www.nettime.org
Nettime mailing list archives

[Nettime-nl] Economie is een harde wetenschap en wie dat tegenspreekt is
Patrice Riemens on Sat, 1 Oct 2016 12:54:05 +0200 (CEST)


[Date Prev] [Date Next] [Thread Prev] [Thread Next] [Date Index] [Thread Index]

[Nettime-nl] Economie is een harde wetenschap en wie dat tegenspreekt is een 'negationist' ...Howdie,

Terwijl Deutsche Bank aan zijn (haar?) laatste doodstrijd al begonnen was (coma/overlijden dit week-einde?), brak in Frankrijk weer eens een fijne 'dizkuzzie' los tussen beroeps-economen. Maar waarschijnlijk omdat dit soort gebeurens standaard als 'controverses franco-francaises', oftewel stormen in het (Gallische) glas water, worden wggezet kreeg het (bmw) geen aandacht in internationale, laats staan Nederlandse kringen. Wel jammer, want, bv, 'onze Ewald' (Engelen) zou er van smullen.

Het gaat om het boek "Le Négationisme économique' van de 'gevestigde' economen Pierre Cahuzac et André Zylberberg, waarin zij krachtdadig stellen dat de economie, ver van de 'dismal science' waarvoor ze voortdurend, en dan m.n. na de crisis, wordt uitgemaakt, een empirsche, op harde data gebaseerde exacte wetenschap is, op hetzelfde nivo als, zeg maar, natuurkunde, of de medische wetenschap. Mensen, en dan in het bijzonder collega economen, die iets anders beweren, bijvoorbeeld dat de gevestigde economie de crisis niet heeft voorspeld, niet kan uitleggen, en mogelijk zelfs mede heeft veroorzaakt door het opleggen van neo-liberale, kapitalistische dogmata, zijn 'negationisten' die het spoor bijster zijn geraakt (en eigenlijk ook niet willen sporen). De club van de 'verbijsterd en wanhopige economen' kan het zich voor gezegd houden.

Neen, dankzij de toepassing van wiskunde en andere methoden en technieken die aan de excate wetenschappen zijn ontleend, en nu, door het gebruik van computers die Himalaya's aan (meta)data kunnen verwerken, heeft de economie definitief het zompig moeras van de alfa-(non-) wetenschappen kunnen verlaten, met zijn hersendode, dan wel politiek dolende bewoners. Anno nu verschijnt het in volle glorie om de objectieve waarheid te verkondigen ten dienste van een hopelijk eindelijk rationeel opererende overheid.

Niet hier mee eens? Dan bent u een negationist, iemand die tegen het wetenschappelijke consensus de klimaat crisis ontkent. En wie weet, wellicht dankt u ook dat de Holocaust weer zo'n complot-theorie is ...

Zelf staan Cahuc en Zylberberg boven elke verdenking: zij zijn dgewaardeerde adviseurs van Manuel Vals, immers de Linkse eerste minister van een Linkse president. dat hun voorstellen nogal impopulaire maatregelen behelsen, zoals een einde maken (eindelijk!) aan de 'onzinnige' 35 uur-se werkweek, het (eindelijk!) serieus flexibilisren van de arbeidsmarkt, en het afschaffen van de huidige, door de (WOII) verzetsbeweging bekokstoofde arbeidswetgeving komt omdat het allemaal op keihard feitelijk bewijs gestoeld is.

Ondanks hun nogal hoge "Well, it's at least a fresh approach" (David Niven in Death on the Nile) gehalte zijn hun beweringen - die overigens niet voor het eerst geuit worden, maar nog nooit met zo veel aplomb - in Frankrijk serieus genoeg genomen om een rel te veroorzaken waar je Uwe Majesteit tegen zegt. Wat de controverse wel weer terugwierp in de traditionele twee kampen die ongeacht wat, pal tegenover elkaar staan.

Beetje jammer, want het zou goed zijn om een keer het bord epitemologische spaghetti te ontwaren om een begin van antwoord te geven op de vraag wat een economische wetenschap wel en niet vermag, wel en niet kan vaststellen, en welke zinnige adviezen het wel en niet kan geven. Zij het dat resultaat uitgesloten is elke keer dat niet kennis, maar macht het ware doel van de exercitie blijkt te zijn.

En oh ja, die universele basis inkomen kunt u wel op uw buik schrijven! Cm'on zeg! ...

Woei,
p+5D!______________________________________________________
* Verspreid via nettime-nl. Commercieel gebruik niet
* toegestaan zonder toestemming. <nettime-nl> is een
* open en ongemodereerde mailinglist over net-kritiek.
* Meer info, archief & anderstalige edities:
* http://www.nettime.org/.
* Contact: Menno Grootveld (rabotnik {AT} xs4all.nl).