www.nettime.org
Nettime mailing list archives

[Nettime-nl] Vluchtelingen op Straat houden op 23 september Open Dag in
Geert Lovink on Fri, 21 Sep 2012 19:57:53 +0200 (CEST)


[Date Prev] [Date Next] [Thread Prev] [Thread Next] [Date Index] [Thread Index]

[Nettime-nl] Vluchtelingen op Straat houden op 23 september Open Dag in het Amsterdamse Wertheim Park


WIJ ZIJN HIER

Vluchtelingen op Straat organiseren op zondag 23 september een Open Dag in het Amsterdamse Wertheim Park

Kamp tegen de kou

Op Zondag 23 September

Van 12 tot 7 uur

In het Wertheim Park aan de Plantagemiddenlaan, Amsterdam-Centrum

Een groep van ruim veertig onuitzetbare maar niet toegelaten vluchtelingen uit Somalië, Soedan, Eritrea, Ethiopië, Yemen, Congo en Armenië nodigt alle vluchtelingen op straat uit om samen te komen in het Wertheim Park. Tijdens deze Open Dag zullen de vluchtelingen laten zien en horen hoe je als dakloze vluchteling de winter doorkomt in Amsterdam. Meekijkers worden warm welkom geheten op deze publieke manifesatie. Het doel is om iedereen tijdig onder dak te krijgen. Voor 1 november zijn er tenminste 1000 bedden nodig, met name voor de kwetsbaarste gevallen.

Programma

l In het Wertheim Park wordt een model tentenkamp ingericht met verschillende soorten tenten, bouwtechnieken en materialen. l De vluchtelingen serveren wat zij zelf dagelijks samen eten en drinken in hun tijdelijke kamp in de Wereldtuin.

l  Ter plekke worden survival kits samengesteld

l Een excursie o.l.v. een stadsbioloog wijst de weg naar eetbare planten.

l De kunst van het vinden: de zelfredzame dakloze van vandaag evolueert van stadsjutter tot super user van afgedankte spullen

De dag eindigt rond 7 uur met een General Assembly waarin alle voorstellen op een rij worden gezet en de vervolgstappen bepaald.Achtergrond

Vluchtelingen op Straat kunnen nergens naartoe. Ze kunnen niet veilig terug naar eigen land, ze kunnen niet meer in de officiële opvang (AZC's) en de noodopvang is afgebouwd na het “Generaal Pardon”. En doorreizen naar een ander land kan ook niet want dan worden ze teruggekaatst naar het eerste land van aankomst in Europa. Ze zijn gegijzeld in het Schengen-gebied. De regering probeert ze te dwingen vrijwillig terug te keren naar Somalië, Irak en andere crisislanden in Afrika en Azië. Daartoe worden jaarlijks duizenden mensen in vreemdelingenbewaring opgesloten. En als ze op straat staan kloppen ze steeds vaker vergeefs aan bij de noodopvang. Vanuit de provincie worden ze veelal naar Amsterdam verwezen als stad waar alles zou kunnen. Maar ook in Amsterdam mogen ze er niet zijn en daarom krijgen ze niets, Voor de winteropvang bij drie graden onder nul moet je namelijk wel regiogebonden zijn. . De politiek sluit nog steeds haar ogen voor dit probleem dat zij zelf heeft veroorzaakt.

WIJ ZIJN HIER

Sinds een jaar zijn honderden vluchtelingen-op-straat georganiseerd de straat op gegaan. Ze hebben tentenkampen gebouwd van Ter Apel tot Den Haag, Ze treden op in de media, in rechtbanken en in politieke arena’s. Ze maken zichzelf zichtbaar. Ze laten zien wat het probleem is. En ze tonen dat zij zelf een begin maken met de oplossing.

De meest urgente nood van vluchtelingen op straat is nu onderdak voor de winter. Dokter Co van Melle, die het kamp in de tuin van de Protestantse Diaconie startte op 4 september door een zeil te spannen over de Zeven Werken der Barmhartigheid publiceerde een flyer: Geef ons heden ons dagelijks BED, BAD & BROOD. Vanuit diverse hoeken worden gemeentelijke instanties, kerken en hulpinstellingen benaderd om mee te denken over noodoplossingen.

De vluchtelingen in de tent, die de actie van Dokter Co voortzetten onder de naam WIJ ZIJN HIER vragen naast onderdak, douches en eten ook ziektekostenverzekering, scholing en recht op werk. Maar met de Diaconie zijn ze nu ook uitgeprocedeerd. De Protestantse Diaconie heeft 17 gevallen voorgelegd aan de IND en Vluchtelingenwerk en heeft de conclusie getrokken dat ze niets kunnen doen, en zeker niet voor de groep als geheel. De tent voor 10 personen is nog tot 1 oktober beschikbaar, maar er staan inmiddels ruim 40 mensen aan het hek te rammelen.

Daarom kiezen zij nu voor een demonstratieve picknick in het nabij de Wereldtuin gelegen Wertheim Park, met het Auschwitz Monument van Jan Wolkers en de fontein van Wertheim (“Een wekstem tot leven”). De manifestatie is een Kamp tegen de Kou, een collectieve actie voor alle vluchtelingen-op-straat.

WIJ ZIJN HIER is onderdeel van de beweging van Vluchtelingen-op-Straat en wordt actief ondersteund door een groeiend aantal academici, kunstenaars en andere professionals die worden ondersteund door een raad van Advies met hoogleraar Migratie en Diversiteit Thomas Spijkerboer en cultureel programmamaker Diana Krabbendam. Stichting Migrant 2 Migrant (M2M) biedt tactische en media ondersteuning.

Voor meer informatie kunt u terecht bij

De Wereldtuin Tent,

Achter Nieuwe Herengracht 18-20,

1018 DP Amsterdam Centrum


Woordvoerder Mahmoud (Somalië) 0686081488
M2M Jo van der Spek tel. 0686263381Email: m2migrant {AT} gmail.com

Facebook: We Are Here

Web site: http://wijzijnhier.org

Twitter:  {AT} m2mjo
______________________________________________________
* Verspreid via nettime-nl. Commercieel gebruik niet
* toegestaan zonder toestemming. <nettime-nl> is een
* open en ongemodereerde mailinglist over net-kritiek.
* Meer info, archief & anderstalige edities:
* http://www.nettime.org/.
* Contact: Menno Grootveld (rabotnik {AT} xs4all.nl).