www.nettime.org
Nettime mailing list archives

[Nettime-nl] Taal is vertrouwensbrug tussen VVD en PvdA
Richard Reekers on Sat, 15 Sep 2012 15:13:44 +0200 (CEST)


[Date Prev] [Date Next] [Thread Prev] [Thread Next] [Date Index] [Thread Index]

[Nettime-nl] Taal is vertrouwensbrug tussen VVD en PvdA


Beste Nettimers, 
(Beste Jeanine en Mei Li),

Jullie, wij, hebben vrijwel allemaal een idee over 'de' economie. Of het allemaal klopt is vers twee en zelf heb ik de illusie allang achter mij gelaten het allemaal (echt) te weten. Dit na regelmatige bezoeken aan http://www.mejudice.nl/ ; de debatsite voor NL-economen. Valt er feitelijk wel wat te weten?

Het gemeenschappelijke in vrijwel alle economische visies is vertrouwen. Vertrouwen van consumenten, vertrouwen van ondernemers, vertrouwen van informele kredietverschaffers, vertrouwen van banken. Vertrouwen om meer en/of beter te consumeren c.q. produceren c.q innoveren. Het woordje vertrouwen; daar kan alles en iedereen zich wel in vinden.

Welk samenlevingsmodel je ook aanhangt, de twee winnaars van de afg woensdag stralen dat vertrouwen wel uit. Sowieso zelfvertrouwen en zelf vertrouw ik er wel op dat deze twee slimste jochies van de klas elkaar ook wel vertrouwen. Óp elkaar vertrouwen ook; op elkaars kundigheid, op elkaars beschaafdheid, op elkaars deskundige hulptroepen en op de wijze van leiderschap die de ander over zijn achterban heeft, maar... 

... vertrouwen ze ook op elkaars achterbannen?
 
Een groot deel van het populistische electoraat koos voor Rutte, voor een groot deel van 'de' socialisten werd het Samsom. De ene massa wil niet dat de andere massa het voor het zeggen krijgt. 
Deze ouderwets aandoende Kamertweedeling 41 - 38(39) is slechts een momentopname in het op holgeslagen golfslagbad van ons electoraal Kikkerland; een ontwikkeling die welbeschouwd startte met de opkomst van de mens Fortuijn (herfst 2001).

Rutte en Samsom (b)lijken van goede wil te zijn, maar ze weten dondersgoed dat ze ieder tenminste tien zetels te leen hebben. Zo'n 600 tot 700 duizend kiezers aan beide zijden die pertinent niet wilden dat die ander aan de macht kwam. Welk samenlevingsmodel je ook aanhangt (misschien op revolutionaire ideeen na); eerst moet er rust in de tent komen voordat je eraan kunt werken. 

Mijn stelling is dat je die opgetelde anderhalf tot twee miljoen kiezers het vertrouwen geeft in samenwerking met 'die ander' door taal. Wat de inhoud ook wordt: de vorm van de zinnen, de keuze van de woorden, kan de eerste twee, drie jaar als olie op de woeste electorale golven werken. Krijgt neopaars deze tijd, dan is de kans groot dat door de intentie van de woorden, voor beide zijden, veel van het gezegde ook bewaarheid wordt. Hieronder wat schoten voor de boeg, denk en doe vooral mee, of beschrijf een reeel alternatief.

* 'Opvang in de regio' versus 'Ontwikkelingsamenwerking'. Ook, het midden: veel Afrikanen willen geen hulp meer van de blanke man (m/v), maar handelen liever met de Chinezen.

* "Bezuinigingen kunstsector' versus 'Dynamisering van de inspiratie' . Ook, het midden: publiek/private samenwerkingen om kunstenaars en cultuurinstellingen te begeleiden in de marketing van hun ding. Privaat: laat de komende kijkers en genieters maar meeinvesteren en meecommuniceren (social media).

* 'Herschikking EU-defensieve taken' versus 'Defensiebezuinigingen'. Ook, midden: rottig voor geboortestad Den Helder, maar de marine hoort anno 2012 wel bij het VK, de Benelux zijn denk ik beter in Luchtmobiele Brigades en Logistiek. 
JSF? Wie bewaakt het EU-zwerk? Over hoeveel banen gaat het, wat is de internationale spinoff van ons meedoen dan wel afhaken? Onderzoek en communiceer "eerlijk". 

* "Afbouwen individuele subsidiering" versus "Afbouwen hypotheekrenteaftrek" . Ook, het midden: beide partijen willen sowieso renovatie van de gehele huizenmarkt -> de huursector.

* "Versoepeling ontslagrecht" versus meer aandacht en begeleiding voor het Mondragonmodel (medeeigenaarschap)
- http://tegenlicht.vpro.nl/afleveringen/2011-2012/Mondragon.html
- http://en.wikipedia.org/wiki/Ricardo_Semler

* "Voor wie de AOW een zakcentje is, kan ruiterlijk gehoor geven aan de solidariteit van de tegenpartij' versus "AOW eerlijker verdelen". Ook, het midden: ouderen krijgen meer te besteden: leveren extra bijdrage aan de economie. EN ouderen die vetgoed voor zichzelf hebben gezorgd, kunnen worden begeleid om hun extra pegels in ondernemingen te steken en zo rustig maar wezenlijk mee te doen -> informal investment.

* "Eigen bijdrage in de zorg' versus 'eigen bijdragen in de zorg naar draagkracht'. Ook, het midden: iedereen die boven de Balkenendenorm zit én niet aan het bed staat: wegsnoeien, ZSM! Voorts, good ol' ex-minister Klink zat er toch niet zo heel ver naast: praktijkvariatie in de zorgkosten: (her)kennen, naar boven halen, interpreteren en daarop anticiperen. Zie: http://www.wokresearch.nl/UserFiles/Docs/product_232.pdf . 

Kom je dan nog tekort? Gebruik die EU dan eens een keer (en leg dat aan beide zijden uit), vorm een blok(kade) tegen de almachtige farmaceutische industrie en hun ontwikkelingskosten. Neuzel niet over rollators, de Pil, eigen bijdragen op eigen risico et cetc, dat zijn de kosten niet.
En niet in de laatste plaats: denk nou eens goed na/door over ontwikkelingen die voorgaande regeringen hebben ingezet en die echt geld gaan besparen. Met name de nieuwe beroepsgroep 'verpleegkundig specialisten'; midden jaren 90 overgewaaid uit de VS, en door Els Borst binnengehaald vanwege kwaliteitsverbetering voor omschreven patientencategorieen in follow-uptrajecten. Begin dit jaar adviseerde de NL-Zorgautoriteit aan Schippers dat deze superverpleegkundigen ook de 'nota' (in DBC's/DOT's) per patient aan de verzekeraars mogen: openen, sluiten en opsturen. Bespaar dubbel: haal de duurdere arts uit dergelijke trajecten, en laat hem/haar zich richten op: onderzoek, onderwijs en nieuwe en moeilijke patienten, waarmee de doorloopsnelheid vergroot.
Meer: http://tinyurl.com/NBT001-Nurse-Led-Clinic

* Tot slot: wees eerlijk. De vrijheid van een conservatief-liberaal is zo groot als dat hij/zij de ruimte van een ander goed kan inschatten. Versus: de pech van een sociaal-zwakkere kan niet tot extra achterstand leiden in onze postmoderne beschaafde maatschappij (waardoor hij/zij ook financieel nie mee kan doen in de economie)

Tot zover dit hele verhaal, maar... ik heb er vertrouwen in, en zin 'an ( {AT}  ur service ;) ik hoop jullie ook.

Richard

NB Oh ja, en net als Marian en Esther ben ik van mening dat de bioindustrie per direct moet worden afgeschaft, (versus: ga nou eens goed onderzoeken in hoeverre dieren, en welke, over rudimentaire vormen van zelfbewustzijn beschikken ennn... communiceer dat met de samenleving. Bijvoorbeeld http://lijdensontzet.nl/ )

NBB En nee, als dolende D66'er sinds Van Der Laan/Dittrich, roodkleurde ik afg woensdag het zwart/wit van de Piraten.

BCC - Jeanine Hennis-Plasschaert, Meil Li Vos
______________________________________________________
* Verspreid via nettime-nl. Commercieel gebruik niet
* toegestaan zonder toestemming. <nettime-nl> is een
* open en ongemodereerde mailinglist over net-kritiek.
* Meer info, archief & anderstalige edities:
* http://www.nettime.org/.
* Contact: Menno Grootveld (rabotnik {AT} xs4all.nl).