www.nettime.org
Nettime mailing list archives

[Nettime-nl] James Bridle on a boat -- Over privacy & andere belangrijke
Frank-Jan van Lunteren | SETUP on Fri, 28 Aug 2015 12:22:12 +0200 (CEST)


[Date Prev] [Date Next] [Thread Prev] [Thread Next] [Date Index] [Thread Index]

[Nettime-nl] James Bridle on a boat -- Over privacy & andere belangrijke zaken


BRIDLE ON A BOAT

Boottocht met schrijver/kunstenaar James Bridle:
Over privacy & andere belangrijke zaken


____

Zo 6 september 15.00 (afvaart 15.30)
Locatie: Utrechtse grachten
Reserveren: http://www.fotodok.org/lezing/boottocht-james-bridle/
____


James Bridle komt naar Nederland! De Engelse schrijver en kunstenaar opereert op het snijvlak van kunst, literatuur en technologie. Privacy is voor hem een essentieel onderwerp. Fotodok, SETUP en Hacking Habitat hebben Bridle gestrikt op 6 september a.s. voor een boottocht in de Utrechtse grachten. Een intieme lezing met ruimte voor gesprek en discussie.

Waarom lijken we zo content met ons steeds kleiner wordende privédomein? Bridle zal aan de hand van zijn denk- en maakpraktijk in gesprek gaan met Friso Wiersum van Hacking Habitat en Tijmen Schep van SETUP over privacy, controle en technologie. Wie controleert wie en welke data is hierin belangrijk? Als we bang worden van alle waarschuwingen over identiteitsdiefstal en steeds geavanceerdere behavior design, dat ons ongemerkt kan brainwashen, wat doen we er dan tegen, of mee? Hoe kunnen we nog verantwoorde burgers zijn in onze globale wereld als overheid, bedrijven en andere belanghebbende je rechten toekennen aan de hand van je virtuele gedrag?

Bridle bouwt in zijn creatieve praktijk bruggen tussen denken over en visualiseren van actuele maatschappelijke onderwerpen, waarin hij vaak fotografie en andere lens-based media inzet. Zo ontwikkelde hij Citizen Ex, waarin inzichtelijk wordt hoe burgerschap verandert door de inzet van digitale data van burgers. De software van Citizen Ex toont tijdens het websurfen in welk land de fysieke webserver staat, en wat dat betekent voor het eigendom van de data die je daar achterlaat. "Uiteindelijk is je online data-identiteit misschien maar 60% Amerikaans", aldus Bridle.

De opstapplaats van de boot is te bereiken via FOTODOK aan Lange Nieuwstraat 7.
______________________________________________________
* Verspreid via nettime-nl. Commercieel gebruik niet
* toegestaan zonder toestemming. <nettime-nl> is een
* open en ongemodereerde mailinglist over net-kritiek.
* Meer info, archief & anderstalige edities:
* http://www.nettime.org/.
* Contact: Menno Grootveld (rabotnik {AT} xs4all.nl).