www.nettime.org
Nettime mailing list archives

[Nettime-nl] Het Parool: Inval bij Uber in Amsterdam, bedrijf reageert
Geert Lovink on Thu, 26 Mar 2015 18:34:53 +0100 (CET)


[Date Prev] [Date Next] [Thread Prev] [Thread Next] [Date Index] [Thread Index]

[Nettime-nl] Het Parool: Inval bij Uber in Amsterdam, bedrijf reageert fel


http://www.parool.nl/parool/nl/4/AMSTERDAM/article/detail/3927729/2015/03/26/Inval-bij-Uber-in-Amsterdam-bedrijf-reageert-fel.dhtml

Het Parool:  Inval bij Uber in Amsterdam, bedrijf reageert fel

Inspecteurs van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) zijn vanochtend bij de internettaxidienst Uber in Amsterdam binnengevallen. Uber noemt de inval een poging gevoelige bedrijfsdata in beslag te nemen, Kees Verhoeven (D66) omschrijft die reactie als 'ridicuul'.

De inspectie is nog aanwezig op het kantoor op de Vijzelstraat. Het wil inzage hebben in de administratie van Uber en afschriften vorderen van het bedrijf. Op die manier wil het een beeld krijgen van de omvang van Uberpop, de dienst van Uber die door de rechter is verboden. ILT wil nog niet vooruitlopen op wat er gaat gebeuren als de administratie van Uber door de inspectie is ingezien.

In een reactie zegt Uber dat de inval een poging is concurrentie- en privacygevoelige bedrijfsdata in beslag te nemen. 'Dit is een waarschuwing aan internationale start-ups, technologiebedrijven en multinationals dat hun investeringen in Nederland wellicht niet welkom zijn en dat hun klantendata daar niet veilig is. Uber is bereid duizenden banen te creëren in Nederland en de Nederlandse economie te versterken. Uber hoopt dat de overheid die voordelen ook ziet en innovatie omarmt in plaats van gevestigde belangen te beschermen die de keuzes van reizigers en bestuurders beperken.'

Kees Verhoeven, Tweede Kamerlid voor D66, noemt de reactie van Uber 'ridicuul'. Volgens Verhoeven moet minister Kamp haast maken met modernisering van de wetten, maar moet ook Uber zich gewoon aan de wet houden. 

Chauffeurs bedreigd
Uberpop werd in de zomer van 2014 verboden door de Inspectie Leefomgeving en Transport. Sindsdien heeft het meerdere boetes uitgedeeld. In Nederland heeft het College van Beroep voor het bedrijfsleven in december de activiteiten van UberPop verboden. De dienst is een doorn in het oog van officiële chauffeurs, die aan allerlei eisen moeten voldoen. Voor Uberpop pikken particuliere rijders met hun eigen auto passagiers op via een app. Deze ritten zijn veel goedkoper dan reguliere taxiritten.

Eerder deze maand werd bekend dat meerdere Uberpop-chauffeurs zijn bedreigd door taxichauffeurs. In de nacht van 20 op 21 februari hebben drie incidenten plaatsgevonden rond Uberpop-chauffeurs. Ze zijn daarbij klemgereden door taxichauffeurs. In totaal zijn er 26 incidenten met Uberpop bekend, aldus de Amsterdamse politie.

(Door: Rob van Leeuwen)


______________________________________________________
* Verspreid via nettime-nl. Commercieel gebruik niet
* toegestaan zonder toestemming. <nettime-nl> is een
* open en ongemodereerde mailinglist over net-kritiek.
* Meer info, archief & anderstalige edities:
* http://www.nettime.org/.
* Contact: Menno Grootveld (rabotnik {AT} xs4all.nl).