www.nettime.org
Nettime mailing list archives

[Nettime-nl] GOGBOT festival een internet meme op zich?
PLANETART on Tue, 4 Sep 2012 18:57:57 +0200 (CEST)


[Date Prev] [Date Next] [Thread Prev] [Thread Next] [Date Index] [Thread Index]

[Nettime-nl] GOGBOT festival een internet meme op zich?


Toch ben ik wel benieuwd naar de meningen op Nettime over internet-meme's als zijnde nieuwe vorm van actie. Na de Berlin Biennale, waar Occupy een belangrijke rol speelde, na het succes van Anonymous, die zichzelf zelfs een internet meme vindt. Een meme is een cultureel gen, dat zich steeds doorontwikkeld en aanpast, een omschreven (begin) concept, dat van niet 1 persoon is, maar zichzelf door ontwikkelt. Nu hebben we FEMEN gehad, ontzettend populaire foto's van krachtige vrouwen, zoals die van de topless dame die met een kettingzaag een kuis omzaagt? Free Pussy Riot, stond op haar borsten geschreven. De foto’s en filmpjes verspreiden in sneltreinvaart over Facebook. FEMEN voert actie wereldwijd, op zeer ludieke wijze “omdat borsten in de Oekraine het enige is waar de mannen wel naar kijken”, “prostitutie als grootste handelsproduct in de Oekraine”, daarom zetten ze hun actieleuzen op het ontblote bovenlijf. De feministische organisatie uit de Oekraïne is internationaal bekend geworden door haar spraakmakende topless protest acties tijdens EK 2012 in de Oekraine. Maar ook Ai Weiwei en Pussy Riot worden nu al genoemd als de nieuwe manier van actievoeren... and this is only the beginning..
http://www.worldpolicy.org/blog/2012/08/31/popular-dissent-why-pussy-riot-and-ai-weiwei-are-only-beginning
maar is het nieuw, of is het oud, past het bij deze tijd, wordt het inderdaad alleen maar erger? Tijdens GOGBOT, op de vrijdag, is er een Pussy Riot Tribute Night, met allerlei krachtige vrouwen-bands, en een meme-actiegroep waar meiden met kettingzagen spontaan aan mee doen, meegaan in nieuwe manieren van communiceren, keuzes maken, kracht uitstralen. "Wat FEMEN biedt is een nieuwe vorm van strijd, een nieuw imago van femisten. Strijdig, Female power. Nieuwe esthetiek. Het is een vrouwen op de barricade, vrouw die vecht, vrouw is naakt: i am naked because I am a feminist." Een omslag in de wereld waarin vrouwen duidelijk roepen: deze wereld is door mannen ingedeeld, nu is het tijd om ruimte te maken voor de vrouw...mannen beware!
http://2012.gogbot.nl/nl/info/voor-de-pers/persberichten/de-dame-van-de-kettingzaag-femen-activiste-inna-shevchenko-bij-gogbot

______________________________________________________
* Verspreid via nettime-nl. Commercieel gebruik niet
* toegestaan zonder toestemming. <nettime-nl> is een
* open en ongemodereerde mailinglist over net-kritiek.
* Meer info, archief & anderstalige edities:
* http://www.nettime.org/.
* Contact: Menno Grootveld (rabotnik {AT} xs4all.nl).