www.nettime.org
Nettime mailing list archives

[Nettime-nl] Hacking Wars 14 juni
Lukie Stalenhoef on Wed, 8 May 2013 16:38:59 +0200 (CEST)


[Date Prev] [Date Next] [Thread Prev] [Thread Next] [Date Index] [Thread Index]

[Nettime-nl] Hacking Wars 14 juni


DDoS-aanvallen op banken, cybercrime als bedreiging voor onze economische welvaart en informatielekken binnen grote systemen. Ethische hackers proberen dit soort gevaren in kaart te brengen door in systemen in te breken. Op 14 juni organiseren Netwerk Democratie, Waag Society en Internet Society een debat over Ethisch Hacken. We bespreken o.a. de omstreden Richtlijn voor Ethisch Hacken en inventariseren, samen met het publiek, de mogelijkheden om deze leidraad voor verantwoorden openbaarmaking van ICT-kwetsbaarheden te verbeteren. 

Hackers vs. Crackers 
Er is een groeiende groep ethische hackers, die de beveiliging van kritieke systemen test en de lekken vindt zodat deze gedicht kunnen worden. Zij laten met hun âhacksâ zien hoe de beveiligingskwetsbaarheden weggenomen kunnen worden. Ze zijn onontbeerlijk voor het vergroten van de veiligheid en de betrouwbaarheid van het internet en alles wat ermee verbonden is. Daarnaast zijn er âcrackersâ: kwaadwillende krakers die gegevens stelen of systemen ontregelen en zo een bedreiging voor onze maatschappij vormen. 

Richtlijn Ethisch Hacken 
Om onderscheid te kunnen maken tussen âgoedâ en âfoutâ hacken heeft de overheid de Richtlijn voor Ethisch Hacken opgesteld. Vanuit de hackerswereld ontstond felle kritiek op deze richtlijn. Zo wordt in detail uitgelegd wat een hacker niet mag doen, waarbij ook gebruikelijke technieken in de ban worden gedaan. Tegelijkertijd zijn er weinig verplichtingen voor de partij die de beveiligingsfouten maakt. Bovendien is het niet helder of hackers nog steeds strafbaar zijn als partijen afspreken geen aangifte te doen. Tijdens dit debat bekijken we de mogelijkheden om deze richtlijn functioneler te maken. 
De namen van de panelleden worden binnenkort bekend gemaakt. De avond wordt gemodereerd door Frank Kresin (Waag Society). 

Programma 
19.45 uur Deur open 
20.00 uur Welkom door Frank Kresin & Mieke van Heesewijk (Netwerk Democratie) 
20.05 uur Introductie panelleden 
20.20 uur Gesprek tussen panelleden en publiek onder leiding Frank Kresin 
22.00 uur borrel 

Waar? 
Waag Society 
Nieuwmarkt 4 
1012 CR Amsterdam 

Wanneer? 
Vrijdag 14 juni 2013 
20.00 uur tot 23.00 uur 

Registreer: 
http://waag.org/nl/event/hacking-wars 


lukie stalenhoef 
communications 
waag society 


+31 20 5579898 
waag.org 


______________________________________________________
* Verspreid via nettime-nl. Commercieel gebruik niet
* toegestaan zonder toestemming. <nettime-nl> is een
* open en ongemodereerde mailinglist over net-kritiek.
* Meer info, archief & anderstalige edities:
* http://www.nettime.org/.
* Contact: Menno Grootveld (rabotnik {AT} xs4all.nl).