www.nettime.org
Nettime mailing list archives

[Nettime-ro] Lansare RESPIRO
adina dabija on Wed, 19 Sep 2001 10:13:27 +0200 (CEST)


[Date Prev] [Date Next] [Thread Prev] [Thread Next] [Date Index] [Thread Index]

[Nettime-ro] Lansare RESPIRO


A aparut numarul 4 din revista Respiro.

Din cuprins:

PAUL DORU MUGUR: "În acel moment,literalmente, inspiram atomi si molecule care apartinusera victimelor din avioanele si turnurile distruse de teroristi, sau, poate chiar teroristilor. În acel moment, da, chiar în acel moment, istoria acelei zile de teroare si tristete infinita, devenise palpabila, tangibila si mirositoare. (...) În acel moment, istoria zilei de 11 septembrie 2001, devenise parte din mine" ("Teroare, parfum si manusi")

KATHERINE LIDIA BAR: "Neputinta de a întelege cine tine balanta vietii si a mortii noastre, ne împinge în nevroza, naste pe figurile nostre un râs diabolic, distructiv. (...) Victimele acestui atentat risca sa fie îngropate sub alte discursuri manipulatoare. Noi riscam, la rândul nostru, sa devenim victimele acestor discursuri. Mai mult, riscam sa nu mai stim la ce ne folosea odata râsul". ("Râsul ca experienta limita")
                                        
STELIAN TANASE: "Cei care plecau semnau o hîrtie ca nu se vor mai întoarce în România. Alya intentiona sa  scoata 20.000 de evrei pîna la sfîrsitul anului 1942. Era o afacere, o industrie a emigrarilor" (Struma - scenariu de film documentar)

LUIZA CAROL: "Cum altfel crezi ca poate cineva sa scrie poeme? In lumea de afara nu exista libertate pentru poezie. Scribii scriu ceea ce vrea Faraonul sa asculte, cantaretii compun melodii pentru cuvintele lor si dansatorii danseaza. Asa-zisii artisti devin corupti, orgoliosi, invidiosi. Dar poezia adevarata creste sub lespezi de mormant, unde oamenii au in cele din urma libertate si timp" ("Aida" - o feerie)

BOGDAN SUCEAVA: "Anul acesta s-au întâmplat trei lucruri stranii în campus. Întâi, un student de anul întâi a scapat de sub orice forma de supraveghere si a baut vodca prima oara în viata în cantitati pe care politia nu le-a putut stabili niciodata. A cazut de la etajul sase în fata colegiului de stiinte juridice, la o ora foarte târzie din noapte. Au scris despre asta în ziarul campusului si au transmis stirea la televizor. Al doilea lucru a avut de-a face tot cu bautura: un student de la scoala de inginerie a consumat într-un bar atât de mult încât a intrat în coma alcoolica, apoi a murit la spital, cu toate interventiile disperate ale specialistilor în dezintoxicare." ("Sensibile aplicatii")

STEFAN CARAMAN:
"UN BARBAT: (catre mort): Bine ca nu mai traiesti, Marine, ca-i luai gîtu'.
MORTUL:(se ridica brusc în capul oaselor): Pe ce te bazezi ?" (Dancing in the Flash - piesa de teatru în patru acte)

MIHAIL GALATANU: "Dumnezeu înca se poarta frumos cu mine/ înca îmi lasa ochii/ sa vad minunile zidirii./
Am o relatie personala cu Dumnezeu: el îmi lasa bube/
si se joaca mereu cu mine de-a Iov/ si cartea lui Iov cel mov" ("Gradina lui Iov I")

DAN LUNGU: "Probabil ca viitorul apartine muzeelor virtuale" ("Ideal-tipuri ale privirii retrospective sau despre trecutul sacralizat, trecutul negat si trecutul deschis", eseu)

PETRE BARBU: Boriga: "(...) De ce ai chemat politistul de la poarta? De ce? De ce nu m-ai operat, doctore? (Se îmbraca.) Pentru ca n-am bani, pentru ca sunt un prapadit de vânzator? Ti-ai batut joc de durerea mea, doctore! (Ascunde pistolul în geaca. Deasupra doctorului.) Te doare? Ia un calmant si fa-ti o programare pentru mâine dimineata". ("Duelistul" - piesa de teatru în doua acte)

TRAIAN T. COSOVEI: "The poem that makes the world better/is asleep under tin-foil clouds from which sweet rain falls". ("Mickey Mouse is Dead")

MONA MAMULEA: "O proza oxigenata care se înscrie într-o paradigma rebela pare a fi cartea electronica a lui Jean-Lorin Sterian, "Clopotele bat fara noima", interesata mai degraba de dizolvarea modelelor traditionale decât de rectificarea lor". (Note de lectura)

STÉPAHNOS PAPANTONIOU: "Chaque fois qu'il récurait la cour de la faculté, Claude Pichois pensait toujours la męme chose. Ils avaient beau avoir beaucoup lu, tous ces messieurs, c'était bien les plus méprisants bonhommes qu'il avait connu. Pour les enseignants, il passait pour un laquais. Toujours trop bruyant. Pas assez rapide. Indiscret. Ou borné. Et les étudiants, ils ne le voyaient męme pas. Incolore, inodore. Jamais de parole, sauf en cas d'urgence pipi. Pointant magistralement du doigt la direction des toilettes comme Moďse la Terre Promise, il était alors leur sauveur. Pour un instant !" ("Les facultés du criminel")

ADINA DABIJA: "Abulia editoriala a unora va atrage deteriorarea credibilitatii actului de a publica pe Internet, si asa privit de multi ca o forma minora de aparitie editoriala. În al doilea rând, cred ca este de datoria autorilor sa renunte la furia nebuna de a publica orice, numai sa fie cât mai repede si mai usor. Redactia Respiro va invita sa cititi începând cu acest numar Regulamentul de Publicare în www.revistarespiro.com". ("Nu mai scrieti, baieti!", editorial)

Redactia Respiro îsi cere scuze pentru întârzierea de doua zile, datorata situatiei exceptionale prin care au trecut colegii nostri din New York, Paul Doru Mugur si SHANE, web-masterul revistei.
 
Lectura placuta!

Redactia Respiro
www.revistarespiro.comTéléchargez MSN Explorer gratuitement ŕ l'adresse http://explorer.msn.com _______________________________________________ Nettime-ro mailing list Nettime-ro {AT} nettime.org http://extra.waag.org/mailman/listinfo/nettime-ro --> arhiva: http://extra.waag.org/pipermail/nettime-ro