www.nettime.org
Nettime mailing list archives

[Nettime-nl] Koninklijke Kul-Tuur met André Rieu en zijn Koningsbal op h
Tjebbe van Tijen via Chello on Sun, 28 Apr 2013 14:41:12 +0200 (CEST)


[Date Prev] [Date Next] [Thread Prev] [Thread Next] [Date Index] [Thread Index]

[Nettime-nl] Koninklijke Kul-Tuur met André Rieu en zijn Koningsbal op het Museumplein: staanplaatsen voor het gewone volk


KONINKLIJKE KUL-TUUR MET ANDRÉ RIEU & HET KONINGSBAL OP 30 APRIL 2013 het Museumplein is er klaar voor ...

de bijbehorende glorieuse prent staat op Flickr:

http://flic.kr/p/eeNzas


...geheel naar wens van de directeur van het Rijksmuseum waarover Het Parool nu een maand geleden op 31 maart berichtte: 

"Het Rijksmuseum in Amsterdam wil samen met het Stedelijk Museum, het Van Gogh Museum en het Concertgebouw culturele activiteiten organiseren op het Museumplein. Dat zegt directeur Wim Pijbes in aanloop naar de heropening van het vernieuwde museum op 13 april. 'Het is ons centrale plein en daar willen we wat over te zeggen hebben', aldus Pijbes. 'Nu is het plein het toneel van manifestaties, demonstraties en voetbalhuldigingen, maar op cultureel gebied gebeurt er nooit iets. Wij zijn altijd de dupe van andermans uit de hand gelopen feestjes.'


De hoogstaande culturele waarde van het Koningsbal vindt u beschreven op de web site van koninginnendagamsterdam.nl: 

"Avond: Koningsbal - Vanaf 19.30 uur zal de Koningsvaart en het ten gehore brengen van het Koningslied zijn te volgen op de schermen op het Museumplein. Na afloop van de Koningsvaart is het tijd voor het Koningsbal! 
Het Koningsbal is een muzikaal spektakel onder leiding van André Rieu, waarbij hij onder meer zijn speciaal voor deze gelegenheid gemaakte Koningswals ten gehore zal brengen. Het voltallige orkest van André Rieu, aangevuld met tientallen gasten, zal geliefde en tijdloze melodieën spelen in een speciaal voor deze gelegenheid samengesteld programma. 

Tevens zullen André van Duin en Martijn Fischer (bekend van zijn rol als André Hazes in de musical Hij Gelooft In Mij) samen met Rieu als De Drie André s voor bijzondere momenten zorgen." (2)

Gisteren nog brachten plaatselijke bladen het slechte nieuws dat "pas de helft van de kaarten" voor dit bal verkocht waren (3), maar vandaag lees ik op de web-site van André Rieu zelve dat het bal niet enkel voor de 'zittende klasse' is: "Het Koningsbal is gratis toegankelijk voor staand publiek." (4)

----
(1) "Rijksmuseum mist cultuur op het Museumplein"
http://m.parool.nl/parool/nl/984/SHOWNIEUWS/article/detail/3418256/2013/03/31/Rijksmuseum-mist-cultuur-op-het-Museumplein.dhtml"; 

(2) Museumplein = Oranjeplein - WanneerKoninginnedag van 10:00 t/m 00:00 uur
http://www.koninginnedagamsterdam.nl/2013/evenementen/museumplein/museumplein-oranjeplein/details.html"; 

(3) Trouw: "Het Koningsbal dat André Rieu geeft op 30 april op het Museumplein in Amsterdam is nog steeds niet uitverkocht. Van de 3000 zitplaatsen is de helft verkocht, maakte de gemeente Amsterdam vrijdag bekend. De overige plaatsen op het terrein zijn gratis staanplaatsen waar bezoekers geen kaarten voor hoeven te bemachtigen."
http://www.trouw.nl/tr/nl/13209/Troonswisseling/article/detail/3432457/2013/04/26/Pas-helft-kaarten-Koningsbal-Andre-Rieu-verkocht.dhtml

(4) "Voor het avondprogramma kunt u vanaf 21.15 uur genieten van het Koningsbal onder leiding van André  Rieu.  Tijdens dit muzikale spektakel brengt het voltallige orkest van André Rieu, aangevuld met tientallen gasten, zijn speciaal gecomponeerde Koningswals ten gehore."
http://www.andrerieu.com/nl/agenda/koningsbal

Al eerde reageerde ik op Pijpes claim op de publieke ruimte van Amsterdam op mijn Facebook pagina:

"RIJKS-CULTUURGREEP OP PUBLIEKE RUIMTE?
als de directeur van het Museum van Het Rijk zich uitspreekt tegen de onderdanen van dat rijk en hun massaplezier....
Onderstaande prent is mijn ontwerp van enkele jaren terug voor een
ORANGITIS HOLLANDIANUM MONUMENT een zuil die bij gelegenheid MET VEREENDE KRACHT door duizenden met vele touwen omhooggetrokken dient te worden, waarop al de honderden oranjevoetbalfan liederen van YouTube volconitu afspelen... in een kakafonie die hulde brengt aan dat wat het volk verenigd."

De web-pagina met het originele ontwerp voor het 'Orangitis Hollandianum Monument' staat hier:
http://imaginarymuseum-archive.org/LimpingMessenger/oranjedol/oranjedol2.html


______________________________________________________
* Verspreid via nettime-nl. Commercieel gebruik niet
* toegestaan zonder toestemming. <nettime-nl> is een
* open en ongemodereerde mailinglist over net-kritiek.
* Meer info, archief & anderstalige edities:
* http://www.nettime.org/.
* Contact: Menno Grootveld (rabotnik {AT} xs4all.nl).