www.nettime.org
Nettime mailing list archives

[Nettime-nl] IVO IS WATCHING YOU staats-panopticisme met gezichtherkenni
Tjebbe van Tijen on Sun, 22 Jun 2014 23:35:06 +0200 (CEST)


[Date Prev] [Date Next] [Thread Prev] [Thread Next] [Date Index] [Thread Index]

[Nettime-nl] IVO IS WATCHING YOU staats-panopticisme met gezichtherkennings-drones "Ken ik u ergens van?"


IVO IS WATCHING YOU staats-panopticisme met gezichtherkennings-drones "Ken ik u ergens van?"

De bijbehoren nieuws-prent staat op

https://www.flickr.com/photos/7141213 {AT} N04/14479296285/

"Het is niet per definitie onrechtmatig als camera’s op onbemande vliegtuigjes worden ingezet voor gezichtsherkenning. Als aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan zijn eventuele inbreuken op de privacy rechtmatig. Dat schrijft minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) vanavond aan de Tweede Kamer."
http://www.nrc.nl/nieuws/2014/06/20/opstelten-gezichtsherkenning-drones-rechtmatig/

De idee van het 'panopticon' het 'alziende' stamt uit het einde van de 18e eeuw en werd geformuleerd door Jerremy Bantham, onze koepelgevangenissen in Haarlem, Breda, Hoorn en Arnhem komen daar uit voort:

"Het panopticon maakt het mogelijk groepen te controleren, te disciplineren, te bewaken, bestuderen, vergelijken en te verbeteren. Het gebouw bestaat uit een toren met daarrond ringen van cellen. Die hebben twee ramen: één naar buiten en één naar de toren toe. Eén opzichter in de toren volstaat om alle bewoners te bewaken, te kennen en te beheersen. Het panopticum dient volgens Bentham veel doelen: als gevangenis, als school, als werkplaats of hospitaal. Tegenwoordig wordt het panopticon vooral geassocieerd met een gevangenis in het algemeen of een koepelgevangenis in het bijzonder."
http://nl.wikipedia.org/wiki/Panopticum_(architectuur)

Met de morderne technologie kan het ALZIEND-OOG van de staat gerealiseerd worden zonder opsluiting in een panopticum. Nu kan 'de onderdaan' zich "vrij" bewegen en indien nodig beweegt de overheid met haar of hem mee.

HEEL NEDERLAND EEN KOEPELGEVANGENIS

Dit past perfect in de protestantse Nederlandse traditie, zoals het gezongen wordt in Psalm 21 in de Nederlandse Hervormde Kerk, de vroegere staatskerk, strofe 12:

"Want uw alziend en toornig oog

Zal hen ten doelwit zetten;

Gij zult uw pijlen wetten,

En doen ze, van uw' staalen boog,

Tot hun verderf gericht,

Hun vliegen in 't gezicht."

[Het boek der psalmen, nevens de gezangen bij de Hervormde Kerk van Nederland in gebruik. Johannes Enschede en Zoonen, Haerlem 1774]
http://www.dbnl.org/tekst/_boe008boek01_01/_boe008boek01_01_0033.php?q=alziend oog

Inbreken in de privacy is bijna achterhaald begrip in de huidige telecom-maatschappij, waar een groot deel van je hebben en houden middels de ip-nummers en coördinaten van al je apparaten ons allen om met de 18e eeuwse psalm te spreken "ten doelwit zet" van al degenen die legaal, semi-legaal en illegaal zich middels comunicatie-robots toegang verschaffen tot ons digitaal bestaan.

Het nieuwe - en verontrustende - aspect van dit nieuwe wapen, is dat het zijn "pijlen wet" (slijpt) en ook weet te richten op hen die geen gebruik (wensen te) maken, permanent of op een bepaald moment, van apparatuur die communiceert met enig electronisch netwerk. Ook zij komen nu letterlijk in het vizier. Met deze nieuwe pijlen op de boog van het Justitie-apparaat (en alle anderen die zich meester weten te maken van zulke middelen) kan een ieder herkend worden die zijn of haar gezicht vertoond in enige ruimte - zowel buiten als binnen - want er zijn ook hele kleine en wendbare drones met camera's - middels al beschikbare pasfoto's en andere overheidsadministratie waarbij een afbeelding van iemands gezicht.


KEN IK U ERGENS VAN?"
vraagt de gezichtsherkenningsrobot nadat het via de drone-camera een foto binnen gekregen heeft.

"EFFE OPZOEKEN"
zegt het computerprogramma...


Was het een 'vooruitziende blik', of is het toeval dat de effectiviteit van dit nieuwe staats-wapen ondersteund wordt door de verboden op gezichtsbedekkende kleding, van de bivakmuts van de activist tot de burka van de gelovige moslim vrouw?

"Wie zich correct gedraagd heeft echter niets te vrezen." Zo luidt het adagium. De "pijlen: van de 'wetten' raken hen niet. Psalm 21 weet het zo kort en krachtig te zeggen, beter dan ik ooit zou kunnen zeggen:

"Uw sterke hand zal onverwacht

Al uwe haaters vinden;

Uw wraak zal hen verslinden;

Uw rechtehand zal eens, met kracht,

Vernielen en verslaan

Hen, die uw rijk weêrstaan."

Zo zal het gaan. Met het nu toegestane gebruik van drones uitgerust met camera's gekoppeld aan geautomatiseerde gezichtsherkenningssystemen en doorgezonden naar gerechtsdienaren uitgerust met een alziende Google-Bril of handige apps op hun bureau, zal zowel directe interventie als latere vervolging gezwind ten uitvoer gebracht worden tegen 

"al uwe haaters" van de staat:

Tot hun verderf gericht,

Hun vliegen in 't gezicht."

----
NASCHRIFT:

Voor hen dei denken dat het zo'n vaart niet loopt, wel meevalt, die nog niet begrijpen hoe klein, wendbaar en perfect beeld doorgevend de moderne mini-drone (al) zijn en hoe veel beter zij binnenkort zullen worden deze video-link van een drone die al filmend boven, over, door Amsterdam vliegt en zich uiteindelijk ook door het trappenhuis en de zaal van de Amsterdamse stadsschouwburg verplaatst. Gestuurd door twee aardige 'nerds' met een kleine afstandsbediening. Dit is een prachtig en sensationeel beeld dat enkel dient om onze menselijke droom van zo vrij als een vogel te kunnen vliegen (indirect) realiseert. Zoals altijd bij (nieuwe) technologie zijn de impliciete nadelen of gevaren van zulke nieuwe 'tuigen' wellicht groter dan hun voordeel. Nu al zijn er persfotografen en nieuwsdiensten die regelmatig gebruik maken van deze apparaten. Het volgend stadium zal zijn dat degenen die er niet van gediend zijn weer op hun manier, van elektronische sabotage tot jachtgeweren en pijl en boog, daarop zullen reageren.

Een Zuid-Afrikaanse firma heeft zojuist voor de politie- en legermarkt een helicopter-achtige drone op de markt gebracht (Skunk) die 'pepper-spray ballen' op oproerige menigtes afvuurt, alsook opnamen maakt van hoe dat uitwerkt: "Skunk Riot Control Copter from South Africa"
http://www.uasvision.com/2014/06/20/skunk-riot-control-copter-from-south-africa/

Het einde is nog niet in zicht van dit nieuwe zichtbaar maken.


Tjebbe van Tijen
Imaginary Museum Projects
dramatising historical information
http://imaginarymuseum.org
web-blog: The Limping Messenger
http://limpingmessenger.wordpress.com/
Flickr: Swift News Tableaus by Tjebbe van Tijen
http://www.flickr.com/photos/7141213 {AT} N04/

______________________________________________________
* Verspreid via nettime-nl. Commercieel gebruik niet
* toegestaan zonder toestemming. <nettime-nl> is een
* open en ongemodereerde mailinglist over net-kritiek.
* Meer info, archief & anderstalige edities:
* http://www.nettime.org/.
* Contact: Menno Grootveld (rabotnik {AT} xs4all.nl).