 20 6244423 
http://www.nimk.nl  
Â
MEDIA ART, WE CARE: lees, reageer en stuur door:  http://nimk.nl/nl/media-art-we-care 
PROGRAMMA zie  http://nimk.nl/agenda 
Facebook:  http://www.facebook.com/NIMk.Media.Art 
Twitter:  http://twitter.com/NIMk_nl 
Flickr:  http://www.flickr.com/photos/nimk 
YouTube:  http://www.youtube.com/user/NIMkartchannel 
Media Art Platform:   http://www.mediaartplatform.nl  Â

______________________________________________________
* Verspreid via nettime-nl. Commercieel gebruik niet
* toegestaan zonder toestemming. <nettime-nl> is een
* open en ongemodereerde mailinglist over net-kritiek.
* Meer info, archief & anderstalige edities:
* http://www.nettime.org/.
* Contact: Menno Grootveld (rabotnik {AT} xs4all.nl).