Rasovszky Gheorghe on Mon, 4 Mar 2002 22:32:05 +0100 (CET)


[Date Prev] [Date Next] [Thread Prev] [Thread Next] [Date Index] [Thread Index]

[Nettime-ro] Fwd: FW: [fotomagazin] JPEG - cu bune si rele


  Note: forwarded message attached.



Do You Yahoo!?
Yahoo! Sports - Sign up for Fantasy Baseball
--- Begin Message ---
Title: FW: [fotomagazin] JPEG - cu bune si rele

------ Forwarded Message
From: "calin stefan ragalie" <s_ragalie@hotmail.com>
Reply-To: fotomagazin@yahoogroups.com
Date: Sun, 3 Mar 2002 08:59:37 +0200
To: <fotomagazin@yahoogroups.com>
Subject: [fotomagazin] JPEG - cu bune si rele


Salutare,

In urma cu cateva zile, un listash a postat doua-trei mesaje cu tone de bytes in patru (parca) poze. S-a spus atunci - si daca-mi aduc bine aminte au mai fost cateva interpelari si in luna ianuarie - in legatura cu modul in care lista / moderatorul accepta fotografiile trimise. Eu consider ca acest subiect merita o discutie mai ampla si incerc sa sparg eu gheata.

Subiectul este mare, asa incat il voi aborda in mai multe mesaje, pentru a le metine scurte. Asadar ....

JPEG - cu bune si cu rele.

JPEG (se pronunta "jay-peg") este nu mecanism de compresie, propus de Joint Photographic Expert Group (J.P.E.G.) si care a fost destinat comprimarii imaginilor alb-negru sau color luate din realitate. Algoritmul de comprimare se bazeaza pe sensibilitatea crescuta a ochiului uman la variatiile mici de luminanta si sensibilitatea redusa la variatiile mici de culoare. In aceasta idee, algoritmul acorda mai multa atentie - deci mai multi bytes, pentru modificarile fine de luminanta si mai putina atentie pentru culoare, intrucat imaginea comprimata este destinata observarii de catre oameni.
Comprimarea JPEG este cu pierderi ("lossy"), adica o parte din informatiile detinute de imaginea initiala sunt inlaturate definitiv. Daca aveti nevoie de toate informatiile din fotografia initiala, alegeti o metoda fara pierderi (lossless), cum este TIFF; dar in aceasta situatie, fisierul va fi mult, mult mai mare.
O proprietate intersanta a algoritmului jpeg este capacitatea acestuia de a avea un grad variabil, determinabil, de comprimare. aceasta inseamna ca daca doriti obtinerea unui fisier de imagine cat mai mic, se poate alege o rata mare de comprimare, in dauna calitatii; invers, pentru a mentine calitatea la o cota ridicata, se alege un grad redus de comprimare.
De ce dorim imagini comprimate? Daca vrem ca imaginile noastre sa fie afisate pe internet, acestea trebuie transmise in retea (upload) si, de acolo, vizitatorul site-ului le descarca (down-load) in navigatorul sau de internet. Descarcarea se face cu o viteza mica (cativa kb pe secunda, mai mica chiar pentru utilizatorul "casnic" de internet, conectat prin modem si dial-up); un fisier foarte mare se descarca greu si pune la "munci grele" rabdarea vizitatorului.
Cat de mult se poate comprima o imagine? Daca plecam de la un fisier imagine de 2 MB, sa zicem, putem obtine un fisier jpg de 100 K (rata de compresie 1:20), fara alterari importante ale calitatii vizibile a imaginii. O comprimare la o rata de 1:40 - 1:50 aduce fisierul-imagine la 40 - 50 K cu pierderi perceptibile / moderate. Este posibila comprimarea de pana la 1:100, imaginea obtinuta avind doar 2 K si pastreaza mai multe detalii decat ofera multe programe de manipulare a imaginilor in modul "thumbnail".

 
Daca nu v-am plictisit deja, voi incerca in epistola urmatoare...
Cu bine,
Calin Stefan


Yahoo! Groups Sponsor
ADVERTISEMENT

MARIMEA MAXIMA PERMISA A IMAGINILOR POSTATE: 60K !!!!!!!!!!!

www.fotomagazin.ro si lista de discutii "fotomagazin" asteapta
fotografiile, contributiile si parerile voastre!

Vizitati & votati in "Top 100"   http://www.fotomagazin.ro
Va multumim!
***************************************************************

To unsubscribe from this group, send an email to:
fotomagazin-unsubscribe@egroups.com


Your use of Yahoo! Groups is subject to the Yahoo! Terms of Service <http://docs.yahoo.com/info/terms/> .


------ End of Forwarded Message
--- End Message ---