www.nettime.org
Nettime mailing list archives

[Nettime-nl] Guerrillacampagne tegen "The Cloud" | China ook | Re: Let's
Richard Reekers on Tue, 3 Jun 2014 12:05:53 +0200 (CEST)


[Date Prev] [Date Next] [Thread Prev] [Thread Next] [Date Index] [Thread Index]

[Nettime-nl] Guerrillacampagne tegen "The Cloud" | China ook | Re: Let's Fix the Internet #5: Open en Vrij


Beste Eva (et all),

Dank voor de attentie. Wat mij betreft had ie (hier) wel wat eerder kunnen komen, maar het is goed dat zoiets wordt georganiseerd.

Turkije krijgt in het programma op z'n flikker, ik zou China ook meenemen. Lekker actueel met de internetblokkades in het kader van Tiananmen Square, morgen 25 jaar geleden.

Weet je wat het is met het 'vrije internet'? Voor veel mensen is het te abstract. En ook een ver van hun e-bedshow. Voor veel mensen zal een vrij, minder vrij en beperkt internet weinig tot niets uitmaken. Hoe vaak hebben we het niet gehoord?

"Tja, ik heb toch niets te verbergen."

Maar als je de mensen raakt in hun portemonnee, of in de portemonnee van hun werkgever, dan komt het dichterbij. Dan wordt het concreter.

Wat mij sinds held Snowdon nog altijd verbaast, is dat al die onthullingen nog altijd geen invloed hebben op "het werken in de cloud". KPN is momenteel vet ervoor aan het adverteren, hier in Nijmegen bij het Radboud MC worden de laatste gebruikers- en patientenprofielen en medische werkgroepen in de wolken gegooid en op BNR hoor je het ene na het andere new business cloudinitiatief.

Bedrijven en medische instellingen hebben altijd wel iets te verbergen (/understatement modus uit). Hoe versleuteld de boel ook in de wolk staat, voor een leek - als ik - is het voorstelbaar dat 's werelds topspionageclub over een dito decryptingafdeling beschikt.

Oftewel: KPN's Cloud is een peulenschil om te busten voor The NSA c.s.

Kortom, als je strijdt voor een vrij internet, zou je vele lagen van de samenleving met je meekrijgen als je een simpel en bijna volledig geintegreerd internetthema aanvalt.

RR----- Original Message ----- From: "Eva James" <eva {AT} waag.org>
To: <nettime-nl {AT} nettime.org>
Sent: Tuesday, June 03, 2014 9:17 AM
Subject: [Nettime-nl] Let's Fix the Internet #5: Open en Vrij

Let's Fix the Internet #5: Open en Vrij
Het is nu een jaar geleden dat klokkenluider Edward Snowden, voormalig NSA-medewerker de wereld wakker heeft geschud en geheime documenten onthulde waardoor de grootschalige surveillance door de VS aan het licht kwam. 20 jaar na het ontstaan van internet, vinden we de rol die internet in ons leven en onze maatschappij speelt vanzelfsprekend. Tijdens de vijfde Let's Fix the Internet bijeenkomst op 4 juni 2014 laten we zien wat een open en vrij internet werkelijk betekent, en bespreken we de staat van netneutraliteit. Wat betekent het bijvoorbeeld dat het Europees Parlement netneutraliteit gered heeft? Houden (Nederlandse) internet providers zich wel aan netneutraliteit? Ook nemen we de rechtszaak 'Burgers tegen Plasterk' onder de loep. En we maken een uitstapje naar Turkije; daar bereikte de internetcensuur de afgelopen weken een hoogtepunt met de afsluiting van YouTube en Twitter op bevel van premier Erdogan.
Sprekers
Het onderwerp van de avond is netneutraliteit. Alexander Blom (Budget Phone, ISOCnl), advocaat Christiaan Alberdingk Thijm (Brandeis, UvA), Menso Heus (Internet Protection Lab) en internet & policy consultant Filiz Yilmaz (uit Turkije) spreken over recente ontwikkelingen rond dit thema.
Programma
19.30 - 20.00 Inloop
20.00 - 22.00 Sprekers
22.00 - 22.00 Open bar
#LetsFixTheInternet
Op 5 juni organiseert Internet Society Nederland in dit kader ook een bijeenkomst in Den Haag die gericht is op onderwerpen als Nationale Veiligheid, internationaal mensenrechten beleid, economie en samenleving.
Internet Society en Netwerk Democratie zijn medeorganisator van deze avond.
Wanneer:
woensdag, 4 juni, 2014 - 19:30 tot 22:00
Waar:
Waag Society, Nieuwmarkt 4, 1012 CR Amsterdam


Eva James
waag society | communications manager
020 557 9898
waag.org
 {AT} waag


______________________________________________________
* Verspreid via nettime-nl. Commercieel gebruik niet
* toegestaan zonder toestemming. <nettime-nl> is een
* open en ongemodereerde mailinglist over net-kritiek.
* Meer info, archief & anderstalige edities:
* http://www.nettime.org/.
* Contact: Menno Grootveld (rabotnik {AT} xs4all.nl).
______________________________________________________
* Verspreid via nettime-nl. Commercieel gebruik niet
* toegestaan zonder toestemming. <nettime-nl> is een
* open en ongemodereerde mailinglist over net-kritiek.
* Meer info, archief & anderstalige edities:
* http://www.nettime.org/.
* Contact: Menno Grootveld (rabotnik {AT} xs4all.nl).