www.nettime.org
Nettime mailing list archives

[Nettime-ro] informatie,valoare si manipulare
dana fabini on Sun, 14 Apr 2002 14:24:08 +0200 (CEST)


[Date Prev] [Date Next] [Thread Prev] [Thread Next] [Date Index] [Thread Index]

[Nettime-ro] informatie,valoare si manipulare


 

Imi amintesc ca am propus tema manipularii pt open source, dar uite ca s-a iscat pana la urma de la sine pe nettime intr-o "formula originala"; poate ar fi mai bine ca cei interesati sa se transfere intr-un context care face posibila o comunicare mai directa.

Cum se stie manipularea devine posibila prin structuri de putere (politice, massmedia, religie, cultura,educatie) si are totdeauna drept consecinta impartirea in tabere: cei care sunt pentru, cei care sunt impotriva, cei care se tin deoparte, si in mai mica masura cei care sunt complet nestiutori.

Arta presupune fara indoiala manipulare care poate fi speculata de structuri de putere, dar asta nu inseamna sa nu mai fie produsa. Iar sa blochezi informatia pe un singur canal este probabil cel mai sigur procedeu de a reusi fara dificultate intr-o actiune de manipulare, indiferent de subiectul abordat: avorturi, design comunist, conflicte etnice, credinte religioase sau artistice, razboaie mondiale. Orice poate deveni subiectul unei manipulari dar asta nu inseamna ca oricine are intentii de manipulare. Cel mai sigur mod de a recunoaste intentii de manipulare in spatele unei structuri este un anumit tip de misionarism care insoteste structura respectiva, care se autopropune drept salvator sau panaceu universal, si care in mod extremist vede lucrurile doar in alb sau doar in negru, pt. ca un „misionar adevarat“ e incapabil de nuante in actiunea sa de manipulare.       

Nu cred ca problema esentiala este daca sa facem sau nu documentare, sau ce contine mai mult gunoi, arta contemporana sau cea de locuinta. Muzeele de arta contemporana contin lucrari de valoare care reflecta societatea contemporana alaturi de gunoaiele ei; la fel si arta renasterii sau a romantismului a presupus valori si gunoaie in „muzeele“ ei contemporane, doar avea alte canoane. Esential mi se pare sa putem recunoaste manipularea (indiferent ca e vorba de arta sau alte domenii), si nu sa o vedem schizofrenic peste tot, sau sa deplangem inflatia de informatii contrare in lipsa unui sistem de valori personal. Manipularea presupune intotdeauna o forma de extremism care exclude un punct de vedere diferit si o circulatie libera de idei, urmareste influentarea opiniei publice in favoarea propriei puteri si pentru aceasta limiteaza sau truncheaza informatia. Nu doreste semnalizarea unei probleme ci propune automat rezolvarea ei intr-un sens conform propriilor interese. (  imi aminteste de unul din truismele lui Jenny Holzer, artista „ultra moderna“, promovata de bienale si mediatizata in toate muzeele serioase de arta contemporana: „Protect me from what I want“.)

Indiferent ca e vorba de elite sau populism.Join the world’s largest e-mail service with MSN Hotmail. Click Here
_______________________________________________ Nettime-ro mailing list Nettime-ro {AT} nettime.org http://amsterdam.nettime.org/cgi-bin/mailman/listinfo/nettime-ro --> arhiva: http://amsterdam.nettime.org/