www.nettime.org
Nettime mailing list archives

[Nettime-nl] traditiegetrouw: GEEN ROOKBOMMEN EN GEWEERVUUR OP PRINSJESD
Tjebbe van Tijen via Chello on Tue, 17 Sep 2013 18:55:58 +0200 (CEST)


[Date Prev] [Date Next] [Thread Prev] [Thread Next] [Date Index] [Thread Index]

[Nettime-nl] traditiegetrouw: GEEN ROOKBOMMEN EN GEWEERVUUR OP PRINSJESDAG


traditiegetrouw: GEEN ROOKBOMMEN EN GEWEERVUUR OP PRINSJESDAG 
In het Museum met die potsierlijke jaarlijkse klucht

de bijbehorende plaat staat op:
http://flic.kr/p/fUKQat

TRADITIEGETROUW PRINSJESDAG 2013 met rookbommen, machingeweervuur en schreeuwende mensen wordt er traditiegetrouw ieder jaar de dag van te voren geoefend op het Scheveningerstrand. De minst schichtige paarden worden dan uitgekozen voor de rit met de Gouden Koets naar het Ridderhof, de dag erop, maar wie weet nog waarom?

Dat gaat terug op het jaar 1966 dat Provo's en andere anti-monarchisten in Amsterdam en in Den Haag zelf gemaakte rookbommen gooiden of probeerden te gooien naar dat wanstaltig voertuig van de monarchie: De Gouden Koets.

Sinds dat jaar 1966 zijn er - naar mijn weten - nooit meer rookbommen gegooid, laat staan dat er ooit sprake is geweest van salvo's uit een machinegeweer. Waarom dan die traditie?

Moet er voor het leven van de nieuwe Koning gevreesd worden? Gaan er geruchten over gepensioneerde Provo's die de diefstal van hun pensioengelden komen wreken? Zijn het vrijgevochten volgelingen van Wilders die het natrappend Kabinet Rutte II ten val willen brengen? Is het omdat Ali B, op vrije voeten gesteld is?

We blijven het antwoord schuldig. Maar zeg eens waar is het land waar je op de televisie de dag voor een publiek optreden van het staatshoofd een geënsceneerde aanslag op dat staatshoofd in het televisie-journaal gepresenteerd krijgt?

In het Museum met die potsierlijke jaarlijkse klucht. Laat zolang Nederland dan een constitutionele monarchie is, het staatshoofd zijn positie kennen en gewoon de voor hem door politici en ambtenaren opgeschreven tekst, komen voorlezen in de Tweede Kamer, niet vanaf een troon, maar vanaf hetzelfde spreekgestoelte waar de kamerleden gebruik van maken.

ALS ER DAN VERSOBERD MOET WORDEN  DAN EERST PRINSJESDAG ZELF

HET IS TIJD VOOR TRADITIEONTROUW

----------
Inspiratiebron en bron van het beeldmateriaal: Het NOS Journaal van maandag 16 septmeber 2013. Uitzending gemist? Kijk dan hier:
http://www.uitzendinggemist.nl/afleveringen/1366107
______________________________________________________
* Verspreid via nettime-nl. Commercieel gebruik niet
* toegestaan zonder toestemming. <nettime-nl> is een
* open en ongemodereerde mailinglist over net-kritiek.
* Meer info, archief & anderstalige edities:
* http://www.nettime.org/.
* Contact: Menno Grootveld (rabotnik {AT} xs4all.nl).