www.nettime.org
Nettime mailing list archives

[Nettime-nl] Help M2M en WIJ ZIJN HIER verder
Geert Lovink on Tue, 11 Dec 2012 13:56:11 +0100 (CET)


[Date Prev] [Date Next] [Thread Prev] [Thread Next] [Date Index] [Thread Index]

[Nettime-nl] Help M2M en WIJ ZIJN HIER verder


Beste mensen,

dit is een impressie van de activiteiten van Migrant 2 Migrant ter versterking van de vluchtelingen op straat. Na de ontruiming van het kamp in Ter Apel in mei is M2M doorgegaan met de zichtbaarheid te vergroten onder de naam WIJ ZIJN HIER, de oude kreet van de Schiphol People. Bij Papa Sakho die om de hoek bij de Notqweg woont konden mensen altijd terecht om te koken, te douchen en te warmen. Met Papa Sakho wisten we ook nog de Schipholbrand te herdenken.

Het heeft heel veel liefdewerk gevraagd, want geld heeft M2M niet. Er gaat meer privégeld uit aan beltegoed, bezine en tramkaartjes dan er binnenkomt. Dankzij 1000 Euro van XminY hebben we net de kosten kunnen dekken van de ontruiming. Daarom is dit bericht ook een verzoek om financiële steun. We hopen dat jullie ook inspiratie hebben gekregen van de vluchtelingen om nu ook voor het werk van M2M iets extra’s te kunnen verzinnen.

De afgelopen maanden hebben de vluchtelingen-op-straat hun sporen achtergelaten in Amsterdam. Wat op 4 september begon als een actie van dokter Co van Melle in de tuin van het Wereldhuis van de Protestantse Diaconie aan de Nieuwe Herengracht, onder het motto De Kerk Slaapt Buiten is nu gevstigd in De Vluchtkerk in Bos en Lommer. Van 25 september tot 30 november stond het Kamp tegen de Kou in Osdorp. Na de ontruiming volgde een trektocht door Amsterdam.

De lange avond in het bushokje tegenover het politiebureau Flierbosdreef was een bizar hoogtepunt, het moment waarop vele mensen de schellen van de ogen vielen. De eerste schuilplaats was de Vondelbunker van Schijnheilig, de tweede nacht zette OT301 haar deuren open. De Vluchtkerk aan de Erik de Roodestraat 16 1056 AM in Amsterdam West is nu de winterbasis van de beweging die belooft nog lang door te gaan. Ze kunnen dit volhouden door de vele vormen van hulp en ondersteuning die ze krijgen in hun strijd voor een eerlijke kans op een menswaardig bestaan. M2M was de eerste om zich met deze mensen te verbinden en we kijken er met veel plezier op terug.

We need life, we need hope

Iin de Vluchtkerk zullen we ons werk in aangepaste vorm voortzetten. De Vluchtkerk is een huis van hoop, waarin plaats voor het Theater van Hoop, het concept dat in het kamp is ontstaan in de workshops Design the Future. We concentreren ons nu op het inrichten van een Open Studio in de kelder van de Vluchtkerk, met als gangmaker de muzikant Ciraque uit Ivoorkust.

Het eerste event is aanstaande zondagmiddag 16 december: Kamp Osdorp meets De Vluchtkerk. Naast een optreden van Ciraque c.s. zijn er ook verhalen, redevoeringen van onder meer Thomas Spijkerboer, Omar Berete (Frans) en vele anderen. De verhalen bij de beelden.

In de open studio is M2M ook begonnen met het maken van een tentoonstelling van het Kamp tegen de Kou in Osdorp. Om te beginnen gaan we samen foto's selecteren en krantenknipsels verzamelen. Daartoe maken we een peep-show waar alle beelden de revue passeren. We nodigen de talloze fotografen en filmers nadrukkelijk uit om te komen laten zien wat zij hebben gezien en vastgelegd. Komende week zullen als eerste de portretten van de gevangenen mooi worden gepresenteerd als teken van verbondenheid: we laten niemand gaan.

M2M doet een beroep op jou om te helpen deze communicatie tussen vluchtelingen op straat en met de samenleving gaande te houden. Daarvoor is niet alleen veel vrijwillige arbeid nodig, er worden ook kosten gemaakt. Voor beltegoed, voor vervoer, voor drukwerk, voor spandoeken en verf, voor muziek instrumenten.

Zeven mannen en een vrouw worden sinds de ontruiming van Kamp Osdorp vastgehouden in detentiecomplex Kamp Zeist. We sturen ze ze belkaarten om contact te houden met de vrienden in de Vluchtkerk. Voor alle acht zijn de eerste Cobra belkaarten van 10 euro al bezorgd.

In Den Haag staat Kamp Koekamp op de tocht. Burgemeester van Aartsen heeft ontruiming aangezegd, maar de 50 actievoerders gaan niet vrijwillig weg. We hopen op net zo'n wonder als in Amsterdam. Om ze te steunen willen we met flink wat mensen naar Den Haag gaan. Treinkaartjes of bushuur, circa 200 Euro.

In de Vluchtkerk zelf maakt M2M een begin met het inrichten van een Open Studio van WIJ ZIJN HIER. Een creatieve werkplaats om actiemateriaal te maken, een tentoonstelling te bouwen, muziek en performances te produceren. etc. De vluchtelingen zelf zijn de regisseurs en curatoren van wat er in de WIJ ZIJN HIER studio gebeurt. Vrijwilligers, muzikanten, technici zijn welkom, elke middag in de kelder linksom.
Voor dit nieuwe project gaan we subsidie aanvragen.

Kun je M2M helpen om naast de vluchtelingen te blijven staan? Doe dan mee door (vrienden te vragen)

- geld te storten op 39.02.71.918 St. M2M, Amsterdam, Triodos Bank, Postbus 55, 3700 AB Zeist IBAN: NL03 TRIO 0390 2719 18 (M2M heeft ANBI-status, je gift is aftrekbaar)

- op bezoek te komen in de Vluchtkerk en te onderzoeken wat je kunt toevoegen

- informatie en beelden te verspreiden in je netwerk. Er zijn vele bronnen:

Abonner je op de open mailinglijst Wij ZIJN HIER:

http://listcultures.org/mailman/listinfo/wijzijnhier_listcultures.org

Web sites:
http://www.wijzijhier.org

http://www.rechtopbestaan.nl

hhtp://www.devluchtkerk.nl

Facebook:

Wij Zijn Hier

Recht op Bestaan

De Vluchtkerk

WIJ ZIJN HIER, M2M verbindt, Waar ben jij?

M2M adreswijziging: Van Ostadestraat 49, 1073 SN Amsterdam

Jo van der Spek
Stichting M2M. Migrant to Migrant
Van Ostadestraat 49
1073 SN Amsterdam
Amsterdam
Tel. +31.651069318 (KPN) or 0686263381 (Lyca)
Email: m2m {AT} streamtime.org

Bank # 39.02.71.918 St. M2M, Amsterdam

http://m2m.streamtime.org

no borders between us


______________________________________________________
* Verspreid via nettime-nl. Commercieel gebruik niet
* toegestaan zonder toestemming. <nettime-nl> is een
* open en ongemodereerde mailinglist over net-kritiek.
* Meer info, archief & anderstalige edities:
* http://www.nettime.org/.
* Contact: Menno Grootveld (rabotnik {AT} xs4all.nl).