www.nettime.org
Nettime mailing list archives

[Nettime-nl] ?Piet moet zwart blijven?
ravage on Fri, 10 Oct 2014 00:59:08 +0200 (CEST)


[Date Prev] [Date Next] [Thread Prev] [Thread Next] [Date Index] [Thread Index]

[Nettime-nl] ?Piet moet zwart blijven?


?Piet moet zwart blijven?

Een ruime meerderheid van de Nederlandse bevolking vindt dat het uiterlijk van Zwarte Piet niet moet worden aangepast. Zo blijkt uit het opiniepanel van EenVandaag.

De Nederlandse samenleving zou zwaar verdeeld zijn geraakt over het vermeende racistische karakter van sprookjesfiguur en kindervriend Zwarte Piet. Er zou zelfs sprake zijn van een gespleten samenleving over dit onderwerp. Die indruk wordt in binnen- en buitenland gewekt ten gevolge van de manipulatieve wijze waarop invloedrijke politiek-correcte (pc) media, met NOS/NPR, VARA/JOOP, NRC en Volkskrant als voornaamste aanjagers, te werk gaan.

Niets is minder waar. Een overgrote meerderheid van de bevolking snapt werkelijk niet waar dit zogenaamde ?debat? ? diezelfde overgrote meerderheid mag daar in de ?pc-media? namelijk niet aan deel nemen, enkel de ?pc-intellectueel? ? nu eigenlijk over gaat. Volgens een recente steekproef, gehouden door tv-rubriek EenVandaag onder 40.000 deelnemers aan een online-opiniepanel, reageerden 27.000 mensen, met een ?onthutsend? resultaat.

Een overgrote meerderheid, 83 procent, wil dat Piet zwart blijft. Op de vraag van EenVandaag of men vindt dat er terecht of onterecht een ?discussie? wordt gevoerd over het uiterlijk van Zwarte Piet antwoordt 79 procent onterecht. Piet een racistisch fenomeen? Maar liefst 93 procent vindt van niet. En als een minderheid zich gediscrimineerd voelt, moeten we serieus overwegen om (kleine) aanpassingen aan Zwarte Piet te doen? Tachtig procent vindt van niet.

Ook andere aanpassingen kunnen op weinig steun rekenen. Zo vindt 79 procent van de online-opiniedeelnemers het een slecht initiatief is om bekende Sinterklaasliedjes neutraler te maken. Hetzelfde geldt voor het plan van enkele speelgoedmerken om te stoppen met het produceren van poppetjes van Zwarte Piet: 85 procent is het daar niet mee eens. Klare taal. Overigens ?vergaten? NOS/NPR, VARA/JOOP, NRC en Volkskrant vandaag enig aandacht aan het EenVandaag onderzoek te besteden. Ze waren druk bezig Wilders te vervolgen?

http://regio.eenvandaag.nl/enquete/54490/overgrote_meerderheid_wil_zwarte_piet_niet_aanpassen

http://www.ravage-webzine.nl/2014/10/09/piet-moet-zwart-blijven/
______________________________________________________
* Verspreid via nettime-nl. Commercieel gebruik niet
* toegestaan zonder toestemming. <nettime-nl> is een
* open en ongemodereerde mailinglist over net-kritiek.
* Meer info, archief & anderstalige edities:
* http://www.nettime.org/.
* Contact: Menno Grootveld (rabotnik {AT} xs4all.nl).