www.nettime.org
Nettime mailing list archives

Re: [Nettime-nl] Boekmandebat 13/2: De nieuwe werkelijkheid van de creat
Robert Goené on Wed, 16 Jan 2013 15:41:35 +0100 (CET)


[Date Prev] [Date Next] [Thread Prev] [Thread Next] [Date Index] [Thread Index]

Re: [Nettime-nl] Boekmandebat 13/2: De nieuwe werkelijkheid van de creatieve industrie


Een belangrijke vraag lijkt mij de reden waarom het zooitje ongeregeld wordt uitgesloten van subsidiemogelijkheden.

Te weinig ruimte voor kritiek en experiment is niet alleen iets dat kunstenaars raakt, maar ook ontwerpers, wetenschappers en - jawel - beginnende ondernemers. Het is alleen vreemd dat er zo weinig wordt gevochten voor deze ruimte. Het is iets te makkelijk om dit aan een 'neoliberale' tijdsgeest te wijten waar we met z'n allen de dupe van zijn. 

Kritiek en experiment geeft al snel de bijsmaak van vrijblijvendheid: we doen maar wat. Van die associatie moeten we volgens mij af. Niet door nog een pamflet waarmee de onwetende burgers en bestuurders worden gewezen op onze vermeende rechten, maar door te laten zien dat experiment geen synoniem van vrijblijvendheid is.

Volgens mij is het hiervoor van belang dat er meer kritiek is op elkaar: welke instituten en initiatieven hebben hun beste tijd gehad; welke experimenten zijn mislukt of totaal overbodig? Zonder openlijke kritiek op elkaar lijkt een experiment voor een buitenstaander al heel snel vrijblijvend. Insiders zijn de enige die dit onderscheid kunnen maken, maar dit lijkt volledig 'not done' onder het mom van het vormen van een blok.

In zo'n situatie is het ook niet zo vreemd dat bestuurders grijpen naar allerlei merkwaardige indicatoren. Hoe kunnen zij in hemelsnaam inhoudelijk bepalen waar geld naartoe moet en waar niet? Tegelijkertijd wordt er 'daadkrachtig opgetreden' tegen de vrijblijvenden.

Meer ruimte voor experiment kan misschien niet zonder meer openlijke kritiek op elkaar.

Op 16 jan. 2013, om 14:12 heeft Geert Lovink het volgende geschreven:

> Het zou leuk zijn als kunstenaars, hackers, wetenschappers en creatieven ruimte krijgen om onder de CI noemer samen te werken. Hier in NL gebeurt dat niet omdat kunstenaars en ander ongeregeld bewust uitgesloten van de gelden die bedoeld zijn voor de zgn. 'creatieve industrie'. De `gn. 'autonome' kunst is in een geisoleerd hokje gezet (om nog maar te zwijgen van het kritische en experimentele design dat nu overal buiten dreigt te vallen). Als je niet kan aantonen dat je in het beeldende kunst circuit meedoet en daar succesvol bent lig je eruit. Dat geldt net zo goed voor de creatieve industrie. Als je daar geen ondernemer bent doe je niet mee. In mijn tak van sport, onderwijs en onderzoek, is nog iets anders aan de hand. Daar maken de IT ingenieurs de dienst en bepalen wat creatieve industrie is en wat niet. Ik kwam onlangs een groot consortium tegen van scholen in de regio Amsterdam die onderzoek gaan doen naar ICT en creatieve industrie. Ik vroeg uit nieuwsgierigheid waarom de Rietveld Academie daar niet aan meedeed. "O sorry, die zijn we vergeten," was het antwoord. Geen woord natuurlijk in dat hele voorstel over de rol van design, kunst of wat dan ook. Dat is het direkt resultaat van de creatieve industrie ideologie. Dat denken zelf moet aangepakt worden. Het is pure uitsluiting van kunst en cultuur in de naam van creativiteit en ondernemerschap.
> 
> Geert
> 
> On 16 Jan 2013, at 12:13 PM, Marleen Stikker wrote:
> 
>> Maar Geert, wat is de Creatieve Industrie? De formele instituties of de de myriade aan initiatieven, instellingen, bedrijven, zelfstandigen? Wat zou je graag zien als strategie?
>> 
>> 
>> 
>> __________________________________
>> marleenstikker
>> www.waag.org
>> www.picnicnetwork.org
>> 
>> 
>> Op 16 jan. 2013 om 09:00 heeft Geert Lovink <geert {AT} xs4all.nl> het volgende geschreven:
>> 
>>> Het zegt iets over waar de leeghoofdige strategie van de creatieve industrie toe leidt... Diep triest voor Nederland.
>>> 
>>> On 15 Jan 2013, at 11:13 PM, Anne Helmond wrote:
>>> 
>>>> Wat een geweldige naam "Het Nieuwe Instituut"
>>>> 
>>>> Ik zie die vergadering helemaal voor me: Hoe moeten we de nieuwe instelling die voortkomt uit de geforceerde fusering tussen instelling A+B+C+D+E noemen? "Het Nieuwe Instituut"
>>>> 
>>>> tot snel!
>>>> 
>>>> 
>>>> On Jan 15, 2013, at 11:01 PM, Geert Lovink <geert {AT} xs4all.nl> wrote:
>>>> 
>>>>> Boekmandebat 13/2: De nieuwe werkelijkheid van de creatieve industrie
>>>>> 
>>>>> woensdag, 13 februari, 2013 - 14:00
>>>>> Aanmelden:
>>>>> Het Nieuwe Instituut
>>>>> Lokatie:
>>>>> Het Nieuwe Instituut
>>>>> Museumpark 25
>>>>> Rotterdam3015 CB
>>>>> Sprekers:  Valerie Frissen, Paul Rutten, Harry Starren, Janny Rodermond, en Timo de Rijk. Dagvoorzitter: Valentijn Byvanck
>>>>> Organisatie:
>>>>> Nederland krijgt de meest creatieve economie van Europa. Althans, dat hoopt de huidige regering. Er is in het afgelopen jaar veel gebeurd. De creatieve industrie is tot topsector benoemd en ons land heeft vanaf 2013 twee nieuwe – door fusies tot stand gekomen - instellingen op het gebied van creatieve industrie: Het Nieuwe Instituut en het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie.
>>>>> 
>>>>> Toch zijn er ook nog veel vragen. Zoals: welke kansen en mogelijkheden biedt de creatieve industrie eigenlijk? En wie doen eraan mee? Hebben we het over Philips, de omroepen, kunstenaars, kleine zelfstandige meubelmakers, of allemaal? Hoe worden de ambitieuze beleidsplannen omgezet naar de praktijk? Waar blijven de kunsten binnen de creatieve industrie? En hoe kunnen we bevorderen dat de diverse partijen zich betrokken voelen?
>>>>> 
>>>>> Het Nieuwe Instituut en de Boekmanstichting organiseren in het verlengde van tijdschrift Boekman #93 een debat over de creatieve industrie op woensdag 13 februari onder leiding van Valentijn Byvanck. Met bijdragen van makers James Veenhoff en Gillian Schrofer en positiebepalingen van onder meer Valerie Frissen, Timo de Rijk, Paul Rutten, Harry Starren en Janny Rodermond.
>>>>> 
>>>>> Meer weten over de visies, statements, beleidsregelingen en interessante clicks en wat dit voor jouw sectorpraktijk kan betekenen?
>>>>> 
>>>>> Kom 13 februari a.s. naar het NAi /Het Nieuwe Instituut en praat mee met beleidsmakers, makers en fondsen over de toekomst van de creatieve industrie in Nederland.
>>>>> 
>>>>> Aanmelden
>>>>> Deelname is kosteloos. U kunt zich aanmelden bij Het Nieuwe Instituut.
>>>>> 
>>>>> Datum:
>>>>> woensdag 13 februari 2013
>>>>> Tijd:
>>>>> 14.00 – 18.00 uur
>>>>> Locatie:
>>>>> Het Nieuwe Instituut, Museumpark 25, 3015 CB Rotterdam
>>>>> 
>>>>> --
>>>>> 
>>>>> Boekman 93 Creatieve industrie
>>>>> ‘Het groeiend economisch belang van de creatieve industrie en het belang van cultuur voor innovatie, economische groei en stedelijke dynamiek, markeren beide het einde van de lang gekoesterde tegenstelling tussen cultuur en economie. Cultuur is geen hobby of luxe in tijden van voorspoed, maar een integraal en essentieel onderdeel van de hedendaagse economie. Veronachtzaming van deelsectoren en bedrijfstakken als bijvoorbeeld de kunstensector is behalve spijtig ook onterecht, zeker met het oog op de bijdrage die de kunsten leveren aan het culturele klimaat van creatieve steden. Voorts is de kunstensector te zien als een fabriek voor talent dat zijn creativiteit ook ten dienste van de economie stelt. Kunstenaars bewandelen vaak een meervoudig carrièrepad waarin zij autonome kunstuitoefening combineren met een andere creatieve professie. Ook wordt de kunstenwereld vaak verruild voor een ander domein waarin de creatieve competenties worden benut en zorgen voor innovatieve impulsen. De grenzen tussen de kunstenwereld en andere domeinen zijn in toenemende mate poreus. Dat is in lijn met de vervaging van de grenzen tussen economie en cultuur.’ (Paul Rutten)
>>>>> 
>>>>> Dit nummer wordt op 13 februari gepresenteerd tijdens het Boekmandebat De nieuwe werkelijkheid van de creatieve industrie dat bij het NAi in Rotterdam plaatsvindt en wordt georganiseerd i.s.m. Het Nieuwe Instituut.
>>>>> 
>>>>> Inhoudsopgave:
>>>>> 
>>>>> Ineke van Hamersveld
>>>>> Redactioneel
>>>>> 
>>>>> Artikelen
>>>>> 
>>>>> Cas Smithuijsen en Jack van der Leden
>>>>> Creatief Nederland in 2020 aan de top!
>>>>> Interview met Valerie Frissen over de bijdrage van de creatieve industrie aan economie en samenleving
>>>>> 
>>>>> José Teunissen
>>>>> Vernieuwende mode
>>>>> Technologie en de behoefte aan duurzamer mode veranderen het modevak drastisch
>>>>> 
>>>>> Amanda Brandellero
>>>>> Diversity in the cultural industries
>>>>> Hoe vernieuwing in de culturele industrie te onderzoeken, met wereldmuziek als voorbeeld
>>>>> 
>>>>> Leentje Volker
>>>>> De klik, het vertrouwen en liefde op het eerste gezicht
>>>>> Waarom het voor een publieke partij zo moeilijk is om een architect te selecteren
>>>>> 
>>>>> Michaël Deinema
>>>>> Succesfactoren voor een creatieve stad
>>>>> Het effect van historisch gevormde specialisaties in de vier grote steden
>>>>> 
>>>>> Paul Rutten
>>>>> De belofte van het creatieve dividend
>>>>> Creativiteit is essentieel bij de transformatie van kennis en ideeën naar innovaties
>>>>> 
>>>>> Niels ’t Hooft
>>>>> Nederlandse game-industrie
>>>>> Waarom games misschien wel het summum van de creatieve sector zijn
>>>>> 
>>>>> Sandra Jongenelen
>>>>> Een systeemrevolutie ontketenen
>>>>> Hoe politiek, bedrijfsleven en wetenschap elkaar vinden in CLICK//Smart Design Solutions
>>>>> 
>>>>> Karin van der Heiden en Marco de Niet
>>>>> Design en vormgeving in het digitaal archief
>>>>> Over het online beschikbaar stellen van designcollecties en vormgevingsarchieven
>>>>> 
>>>>> Christian Handke
>>>>> Copyright and innovation
>>>>> Auteursrecht als middel om innovatie in de creatieve industrie te stimuleren
>>>>> 
>>>>> Robert Kloosterman
>>>>> Over de top
>>>>> Omslag in het denken over wat de overheid vermag & de wedergeboorte van sectoraal beleid
>>>>> 
>>>>> Reportages
>>>>> 
>>>>> Franky Devos
>>>>> We cannot not change the world
>>>>> 
>>>>> Pieter van der Heijden en Johan Oomen
>>>>> VOLT ~De innovatieve deeltjesversneller voor creativiteit en technologie
>>>>> 
>>>>> Jack van der Leden
>>>>> Games voor mens en dier
>>>>> 
>>>>> Tim Kuik
>>>>> Geen vrijheid zonder regels
>>>>> 
>>>>> Dossier
>>>>> 
>>>>> Paul Rutten en Olaf Koops
>>>>> Creatieve industrie in cijfers
>>>>> 
>>>>> Jack van der Leden
>>>>> Documenten
>>>>> 
>>>>> Uitgelicht
>>>>> 
>>>>> Forum
>>>>> Liane van der Linden
>>>>> Wetenschappers dragen bij aan culturele innovatie in de stad
>>>>> 
>>>>> Annick Schramme
>>>>> Hoe onafhankelijk is opdrachtonderzoek?
>>>>> 
>>>>> Boekbesprekingen
>>>>> 
>>>>> Barbara Titus
>>>>> over
>>>>> Helen Metzelaar en Barend Linders
>>>>> Sempre appassionato. 75 jaar muziekwetenschap in Amsterdam
>>>>> 
>>>>> Jeroen Boomgaard
>>>>> over
>>>>> Martin Zebracki
>>>>> Public Artopia. Art in Public Space in Question
>>>>> 
>>>>> Katja Lubina
>>>>> over
>>>>> Nout van Woudenberg
>>>>> State Immunity and Cultural Objects on Loan
>>>>> 
>>>>> Thije Adams en Frans Hoefnagel
>>>>> over
>>>>> I. van Hilvoorde (et al.)
>>>>> Manifestaties van de vrijheid des geestes. Een liberale kijk op cultuur en sport
>>>>> 
>>>>> Recente aanwinsten van de bibliotheek
>>>>> ______________________________________________________
>>>>> * Verspreid via nettime-nl. Commercieel gebruik niet
>>>>> * toegestaan zonder toestemming. <nettime-nl> is een
>>>>> * open en ongemodereerde mailinglist over net-kritiek.
>>>>> * Meer info, archief & anderstalige edities:
>>>>> * http://www.nettime.org/.
>>>>> * Contact: Menno Grootveld (rabotnik {AT} xs4all.nl).
>>>> 
>>> 
>>> ______________________________________________________
>>> * Verspreid via nettime-nl. Commercieel gebruik niet
>>> * toegestaan zonder toestemming. <nettime-nl> is een
>>> * open en ongemodereerde mailinglist over net-kritiek.
>>> * Meer info, archief & anderstalige edities:
>>> * http://www.nettime.org/.
>>> * Contact: Menno Grootveld (rabotnik {AT} xs4all.nl).
>> 
> 
> ______________________________________________________
> * Verspreid via nettime-nl. Commercieel gebruik niet
> * toegestaan zonder toestemming. <nettime-nl> is een
> * open en ongemodereerde mailinglist over net-kritiek.
> * Meer info, archief & anderstalige edities:
> * http://www.nettime.org/.
> * Contact: Menno Grootveld (rabotnik {AT} xs4all.nl).

______________________________________________________
* Verspreid via nettime-nl. Commercieel gebruik niet
* toegestaan zonder toestemming. <nettime-nl> is een
* open en ongemodereerde mailinglist over net-kritiek.
* Meer info, archief & anderstalige edities:
* http://www.nettime.org/.
* Contact: Menno Grootveld (rabotnik {AT} xs4all.nl).