www.nettime.org
Nettime mailing list archives

[Nettime-nl] Tomaten-Diplomatie tussen Rusland en Nederland met symbolis
Tjebbe van Tijen via Chello on Mon, 11 Nov 2013 00:48:00 +0100 (CET)


[Date Prev] [Date Next] [Thread Prev] [Thread Next] [Date Index] [Thread Index]

[Nettime-nl] Tomaten-Diplomatie tussen Rusland en Nederland met symbolische uitwisseling van de pomodoro (gouden appel)


Tweemaal Actie Tomaat in Moskou met een Koninklijk mandje 'gouden appels' voor Putin.

De prent staat op mijn Nieuws-tableau Flickr web-site

http://www.flickr.com/photos/7141213 {AT} N04/10787327204/

"ÐÐÐÐÐÐÐÑÐÐÐ ÐÐÐÐÐÐÑÑ!""Hollandse goud-tomaten" (tomaat in het Russisch is evenals in het Italiaans 'pomodoro' (letterlijk gouden appel).. bij een staatsbezoek is het geven van originele geschenken een prestige wedstrijd waarbij gast en gastheer proberen niet voor elkaar onder te doen. Zo kwam het dat pal na het succesvolle concert in Moskou van het Koninklijke Concertgebowu Orkest, waarbij Koning en Koningin op een originele manier vergast werden op enkele Russische tomaten, deze laatsten op royale wijze deze gift wisten te risponderen met het overhadigen van een leuk verpakt mandje met Hollands Gouden Appels (tomaten). 

De groene verpakking van het mandje is natuurlijk een subtiele hint aan het adres van de Russische gastheer toch vooral het welzijn van de opvarenden van het HollandseGroen Vrede schip die tijdelijk in een Russisch staatshotel verblijven, ter harte te nemen.

President Putin heeft het mandje direct bij het de onofficiÃle burelen van de de Limoen Partij van Limonov (*) laten bezorgen. Zo kwam dan het vriendschapsjaar Tussen Rusland en Nederland, vol met enerverende momenten en indirect aanwijzingen, toch nog tot een succesvol einde. 

---
(1) 10/11/2013 RT News: "Seeing Red: Dutch King pelted with tomatoes during visit to Moscow"
A couple of Russian activists pelted King of the Netherlands with rotten tomatoes during his visit to the Moscow Conservatory. The instigators of the attack were detained despite the fruits falling short of their illustrious targets.

The two attackers were members of a banned Russian opposition party who allegedly performed the stunt in protest over the death of Russian Opposition activist Aleksandr Dolmatov who committed suicide while in a Rotterdam deportation center earlier this year. 

âDolmatov's blood is on your hands!â the National Bolshevik Party activists shouted at the Dutch King, according to eyewitnesses. 

King Willem-Alexander of the Netherlands and his wife were not harmed, as the projectiles fell nowhere near them, and carried on with their official engagements. 
http://rt.com/news/tomato-netherlands-king-russia-483/

(2) Eduard Limanov (limoen/citroen betekent zijn naam en is ook een verwijzing naar de (in)fameuze Russische handgranaat uit WWII die op het banier van de nu verboden partij afgebeeld staat) is de leider van de National Bolsjewistische Partij van Rusland, waarvan ook Alexander Dolmatov, lid was. Deze laatste vroeg eind 2012 politiek asiel aan in Nederland, hetgeen hem geweigerd werd. Dolmatov werd aangezegd dat hij terug gestuurd zou gaan worden naar Rusland en pleegde daarop zelfmoord in zijn cel. Later bleek dat de procedure van de aanvraag voor asiel en de persoonlijke behandeling van Dolmatov vol met procedurele fouten zat, alsook onderschatting van de menselijke factor van asielaanvragers, die onder het Nederlandse vreemdelingenregiem meer als misdadigers dan als slachtoffer behandeld worden.

Het Eerste Tomaten presentje was door enkele activisten van bovengenoemde partij, die riepen dat aan de handen van het Koninklijk paar het bloed van hun kameraad Dolmatov kleeft. Zij eisen een hernieuwd onderzoek naar de gang van zaken. omdat ze de schuldbekentenis van de Nederlandse overheid halfslachtig en onvoldoende vinden.

Voor een kort verslag van de eerste Tomaten Actie zie dit Engelstalig Russisch nieuwsbulletin, waarbij opvalt dat er ook een soort leedvermaak bij de Russen heerst, waarbij iedere gift of daad van de ene kant door een gift of daad door de andere kant beantwoord wordt. Hebben die Hollanders dan zo de mond vol van mensenrechten? Zie eens aan, zelfs dissidenten hier in Rusland die wij officieel verboden hebben, zien geen moreel overwicht van de Hollanders, maar betichten hen van het schenden van mensenrechten. 

De vijanden van onze vijanden zijn soms onze vrienden, dat is het politieke en ook culturele beleid van het Kremlin, ook in de 21ste eeuw.

Tjebbe van Tijen
Imaginary Museum Projects
dramatising historical information
http://imaginarymuseum.org
web-blog: The Limping Messenger
http://limpingmessenger.wordpress.com/
Flickr: Swift News Tableaus by Tjebbe van Tijen
http://www.flickr.com/photos/7141213 {AT} N04/

______________________________________________________
* Verspreid via nettime-nl. Commercieel gebruik niet
* toegestaan zonder toestemming. <nettime-nl> is een
* open en ongemodereerde mailinglist over net-kritiek.
* Meer info, archief & anderstalige edities:
* http://www.nettime.org/.
* Contact: Menno Grootveld (rabotnik {AT} xs4all.nl).