Tjebbe van Tijen via Chello on Mon, 22 Oct 2012 00:10:53 +0200 (CEST)


[Date Prev] [Date Next] [Thread Prev] [Thread Next] [Date Index] [Thread Index]

[Nettime-nl] Moszkowicz heeft de tong van een kameleon


Oktober 21, 2012 door  Tjebbe van Tijen

De volledige geïllustreerde versie met documentaire links staat op

http://wp.me/pw0cu-1Cz

-----------
Moszkowicz heeft de tong van een kameleon

[tableau of Bram Moszkowicz in de rechtszaal met een kameleon op zijn schouder en een vlieg op zijn wenkbrauw]

Bram Moszkowicz spreekt niet “met meel in de mond” zoals parlementariërs maar heeft de ‘tong van een kameleon’. De natuur is een wonder van aanpassingen van iedere soort aan iedere omgeving. Een kameleon-tong die razendsnel tot ver buiten het lichaam schiet en zich krachtig ontvouwd, buitengewoon elastisch, met zuignapjes aan het einde die de prooi kunnen vasthouden. Ideaal voor een advocaat. Eén nadeel deze tong kan geen natte glibberige prooien vasthouden. Anguilla est: elabitur. (*) Goed te weten voor de tegenpartij. Een tong ook die zo lang is dat het “achterste” ervan vrijwel nooit in zicht komt.

“Wiens brood men eet, wiens woord men spreekt” behoort tot het wezen van de advocatuur. Een advocaat behoort niet te worden verweten dat hij zijn tong verkoopt. “Amicis inimicis promptus”, de advocaat staat paraat, voor zowel vriend als vijand.

Toch is er een beroepsrisico, aan wie en hoe vaak de advocaat zijn tong verkoopt. Een klassiek thema dat al in de middeleeuwen terug te vinden is, zoals de ‘Dialogus Miraculorum’ van de 13e eeuwse abt Caesarius van Heisterbach die verhaalt over hebzuchtigen:

“Een woekeraar verslikt zich tijdens zijn doodsstrijd in hun gouden muntstukken en een advocaat wordt op zijn sterfbed aangetroffen zonder zijn tong, die hij tijdens zijn leven zo vaak verkocht.”

Wat de publieke figuur Moszkowicz betreft “Aquila non captat muscas”, een adelaar vangt geen vliegen. Een kameleon doet dat echter wel.

De wijze raad van ‘ergens boven staan’ door ontelbare generaties neergelegd in deze Latijnse spreuk uit de rechtszaal, is iets dat deze advocaat onvoldoende lijkt op te volgen. Regelmatig dient Moszkowicz zijn criticasters van buiten de rechtszaal in de media van repliek.

Het is de prijs van zichzelf al te zeer bekend te hebben gemaakt, ook buiten de advocatuur, die Moszkowicz nu betaalt. Daar waar hij buiten of boven zou hebben kunnen staan, staat hij er middenin. Een publiek figuur die niet schroomt regelmatig mee te werken aan een bekend roddel-tribunaal op de televisie, ontloopt zelf het publieke debat – wat rondom hem ontstaat – niet.

[screenshot van een televisie-uitzending: Albert Verlinde samen met Bram Moszcowicz in een kenmerkende scène van RTL Boulevard in het jaar 2011.]


---
Voorzet voor dit artikel het opinieartikel van Thomas von der Dunk in De Volkskrant van 20 oktober 2012 “‘Bij Moszkowicz blijkt toch erg veel wèl wat het lijkt’”


______________________________________________________
* Verspreid via nettime-nl. Commercieel gebruik niet
* toegestaan zonder toestemming. <nettime-nl> is een
* open en ongemodereerde mailinglist over net-kritiek.
* Meer info, archief & anderstalige edities:
* http://www.nettime.org/.
* Contact: Menno Grootveld (rabotnik@xs4all.nl).