www.nettime.org
Nettime mailing list archives

[Nettime-nl] Expert gezocht voor opzetten meetmodel Open Cultuur Data (a
Maarten Brinkerink on Fri, 10 Jan 2014 16:35:32 +0100 (CET)


[Date Prev] [Date Next] [Thread Prev] [Thread Next] [Date Index] [Thread Index]

[Nettime-nl] Expert gezocht voor opzetten meetmodel Open Cultuur Data (aanstelling voor korte termijn)


De afdeling R&D van Beeld en Geluid per februari 2014 een statistisch onderlegde expert met kennis van de erfgoedsector, die de komende maanden een model op gaat zetten voor het meten van de impact van Open Cultuur Data.

CONTEXT

Het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid is een cultuurhistorisch instituut dat het Nederlandse audiovisuele verleden toegankelijk maakt. De collecties omvatten ruim 800.000 uur radio, televisie, film, foto’s en muziek. Deze collecties groeien nog iedere dag. Daarmee is Beeld en Geluid één van de grootste audiovisuele archieven van Europa. De afdeling R&D participeert in nationale en internationale onderzoeksprojecten waarbij het gebruik van innovatieve technieken en methoden ten behoeve van verbeterde toegankelijkheid, vindbaarheid en beschikbaarstelling van cultureel erfgoed centraal staat.

Beeld en Geluid is één van de partners binnen Open Cultuur Data. Dit is een netwerk van cultuurprofessionals, ontwikkelaars, designers, auteursrechtspecialisten en open data-deskundigen dat culturele data open maakt en de ontwikkeling van waardevolle culturele toepassingen stimuleert. Open Cultuur Data is een initiatief van Kennisland, het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid en de Open State Foundation. Het initiatief wordt ondersteund door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

Beeld en Geluid is verantwoordelijk voor het uitvoeren van een instrumentarium om specifiek de impact van het open distribueren van culturele datasets en collecties te meten. Gezien het feit dat er inmiddels een noemenswaardig aantal open culturele datasets beschikbaar zijn, groeit tevens het belang om de impact hiervan inzichtelijk te maken. Dit is niet alleen in het belang van de aanbieders van deze datasets, maar is ook belangrijk voor het opbouwen van bewijsvoering over de gevolgen van het openstellen van culturele data ten behoeve van de gehele sector.

Meer info: http://www.opencultuurdata.nl/2014/01/3403/
______________________________________________________
* Verspreid via nettime-nl. Commercieel gebruik niet
* toegestaan zonder toestemming. <nettime-nl> is een
* open en ongemodereerde mailinglist over net-kritiek.
* Meer info, archief & anderstalige edities:
* http://www.nettime.org/.
* Contact: Menno Grootveld (rabotnik {AT} xs4all.nl).