www.nettime.org
Nettime mailing list archives

Re: [Nettime-nl] Sinterklaas/Zwarte Piet Amsterdam 2013. KOOPSLAVENOPTOC
Tjebbe van Tijen via Chello on Sat, 16 Nov 2013 21:23:28 +0100 (CET)


[Date Prev] [Date Next] [Thread Prev] [Thread Next] [Date Index] [Thread Index]

Re: [Nettime-nl] Sinterklaas/Zwarte Piet Amsterdam 2013. KOOPSLAVENOPTOCHT & WERKSLAVENKADOOTJES


Alsof mijn betoog gericht is aan kinderen..

in het geheel niet... het is gericht op de de ZwartePiet-discusianten... en hun burgerlijke anti-racisme... dat 'gelijkheid' van ras voorstaat inplaats van het begrip ras op zich te wijgeren als een indelingsmethode.

De discussie is niet een kinderdiscussie, alhoewel hij wel vaak kinderlijk gevoerd wordt.

Ik zelf heb niets tegen Sinterklaas en Zwarte Piet als zelf vormgegeven ritueel, maar wel tegen grootwinkelbedrijfparades en de consumptiedwang. Jij ziet 'van bovenaf opgelegde consumptiebeperkingen'... waardoor frustratie ontstaat die dan weer opgeheven wordt door als passieve toeschouwer naar een Sinterklaasintocht te kijken?

Ik zie bij die grootsteeds Sintintochten nog minder creativiteit dan bij zeg eens de sinds jaar en dag geheel vercommercialiseerde Gay Pride boottochten (ook een uitlaatklep?)

Wellicht lees je mijn tekst nog eens over... die richt zich zowel tegen de anti-ZwartePiet acties als tegen de ophemeling van Grootwinkelbedrijf rituelen.

Als je je zelf als Klaas optuigt en iets raars doet, laat mij het weten ik kom graag kijken en zelfs mee doen... 

Waarom zou het Calvinistisch zijn om te wijzen op hoe al die leuke cadeautjes en pakjes geproduceerd worden en op de werkomstandigheden van degenen die dat helpen distribueren en weer opruimen?

Dat ontgaat mij ten ene malen

Ben wel een sop de Witte Nachten in Lille geweest ook een soort Sinterklaas-achtig ritueel... de hoeveelheid plezier en creativiteit die ik daarbij zag, is niet te vergelijken met de commercie parade die Amsterdam te zien geeft.

Ik memoreer juist dat de Calvinisten probeerden de katholiek/paginistiese jolijt te onderdrukken... eeuwen terug en hoe dat niet lukte...

Nu begrijpend lezen is moeilijk... en begrijpbaar schrijven wellicht ook

Ik doe mijn best...

Nu even wel.. speciaal voor jou

tjebbe
On 16 Nov 2013, at 19:29, Nictoglobe wrote:

Wat een zielig vertoog, alsof kinderen bezig zijn met klassebewustzijn

Je hele redeneertrant gaat voorbij aan het eenvoudige feit dat een kind en ook menig 'volwassene' nu eenmaal houd van spektakel en optochten, processies en aanverwante rituelen

Juist in een tijd van bovenaf opgelegde consumptie beperkende maatregelen voor een grote groep burgers is een rituele uitlaatklep zinvol en betekenisvol

Je opvatting riekt naar een onverzettelijk soort onuitroeibaar calvinisme, waarin leuk ongedwongen vrijblijvendheid niet mag en alles in nare politieke context wordt gezet

Ik zou zeggen : NU EVEN NIET!

Leve SinterklaasSent from my eXtended BodY

On 16 nov. 2013, at 18:34, Tjebbe van Tijen via Chello <t.tijen {AT} chello.nl> wrote:

> Sinterklaas/Zwarte Piet Amsterdam 2013. Geen racisme maar klasse-uitbuiting: KOOPSLAVENOPTOCHT & WERKSLAVENKADOOTJES
> 
> De bijbehorende nieuws-tableau prent staat op mijn Flickr page:
> 
> http://flic.kr/p/hzY4pv
> 
> Mijn commentaar op Zwarte Piet = Racisme Discussie:
> 
> Ik zie niet in waarom nu plotseling er meer RACISME in Nederland is/zou zijn dan voorheen. Je ziet hetzelfde in Frankrijk, waar ditmaal de regering de mond vol heeft over een golf van racisme die het land overspoelt. 
> 
> "Race & Class" Rasse en Klasse heette het neo-marxistisch tijdschrift uit de zeventiger jaren waarin gepoogd werd de toenmalige situatie te analyseren. En de titel van dat blad zegt al wat een betere insteek in dit debat is: hoe verhoudt zich rasse tot klasse. (1)
> 
> Het jaarlijks spektakel dat de grootwinkelbedrijvers met in hun gevolg de middenstandwinkeliers en de opkomende klasse van e-winkeliers op straat brengen is bedoelt om de kooplust aan te wakkeren en natuurlijk is de klasse van kooplustigen (en dat is het merendeel van de bevolking) er niet van gediend om dit ceremonieel - dat de aanvang van het grote inslaan markeert - verstoord te zien door enkelingen die niet zozeer de kooplust, maar enkel de wijze waarop die gestalte geven wordt, willen bestrijden. In het huidige 'anti-racisme debat' is de essentiële factor van 'klasse' en 'klassenmaatschappij' steeds minder te vinden. Hierdoor wordt vaak meer  aan het verleden gerefereerd dan aan het heden getoetst.
> 
> Waar zijn de demonstranten tegen de cadeautjesdwang, de overconsumptie gebleven? Die waren er ook in het verleden. Zal nog maar eens zoeken naar hun pamfletten, want naar mijn mening raakten zij de zaak van Zwarte Piet beter en in de kern. "De zak van Sinterklaas... o tsjonge, tsjonge wat een baas, daar stopt hij, daar stopt hij blij van zin, de hele, de hele de wereld in..." Heden ten dage gaat het letterlijk zo.
> 
> Eeuwen terug al hebben Protestantse regenten geprobeerd om een plaatselijke Sinterklaasverbod uit te vaardigen (de goedheiligman was immers tot lid van de Katholieke Kerk gebombardeerd). Maar het gewone volk dat zich het genot van 'suikergoed en marsepein' ontzegd zag, revolteerde! Wat was toen de rol van Zwarte Piet? Eerder die van een voor-christelijke duivelsknecht dan van een een Moor of Neger uit koloniale dagen (die woorden werden toendertijd onverbloemd gebruikt).
> 
> Alle culturen kennen de rituelen van 'vraatzucht', heden ten dage vermeerderd met de 'koopzucht', het afnemen van de onstuitbare stroom aan goederen die van de lopende band fabrieken in verre landen met zie ginds komt de stoomboot uit China weer aan, aangevoerd worden. 
> 
> Rasse en Klasse, denk ik dan weer.
> 
> Wie heeft het over het lot van de uitgebuitenen in de Aziatische zweetfabrieken die onze Sinterklaascadeutjes produceren? Kijk maar naar het labeltje in al die kleding-op-een-koopje: Bijenkorf, C&A, Diesel, Esprit, H&M, HEMA, V&D, ZARA. (2)
> 
> Waarom maakt de Goede Sint geen omweg over de Amsterdamse haventerreinen langs de loods vol met cacaobonen van het Hedge Fund Amajaro, die 15% van de wereld-cacaoproductie in handen heeft en dat uit speculatieve overwegingen overal in de wereld opslaat in grote loods, zoals ook in de Amsterdamse havens. Waarom niet een wagenspel toegevoegd aan de stoet waar het verdrijven, de landroof, van de kleine cacaoboeren van hun akkers in Afrika en elders verbeeld wordt? Dat zou helpen om het chocoladeletter-volk te doordringen van de betekenis van hun eigen bij Dirk of de A&H gekochte initialen en de bittere nasmaak die die zouden moeten hebben. (3)
> 
> Wie heeft het over de expeditiemedewerkers hier ten landen die overuren maken? Wie geeft er extra suikergoed aan de vuilnismannen die al die dozen en al dat verpakplastic mogen opruimen op 6 december? Hoe ervaart het op de schopstoel zittend winkelpersoneel die inkoopwoede?
> 
> Ik denk nog steeds... rasse en klasse...
> 
> Die hele Zwarte Piet discussie is om te doen vergeten, dat het niet zo zeer gaat om 'racisme', als het aanwijzen van mensen met een andere huidskleur, maar over de combinatie van uitbuiting en huidskleur. Uitbuiting van mensen met een andere huidskleur als die van de uitbuiters (hoe bespottelijk en miniem ook dat verschil mag wezen; denk aan de trend in vele delen van de wereld om een lichter gekleurde huwelijkspartner als aantrekkelijk te zien).
> 
> Wie is de slaaf van tegenwoordig? Kunnen we haar, hem herkennen aan de huidskleur? Mij lijkt van niet. 
> 
> Wel denk ik dat die hele route waarlangs Sinterklaas dit weekeinde zal paraderen, omzoomd is door slaven'... 
> 
> ... slaven van de grootwinkelbedrijvers, slaven van de kleinwinkeliers, slaven van de ewinkeliers... 
> 
> Vrijwillige slaven? Gemanipuleerde slaven? Verslaafde slaven?
> 
> Wie zal daar tegen protesteren?
> 
> ===
> (1) 'Race & Class' Journal, had a change of editor in 1974, with Ambalavaner Sivanandan, taking over the longer existing British academic journal 'Race' and changing its publishing policy. Sivanandan was a Marxist, but not of the communist party type... he had his own way of using Marxism as a tool for his idea of emancipation. Though, now and at the time I was often wary of the form of their kind of marxism, as it often failed - historically - to see the shortcomings of state socialsm as practised in may countries at that time, the fundamental position on 'class and race' they had, I did and do agree with:
> 
> "For the black man, however, the consciousness of class is instinctive to his consciousness of colour. Even as he begins to throw away the shackles of his particular slavery, he sees that there are others besides him who are enslaved too. He sees that racism is only one dimension of oppression in a whole system of exploitation and racial discrimination, the particular tool of a whole exploitative creed. He sees also that the culture of competition, individualism and elitism that fostered his intellect and gave it a habitation and a name is an accessory to the exploitation of the masses as a whole, and not merely of the blacks. He understands with Gramsci and George Jackson that ‘all men are intellectuals’ or with Angela Davis that no one is. (If the term means anything it is only as a description of the work one does: the intellect is no more superior to the body than the soul to the intellect.) He realises with Fanon that ‘the Negro problem does not resolve into the problem of Negroes living among white men, but rather of Negroes exploited, enslaved, despised by a colonialist, capitalist society that is only accidentally white’. He acknowledges at last that inside every black man there is a working-class man waiting to get out."
> [Sivanandan, Ambalavaner. 2008. Catching history on the wing race, culture and globalisation. London: Pluto Press. ; p.17; original article published in the year 1974; ]
> ------
> 
> The same idea expressed in poetry, republished in one of the standard works of Franz Fanon, 'Black skin, white mask':
> 
> "I want to be of your race alone
> workers peasants of all lands . . .
> . . . white worker in Detroit black peon in Alabama
> uncountable nation in capitalist slavery"
> 
> Hereby these lines in their full context:
> 
> "Africa I have kept your memory Africa
> you are inside me
> Like the splinter in the wound
> like a guardian fetish in the center of the village
> make me the stone in your sling
> make my mouth the lips of your wound
> make my knees the broken pillars of your abasement
> AND YET
> I want to be of your race alone
> workers peasants of all lands . . .
> . . . white worker in Detroit black peon in Alabama
> uncountable nation in capitalist slavery
> destiny ranges us shoulder to shoulder
> 104 BLACK SKIN, WHITE MASKS
> repudiating the ancient maledictions of blood taboos
> we roll away the ruins of our solitudes
> If the fl ood is a frontier
> we will strip the gully of its endless
> covering fl ow
> If the Sierra is a frontier
> we will smash the jaws of the volcanoes
> upholding the Cordilleras
> and the plain will be the parade ground of the dawn
> where we regroup our forces sundered
> by the deceits of our masters
> As the contradiction among the features
> creates the harmony of the face
> we proclaim the oneness of the suffering
> and the revolt
> of all the peoples on all the face of the earth
> and we mix the mortar of the age of brotherhood
> out of the dust of idols.
> 
> (cited by Fanon from Jacques Roumain, “Bois-d’Ebène,” Prelude, in Anthologie de la nouvelle poésienègre et malgache, p. 113)"
> [Fanon, Frantz. 1967. Black skin, white masks; p.103]
> 
> (2) "Bangladesh and the Ethics of Sweatshops"; July 14, 2013 by Rashad Seedeen
> http://www.inourworld.org/bangladesh-and-the-ethics-of-sweatshops.html
> 
> (3) "Chocolate Nations: Living and Dying for Cocoa in West Africa
> The price of a lunchtime Twix can have a devastating effect on farmers in west Africa." By Jeremy Harding
> http://www.theguardian.com/books/2011/jan/29/chocolate-nations-cocoa-west-africa-review
> ______________________________________________________
> * Verspreid via nettime-nl. Commercieel gebruik niet
> * toegestaan zonder toestemming. <nettime-nl> is een
> * open en ongemodereerde mailinglist over net-kritiek.
> * Meer info, archief & anderstalige edities:
> * http://www.nettime.org/.
> * Contact: Menno Grootveld (rabotnik {AT} xs4all.nl).
______________________________________________________
* Verspreid via nettime-nl. Commercieel gebruik niet
* toegestaan zonder toestemming. <nettime-nl> is een
* open en ongemodereerde mailinglist over net-kritiek.
* Meer info, archief & anderstalige edities:
* http://www.nettime.org/.
* Contact: Menno Grootveld (rabotnik {AT} xs4all.nl).

______________________________________________________
* Verspreid via nettime-nl. Commercieel gebruik niet
* toegestaan zonder toestemming. <nettime-nl> is een
* open en ongemodereerde mailinglist over net-kritiek.
* Meer info, archief & anderstalige edities:
* http://www.nettime.org/.
* Contact: Menno Grootveld (rabotnik {AT} xs4all.nl).