www.nettime.org
Nettime mailing list archives

[Nettime-nl] Kaagman censureert kunstwerk uit angst
ravage on Mon, 1 Jun 2015 20:00:39 +0200 (CEST)


[Date Prev] [Date Next] [Thread Prev] [Thread Next] [Date Index] [Thread Index]

[Nettime-nl] Kaagman censureert kunstwerk uit angst


Kunstenaar Hugo Kaagman wijzigt zijn kunstwerk dat momenteel te zien is op de Twente Biënnale. Hij wordt bedreigd omdat hij de terreurbeweging IS zou verheerlijken, hetgeen hijzelf ontkent.

Tijdens de Twente Biënnale, die tot 7 juni duurt, is onder andere een creatie te zien van de graffitikunstenaar Hugo Kaagman. Het betreft een boot met een zeil, volgespoten met delftsblauwe afbeeldingen van stripfiguren. Op het zeil prijkt links bovenaan tevens een afbeelding van terreurbeweging Islamitische Staat. Volgens Kaagman betreft het hier een statement, een waarschuwing. 'Het moet mensen aan het denken zetten. Het is verre van een verheerlijking. No way', zegt hij bij RTV Oost.

De Amsterdamse graffitikunstenaar, die begin jaren '80 samen met Dr. Rat opzien baarde door onder meer de gevel van hun kraakpand in de Sarphatistraat opzichtig te beschilderen, is naar eigen zeggen vandaag door onbekenden diverse malen met de dood bedreigd. Kaagman is boos en teleurgesteld, maar noemt de bedreigingen te serieus om niets te doen. Vandaar dat hij de IS-vlag over zal spuiten met een afbeelding van Donald Duck. In Amsterdam moest hij al eens op last van de politie z'n voordeur, waarop een IS-vlag was getekend, overschilderen.

Eerder vandaag berichtte dagblad Tubantia dat de lokale Aramese Federatie Nederland 'geschokt' zou hebben gereageerd op de IS-afbeelding. 'Als er de komende dagen meer verzet loskomt tegen het kunstwerk, dan mag het morgen weg. Dat meen ik', zegt Kaagman in het bericht, al zou hij dat wel als censuur ervaren. Organisator Kees de Groot van de Twente Biënnale begrijpt de kritiek van de Aramese gemeenschap in Twente, maar vindt de vrijheid van meningsuiting een groot goed. Toch heeft hij begrip voor Kaagman die zijn kunstwerk onder druk aanpast.

http://www.ravage-webzine.nl/2015/06/01/kaagman-censureert-kunstwerk-uit-angst/
______________________________________________________
* Verspreid via nettime-nl. Commercieel gebruik niet
* toegestaan zonder toestemming. <nettime-nl> is een
* open en ongemodereerde mailinglist over net-kritiek.
* Meer info, archief & anderstalige edities:
* http://www.nettime.org/.
* Contact: Menno Grootveld (rabotnik {AT} xs4all.nl).